Отец Паоло Кортези напусна България, бил е заплашван

Реакцията на хората в града е нееднозначна - репортаж на Bulgaria ON AIR
Обновена: 11 мар 2017 08:05 | 11 мар 2017 07:34, Елка Василева
222

Католическият свещеник от Белене Паоло Кортези напусна България. Това обяви самият той и обясни, че е бил изтеглен от Католическата църква заради получените заплахи затова, че е приютил бежанско семейство от Сирия. След скандала кметът на Белене и хората, обявили се срещу отеца, се скриха и отказаха коментар, става ясно от репортаж на Bulgaria ON AIR.

След гражданските протести в Белене четиричленното сирийско семейство от Дамаск вече не е в града. Вратите на католическата енория "Рождение на Блажена Дева Мария" останаха заключени. Никой от църквата не пожела да застане пред камера, но от служителите разбрахме, че вчера сутринта отец Паоло Кортези е тръгнал за Италия и вече не е в Белене, се казва в репортажа.

"Ние няма да ги оставим нещата така. Ще се борим за него да се прибира!", каза служител на църквата.

Сирийското  семейство беше приютено в Белене от отец Паоло Кортези в началото на този месец. В обръщението на личния си профил във Facebook той посочва, че това са невинни, достойни, образовани и честни хора. Кортези написа: "Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест" - и признава: "Не успях, не успяхме!". Какви са точните мотиви за напускането му обаче от католическата епархия в Русе не стана ясно.

Според едни жители на Белене отец Паоло е добър и свестен човек, "помагаше тук на всички". Други обаче смятат, че той няма място в града, макар че миналата година президентът Росен Плевнелиев го удостои с почетен знак за приноса му към опазване на българската памет.

От община Белене заявиха, че все още нямат официално потвърждение от Католическата църква за напускането на отец Паоло Кортези и единствената информация, с която разполагат към момента е, че свещеникът е излязъл в отпуск.

Още подробности по тази и други теми, гледайте в предаването "Брюксел 1% по Bulgaria ON AIR точно в 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 93 Да де, ти си вярваш, че си атеист, и че различното мнение не е меродавно понеже мозъкът ти е първосигнален и не може да го възприеме.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 76Момче няма да е лошо да прочетеш малко по темата. Няма как да си християнин без да вярваш в Хростос най-малкото... после това, че си българин не те прави автоматично християнин. Не мога да повярвам, че дори водим този разговор...
38
1
 
4
 
! Отговори
jacques petroff преди 7 години
Отец Кортези се е възгордял малко, тъй-като той си е мислел че, като говори от името на католическата църква, всички ще се съгласят с неговите думи и дела. Добре щеше да бъде ако той можеше да убеди хората на това селище в истината на думите си. Сигурен съм че, хората щяха да са на друго мнение тогава. Аз много уважавам католическата църква и съм дори много възхитен от това което тя прави за християните и всички хора по света. Усмивката на отец Кортези е една ПОСТ ИСТИНА, което трябва да се разбере. Бих желал в България да не се използват тези изрази които нашият подтиснат народ не схваща пра
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
74Муахахахаха....значи щом не съм кръстен в църква, аз не съм християнин???Уахахахахахахаах....нищо че всяка неделя ходя на църква да се моля?
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да си някъде в нищото..извънземен едва ли не, че да не спадаш към една или друга религия, каквато и да е, макар ти да не вярваш в ГОСПОД.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отец Кортези се е възгордял малко, тъй-като той си е мислел че, като говори от името на католическата църква, всички ще се съгласят с неговите думи и дела. Добре щеше да бъде ако той можеше да убеди хората на това селище в истината на думите си. Сигурен съм че, хората щяха да са на друго мнение тогава. Аз много уважавам католическата църква и съм дори много възхитен от това което тя прави за християните и всички хора по света. Усмивката на отец Кортези е една ПОСТ ИСТИНА, което трябва да се разбере. Бих желал в България да не се използват тези изрази които нашият п
34
2
 
7
 
! Отговори
да знаете преди 7 години
По -големи вярващи от католиците аз не познавам.Те вярват искрено в Бога.При тях месата е изключително мощен инструмент за възпитание .ЗАТОВА са били трън в очите на малко вярващите уж християнски народи като българския,на ислямистите защото им завиждат и на атеистите,защото им пречеха да дехристиянизират Европа.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 68Добре обясни ми как можеш да се имаш за християнин без да вярваш в Христос??? Виждам, че дори не можеш да осъзнаше абсурда в цялата работа...
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 63Как може да си християнин без да вярваш в Христос? Ти имаш ли поне малко логическа мисъл или това ти е наследство от комунистите баба и дядо?
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 63При положение че не вярват в християнски бог, да. Кое не е ясно?
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
60 Значи баба ми и дядо ми не са християни? )))
29
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Няма значение кой ,какъв е.В 21ви век почти никой не спазва каноните и не ходи на църква.Религиозноста остана в 19ти век !! Така и трябва ,подобен средновековен фанатизъм и мюсюлманите не практикуват.Те убиват в името на великия ДОЛАР и нефта .Религията е измислена от л*удите хора за тъ*пите хора ,за да има какво да ги обединява и с какво да си обясняват случващото се около тях ,преди да дойде науката.Важното е ,че оъеца е разкаран от тук .Дано не се върне
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
45 Сега да ти обясня...България е държава в която всеки който се чувства българин, е християнин, понеже по Конституция е записано че България е православна християнска държава. оттам нататък ти, ако се имаш за нещо по-различно от българин това е твой проблем. Тук не става въпрос за това дали вярваш или не в Господ . Баба ми дядо ми са били ятаци. Никога не са ходили на църква и никога не са вярвали в Господ. Това не ги прави православни християни ли, смешшник??Не са се чувствали православни хрис
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 46Атеистите не спадат към никоя религия. Това е идеята... "папагал".
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 40Я да видим сега..."Че то и аз съм атеист, бе каввал!" "Но това да казвам, че съм православен християнин няма нищо общо с това да казвам че не вярвам в Исус Христос"Някой да ми обясни как ТОВА има логика?
25
0
 
4
 
! Отговори
Пастафарианец храбър преди 7 години
Коуегата се е филмирал, не е убаво това нящо...
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 36Муахахаахахахаха...атеист бил! Че то и аз съм атеист, бе каввал! Но това да казвам, че съм православен християнин няма нищо общо с това да казвам че не вярвам в Исус Христос и че не ходя на църква и че не се моля в църква.
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 33Не идвало от религията обрязването? Не думай, бе? Значи една шепа мюсюлмани навремето в близкия изток нямали вода и тръгнали да се обрязват, и сега всички мюсюлмани по света където имат в изобилие вода трябва да си режат пишкитте заради тия? Вие сте сбърркани бе!
22
5
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Стига вече ни занимавахте с този извратеняк бе....Трета зле написана статия по въпроса пускате .Няма да ни стане жал, католиците са най- неморалните ,порочни и алчни хора на света.Този няма място тук, животните които е приютил нямат място тук , ВЪН от България всички мигранти и техните защитници.Който не ги мрази е предател .А отеца да каже 5 молитви и да се радва ,че жив се е измъкнал от тук..
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 31Аз съм си българин, просто не вярвам в измислените ви литературни герои на които се молите... и сериозно поработи си над речника, човек ще реши, че си от малцинствата.