Отец Паоло Кортези напусна България, бил е заплашван

Реакцията на хората в града е нееднозначна - репортаж на Bulgaria ON AIR
Обновена: 11 мар 2017 08:05 | 11 мар 2017 07:34, Елка Василева
222

Католическият свещеник от Белене Паоло Кортези напусна България. Това обяви самият той и обясни, че е бил изтеглен от Католическата църква заради получените заплахи затова, че е приютил бежанско семейство от Сирия. След скандала кметът на Белене и хората, обявили се срещу отеца, се скриха и отказаха коментар, става ясно от репортаж на Bulgaria ON AIR.

След гражданските протести в Белене четиричленното сирийско семейство от Дамаск вече не е в града. Вратите на католическата енория "Рождение на Блажена Дева Мария" останаха заключени. Никой от църквата не пожела да застане пред камера, но от служителите разбрахме, че вчера сутринта отец Паоло Кортези е тръгнал за Италия и вече не е в Белене, се казва в репортажа.

"Ние няма да ги оставим нещата така. Ще се борим за него да се прибира!", каза служител на църквата.

Сирийското  семейство беше приютено в Белене от отец Паоло Кортези в началото на този месец. В обръщението на личния си профил във Facebook той посочва, че това са невинни, достойни, образовани и честни хора. Кортези написа: "Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест" - и признава: "Не успях, не успяхме!". Какви са точните мотиви за напускането му обаче от католическата епархия в Русе не стана ясно.

Според едни жители на Белене отец Паоло е добър и свестен човек, "помагаше тук на всички". Други обаче смятат, че той няма място в града, макар че миналата година президентът Росен Плевнелиев го удостои с почетен знак за приноса му към опазване на българската памет.

От община Белене заявиха, че все още нямат официално потвърждение от Католическата църква за напускането на отец Паоло Кортези и единствената информация, с която разполагат към момента е, че свещеникът е излязъл в отпуск.

Още подробности по тази и други теми, гледайте в предаването "Брюксел 1% по Bulgaria ON AIR точно в 17:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименОбрязването не идва от религията, а от местата в които са живеели и липсата на вода (като в пъстинните райони) за поддръжка на хигиената. По-скоро е културен белег от колкото религиозен. Ама карай то това теб не те интересува, важното е да плюем по неща от които хал хабер си нямаме нали така :)
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като си тръгна, не ги ли взе със себе си?
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя свещеник, защо не ги прие в неговата си държава
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дссдАз дори съм горд с това, че акъла ми не е достатъчно лабилен за да вярвам в литературни герои от стари книги и да им се моля.
16
11
 
5
 
! Отговори
ф преди 7 години
Т нар православие е дело на Руската политическа пропаганда и е с анти западен контекст.До 18 19 век е имало източни и западни християни .Католикос значи универсалност -вселена.........Църквата на Павел е католическата както и на Петър през първи век . Много трябва да си умен да знаеш такива неща ,защото ставаш атакист и вмро ец папагалин.
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21 Турчин, сега ще ти обясня- ние православните не се самоубиваме убивайки други невинни заради Аллах! Турчин, ние никога не казваме, че другите които не изповядват нашата вяра са неверници за разлика от вас! Турчин, ние никога не бихме рязали на нашите деца кожичките им на чурките, защото Господ така ги е родил, за разлика от вас. Разбра ли, бе олиггофрен потурчен?
14
5
 
3
 
! Отговори
дссд преди 7 години
До НИЕ, ВИЕ, ТЕ. точно ти не си никакъв християнин . даже с коментара ти разбирам,че не знаеш изобщо какво е това
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20Ми то и християнството като цяло за почнало като секта близо 200 години след смърта на Христос... хубаво е да се чете :)
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 13И какво точно прави вашата вяра по-права от останалите? :) Това винаги ми е било много интересно...
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един сектант по-малко.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една добра новина днес.
9
12
 
8
 
! Отговори
д преди 7 години
Сигурно има някаква гола гордост в това да изгониш един католик от БГ .Нещо като Калоян с рицарите .Нищо ,че папата му дал корона и достойнство в Европа. Същите сме си ..... Че и по -зле.
8
21
 
12
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 7 години
Абе вие слепи ли сте?Не виждате ли, колко българи се ПОТУРЧИХА и отидоха в ДПС и ДОСТ, та тоя човек сега ви вади очите. *** сте, да знаете.
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
do 1 Брат, те и католиците са християни, но ние сме православни християни. Демек ние сме с правата вяра, а католиците да си ги събират тия сирийски *** в Италия, не у нас! Писна ни да приютяваме всякаква ***, която бяга за по-добър живот на запад.
6
8
 
29
 
! Отговори
Рашо преди 7 години
Отеца, като е толкова човечен, защо не приюти няколко бездомни български сирачета, ами прибира амуджи. Не знае ли че тия ще му резнат зелката веднага щом се окопитят. Защо не се опита да иде в Сирия да извършва мисионерска дейност, ще изчезне безследно след 24 часа, или ще се появи на някой от клиповете на ИД.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИзродиБраво! Супер оценка!
4
3
 
25
 
! Отговори
ХМ преди 7 години
всеки , който от Италия е дошъл да живее или работи в България, не е много нормален.
3
0
 
4
 
! Отговори
от 777 преди 7 години
До 4
2
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е какво от това нали бог го пази уж? Или въображаемите литературни герои от старите книги не работят така? Объркан съм :(
1
13
 
37
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 7 години
А ТАКА БРАВО НА ОТЧЕТО, ДА СИ ОДИ У ИТАЛИЯ ПРИ ДРУГИТЕ КАТОЛИЦИ. НИЕ В БЪЛГАРИЯ СМЕ ХРИСТИЯНИ.