Йотова: Следващият еврокомисар - след дискусия

Вицепрезидентът не хареса нито един от вариантите за "Европа на скорости"
23
Йотова: Следващият еврокомисар - след дискусия
Снимка: БТА

Следващият български еврокомисар трябва да бъде излъчен от редовно правителство, тоест след парламентарните избори. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, в отговор на журналистически въпрос в Шумен, по време на посещението си в областния град . 

И служебният кабинет има същите правомощия, "но в конкретния случай така е редно; България излезе със скандал с кандидатурата на Кристалина Георгиева, раната е сериозна, нарушаването на имиджа на страната ни е още по-сериозно и затова е по-добре стабилна институция, каквато ще бъде следващото правителство, следващият парламент, с възможно най-широка обществена дискусия да излъчат своя представител в Европейската комисия", заяви Йотова. 
 
На въпрос, ако сформирането на правителство след парламентарните избори се забави, Йотова каза, че тогава ще се решава този въпрос. "Възможно е да бъде и от страна на служебния кабинет, но аз държа на това да има варианти, да има дискусия, да има прозрачен начин, действително да се избере най-подходящата кандидатура, не защото ни харесва една или друга друга личност; още повече - предмет на коментара ни трябва да бъде не само личността на еврокомисаря, а онова, което България трябва да получи като ресор", заяви Йотова, цитирана от БТА.
 
Тя припомни, че през 2009 г. Румъния е била "наказана" за една несполучлива кандидатура за еврокомисар с един "пренебрежим ресор", затова по думите й "този път трябва да бъдем разумни и умни". 
 
На журналистически въпрос "Възможна ли е Европа на различни скорости?", Йотова каза, че не харесва нито един от петте варианта, които предлага Жан-Клод Юнкер. "Той даде срок до края на тази година, всяка една от страните да даде своята позиция", отбеляза Йотова и изрази надежда, че "този път България няма да слуша началниците отвън". 
 
На журналистически въпрос, свързан с призива на турски министър да се гласува за конкретна политическа партия на предстоящите избори в България, Йотова каза, че това е абсолютно недопустимо за една суверенна държава. Очаквам острата реакция на външно министерство и на министър-председателя по този въпрос, каза още тя. 
 
Помолена да коментира и случилото се в Белене и оттеглянето на местния католически свещеник, Йотова съобщи, че предстои среща с протестиращите и "иска да чуе и двете страни, всички аргументи". По думите й от човешка гледна точка случилото се е абсолютно недопустимо. Според нея хора, които бягат от войни и конфликти, които нямат нищо общо с икономическата миграция, действително се нуждаят от закрила; трябва да има национално разбирателство по този въпрос, допълни Йотова. 
 
Днес Илияна Йотова посети шуменския филиал към Медицински университет "Проф. Д-р Параскев Стоянов" във Варна. По-рано през деня тя бе във Велики Преслав, където участва в дискусия на тема "Чудесата на Велики Преслав. Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона", организирана в рамките на Националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на страната ни "Чудесата на България 2017".
 
На дискусията Йотова каза, че възнамерява да организира инициатива "Християнската цивилизация през 9-11 век", като част от председателството на България на Европейския съюз от януари 2018 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
фичо преди 7 години
Абе няма ли свестни хора в тая държава да определят все пак един нищо не вършещ комисар. Въобще освен да получават тлъсти заплати каква работа върши тая бременна европейска администрация. Заради това, че се харчат безцелни народни пари, раздут адм. щат за щяло и нещяло още много държави ще се откажат от членството си в ЕС.
15
0
 
5
 
! Отговори
FERMER преди 7 години
taq ne bih q vzel da mi doi i kravite
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
dnes .bg zapovqdaite na 23.032017 vav varna na sreshta s Hristo ivanov i da Bulgariq temata e da otstranim mafiqta ot varna mislq che nqma da go otrazite poneje ottam.....HLQB QDETE
13
3
 
4
 
! Отговори
??? преди 7 години
Хем жена, хем подходяща за еврокомисар - е едва ли има такава. Видяхме що за стока беше Кристалина Георгиева от ГЕРБ. Сега най-верочтно ще управлява пак ГЕРБ в коалиция с други партии, може и с ДПС и ГЕРБ ще излъчат следващата Кристалина за еврокомисар.
12
1
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
А на теб какви са ти правомощията да се изказваш за правомощията на други хора?
11
2
 
5
 
! Отговори
Дора преди 7 години
Подкрепям мнението, че кандидатурата им за еврокомисар е толкова неприемлива, че не е за обявяване преди изборите. Това е предпочитан подход на БСП. Затова не обявяват и коалиционните си партньори, защото сигурният им партньор е ДПС, а той е доста неприемлив за привържениците им. Разбира се не ги интересува, че за пореден път ще излъжат членовете и привържениците си. Какво значи там някакви си хорица?
10
1
 
6
 
! Отговори
Ако е преди 7 години
Плугчиева - пореден срам и позор за българската държава. Срам беше и самото и пребиваване в Швейцария и Германия. Освен да уреди децата там и да накупи апартаменти не си спомням друго да е свършила. В МЗХ свърши само корупционни афери и мизерии.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Йотова може да се изказва САМО по въпроси ,свързани с амнистия на затворници и даване на българско гражданство на чужденци. Това са и правомощията . По други въпроси , ай сик-тир!
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
слушах я по ТВ. дебеланката не говореше като вицепрезидент - обединител, а като обиден комунист.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Нинова е ,"Госпожа Лъжа", Йотова е "Госпожа Наглост".
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Илиянче!Престанете да дрънкате и се занимавате с простотии,а намерете и изпратете ХОРА да се научат да работят и управляват съответните производства и цялата държава!Вече 27 г преливате от пусто в празно и превърнахте 9 милионна цветуща БГ в пустиня с 5 млн нещастници и 2 млн хъшове!Може ли 27 г да разрушавате държавата- и днес да се кълнете,че ще я възстановявате?Може-но преди това по Благоев: "Преди да се обединим-да се разграничим"!Вие,евродемократизаторите -в ЕС,ние-българите-в БГ!
5
5
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
В моя букет лист тая съм я включил да и го хлъзна под опашката
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре е да има дискусия и след като заминат за Брюксел.А то - българки са, докато се уредят на топлото местенце, а после четем само как са ни съдили в Страсбург, как ни се карали в Брюксел, как ни се разсърдила Москва.И нито дума за това с какво тия българи помагат на България
3
2
 
14
 
! Отговори
Гацов преди 7 години
Другарката Йотова 5 коментара на кръст не може да събере.
2
0
 
9
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
Тревожно е, че, неизлъчили добре работещи хора в страната си, ще трябва да ги излъчваме, като политически назначения, от неработещи политики-навън. Но сме свикнали, не за първи път ставаме за смях.Що се отнася до интеграцията- ако сме достатъчно жалки да не можем да подсигурим равномерно разпределение на собствените си специалисти у дома, тогава защо обричаме на глад чуждите( ако е вярна квалификацията на имигрантите в Белене)?
1
1
 
18
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
Досега България никога не е посочвала еврокомисар след компромис. Царят издигна Кунева, а БСП, които бяха в едно правителство с него, бяха недоволни, но никой не ги питаше. Бойко си избра сам Румяна Желева (ние всички му брахме срама) и Кристалина, на която звънна в среднощна доба в САЩ. Така че това, което Йотова разправя са приказки. Кандидатът на БСП е толкова неприемлив, че ще загубят изборите, ако го номинират преди гласуването. Затова се усукват