Жители на Белене за отец Кортези: Ние го чакаме!

Това не бил първият опит за неговата дискредитация
Обновена: 13 мар 2017 14:01 | 13 мар 2017 13:30,
95
Жители на Белене за отец Кортези: Ние го чакаме!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Жители на крайдунавския град Белене се събраха, за да изразят подкрепата си към католическия свещеник Паоло Кортези, след като той напусна обиден България, поради възникналото напрежение в града и заплахите, които бяха отправени към него и църквата, след като подслони сирийското семейство Албакри.

Още по темата

Дали действително има напрежение в момента в Белене, отговор дава един от жителите на градчето.

"В Белене специално не съм усетил голямо напрежение", споделя той и допълва, че много беленчани са заявили, че искат завръщането на отец Кортези.

"Той беше един истински християнин, беше и един европеец", казва още Йосиф, като заявява, че те подкрепят инициативата на Кортези за бежанците. Смята, че настаняването на няколко семейства, не много, но колкото могат да приемат и колкото реши местната управа, няма да навреди на града, напротив, ще покаже, че там се спазват законите.

Друг жител, кореняк беленчанин и православен християнин, коментира пред Нова тв, че е дошъл да подкрепи отец Паоло, защото счита, че той е прав в това, което прави и коментира опитите за дискредитация, спрямо католическия свещеник.

"Това не е първият опит за неговата дискредитация. Имаше и други такива опити. В града се пускаха какви ли не слухове за него. Това са си наши беленски работи, но това показва, че това не е случайно, не е инцидент само свързан със сирийците. Просто се използва момента, използваха се страховете на хората", казва Петър Добрев.

Дали и с какво отец Паоло Кортези е попречил на местното население там, Добрев споделя: "Ами, той не пречи на беленчани, пречи на определен кръг беленчани, които имат интерес хората да нямат гражданско мислене, защото неговите действия се стремяха към това. Да предизвиква гражданско мислене в хората. Да се почувстват граждани, да не са поданици. Той това искаше да разпали. Той задаваше въпроси, на които хората трябваше да си дадат отговори. Отговори за това как да се чувстват като граждани".

По повод на това дали случилото се в Белене е на политическа основа и има ли разделение между хората, Петър Добрев коментира:

"Не, вижте, няма разделение. Видях зад кадър едни хора, които стояха и протриваха ръце, това са отговорни хора в Белене. Не е политика. На тези момчета, които бяха там, можем да им кажем, че някой им пося семето да бъдат против".

От община Белене заявиха, че все още нямат официално потвърждение от Католическата църква за напускането на отец Паоло Кортези и единствената информация, с която разполагат към момента е, че свещеникът е излязъл в отпуск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
В Белене тровят преди 7 години
Този човек е трайно отровен от хлор токсични съединения подавани вместо питейна вода в Белене.Изглежда е и жертва на фашистка пси препрограмираща техника.Пострадал униформен нагълтал се с половин литър отровна с натриев хипо хлорид течност каквато тече от беленските чешми държа емоционална реч срещу комунистите които ги убивали зверски../ симпатичен младеж на име роберто/ В Белене няма спомени за убииства от комунисти.Има спомени тежко трагични от преди 1926 година.
66
1
 
1
 
! Отговори
Пешо Слепият преди 7 години
Г-н. Паоло Кортези: Мисионер на мисия в БългарияТук не става въпрос за едно семейство, а за регионално и неусетно изменение на културните ценности и социалната общност , като се продава нов вид морал - този на мускулите и се диктува директно какво трябва да правят хората. Да, случилото се в Белене не е прецедент. Надявам се да не се случи отново. Това е срам за един народ. Това е срам за институциите. Това е срам и за църквата. Да, не може да защитят правата на едни бежанци,които имат...
65
1
 
1
 
! Отговори
Пешо Слепият преди 7 години
Г-н. Паоло Кортези: Мисионер на мисия в БългарияТук не става въпрос за едно семейство, а за регионално и неусетно изменение на културните ценности и социалната общност , като се продава нов вид морал - този на мускулите и се диктува директно какво трябва да правят хората. Да, случилото се в Белене не е прецедент. Надявам се да не се случи отново. Това е срам за един народ. Това е срам за институциите. Това е срам и за църквата. Да, не може да защитят правата на едни бежанци,които имат...
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Dyadomi e katolik, a baba pravoslavna ot drug grad na Dunav. Pres edna nosht na 1948-49 diydo ischesva no sapoved na BKP.V GRADA E IMALO SAMO SSSR VOINIZI. NOSESHTI "OSVOBOJDENIETO" NA BULGARIYA
63
3
 
6
 
! Отговори
Сталин преди 7 години
И какво печелим от партиотарството .В ЕС сме и ако не сме там няма да сме държава изобщо .Е,какъв е смисъла на Алфа и СКАТ с ВМРО.Майче никаква.Примерът в Белене е чистото доказателство. Колко трябва да си заблуден и младо лудо за да гласуваш за тях .
62
1
 
