Божидар Димитров зове: Македонците обратно към българската си същност!

Да станат втора Българска държава на полуострова заяви професорът
12 мар 2017 10:40,
238
Божидар Димитров зове: Македонците обратно към българската си същност!
Снимка: архив Reuters

"Македонците да се върнат към българската си същност. Да станат втора Българска държава", призова проф. Божидар Димитров.

"Кризата в Македония започна още през 2001 г. с опасност от гражданска война, но успяха да спасят положението с конци. Най-добре да се върнат към българската си същност, това е най-добрият вариант. Както има две албански - Косово и Албания и две гръцки - Гърция и Кипър", отсече Божидар Димитров пред "Нова тв".

Още по темата

Той коментира, че това няма да е изключение.

"На Балканите има две албански държави – Косово и Албания. Има и две гръцки държави – Кипър и Гърция", каза професорът.

Що се отнася до македонският журналист Миленко Неделковски, който поруга паметна плоча за загиналите български войници на Каймакчалан, Божидар Димитров каза: „На Миленко казах да остава в албанската част, ако я разделят, защото тук го чакат момчетата от 68-ма бригада”.

Директорът на Националния исторически музей коментира и ескалиращото напрежение между Турция и Европа.

"Всички очакват Турция да с епревърне в това, което е била Османската империя и там да се оформи отново един султанат. Повече от ясно е, че Ердоган ще спечели, защото ще го подкрепи Анадола. След втората година турците са били основно мерноработниците на Европа и нямат самочувствие. Ердоган опитва да промени това като предприема ходове, които не са общоприети. Това са провокации. Той организира партии, както при нас има такава, така и в Македония", убеден е проф. Димитров.

Според него тонът между България и Турция се е изострил заради опитите на съседната ни държава да се вреже в нашата предизборна кампания.

"Това става чрез посланика им, което е много грозно. Посланиците са много ограничени по отношение на тези отношения. Личи си нашият страх да бъдем категорични и да отзовем въпросния човек. Имаме голям финансов дълг към Турция, което очевидно предполага поведението ни", добави историкът. Димитров говори и за здравословното си състояние, което окачестви като добро. Наскоро професорът бе приет в болница със съмнения за инфаркт, които не се потвърдиха.

Що се отнася до вътрешните въпроси и корупцията у нас, професорът коментира, че тя не може да бъде ликвидирана, а само намалена.

„Корупция има навсякъде. На корупция сме се научили от Запада, след освобождението. Включително и на процентите. Не можем да я ликвидираме, можем да я ограничим”, заяви проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.