4
 
! Отговори
Алеле мале! преди 7 години
На тези момчета някой им пося семето...
61
2
 
4
 
! Отговори
б преди 7 години
Абе 100 000 помощи не са за изпускане.Майче ще е по -добре да се хапва нещо отколкото да се гледа на гол тумбак СКАТ .
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си ги приютява в Италия бе!
59
2
 
11
 
! Отговори
647 преди 7 години
Усетиха,че бяха подведени от патриотарите фашисти срещу христовия пратеник .Жалки са.Усетиха,че фашистите няма да им дадат нито лев и си искат отеца.
58
6
 
5
 
! Отговори
IZMET VATIKANSKA- преди 7 години
NA VREMETO TAKIVA, DETO PRODAVAHA HRISTIANSKATA VERA GI GOREHA NA KLADATA ! KATOLIKA NIKOGA NE E JELAL DOBROTO NA PRAVOSLAVIAT- FAKT ! SPOMNETE SI ZA KALOYAN I BITKATA PRI KLOKOTNICA 1230 ! UNIJIHME RIMO-KATOLI4ESKITE KRASTONOSCI ! PRAVOSLAVIE ILI SMART !!!!!
57
2
 
8
 
! Отговори
майна преди 7 години
До Патриот обединенДядо ми, който е българин- католик и загина за България при Дойран, има ли право да е патриот?
56
5
 
10
 
! Отговори
НПО в действие преди 7 години
Цялата стерия се разпалва от т. нар. фондация "Истина и памет", създадена през 2016 г. с цел цитирам "повишаване на осведомеността на обществото за комунистическия режим в България и неговите престъпления". Членове: Христо Христов - журналист, проф. Евелина Келбечева- историк, Георги Михайлов- историк и Александър Кашъмов- юрист. Същите тези са пуснали петиция в защита на падрето. Господа, къде бяхте27 години та чак сега решихте да ни осведомявате за комунизма? Или чак сега получихте грантове?
55
8
 
10
 
! Отговори
Патриот обединен преди 7 години
Стига с този православен враг. Не разбирате ли, че разни англосаксонци, германиц и евреи се опитват да разделят българският народ. Какви са тези върпос, които хората трябвало да си задават? Един православен българин е длъжен да бъде патриот и да се подчинява на това което му казваме - ние православните патриоти проливащи кръват си за българщината
54
4
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Разделение м/у хората от Белене по политически причини няма. Всички ще гласуват за др. Нинова да им построи атомна централка.Ама че всеки месец има земетресение , това не е важно.
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В лагера в Белене са лежали криминални! После всичките се изписаха политически, което разбира се не е истина.
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
63, ся остава и да обясните с колегата си какво е това комунисти, каква истина за тях не е казана и като как хората са били забравили????? Или като говориш за комунисти имаш предвид цялото ръководство на ПП Герб????
51
1
 
6
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
А къде бяхте, когато 150-200 човека протестираха и го нападаха за действията му?
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Свободна България: "Все си мисля, че истинската причина за атаката срещу него е всеотдайната му роля за изобличаване на комунистическите престъпници и убийци в концлагера Белене..."Определено е това което сте написали. Комунистите не искат да се знае какво са вършили и всячески се борят срещу историческата истина. За покаяние да не говорим. Затова сме разделени и докато не се покаят ще останем такива. Но те си мислят че са били прави да убиват, изтезават и тормозят. Отврат.
49
5
 
2
 
! Отговори
КОГАТО НЕ СИ ВЪВ преди 7 години
ДОМА СИ И СТРАНАТА СИ Е РЕДНО ПЪРВО ДА ПОПИТАШ И ТОГАВА ДА ДЕЙСТВАШ!ДЕЙСТВИЯТА НА Кортезе са извиване на ръце иска да постави хората пред свършен факт!Так тихо и подмолно изпълнява нареждания за ИСЛЯМИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ!Да не се прави на обиден и незнаещ за какво става въпрос!НЯМА ДА ИМ СЕ ПОЛУЧИ ТОВА КОЕТО СА НАМИСЛИЛИ!
48
4
 
6
 
! Отговори
Хайде баста вече! преди 7 години
Днес.бг Хайде стига вече преекспонации и старателно раздухване на тази сапунка! Прекален светец и богу не е драг! По този начин ще накарате и последните непредубедени спрямо кюрето хора, да разберат че наистина си е заслужил гнева на хората б България! А за град като Белене 100 000 лева са капка в морето - смяната на водопровод на една улица от 100 метра струва толкова. Така, че Белене и хората там не са опряли до католическите 30 сребърника. Католик дава ли, значи преди това е взел двойно!