България харчи шампионски за сигурност! А в сигурност ли сме?

Страната ни дава най-много пари от бюджета за опазване на реда
14 мар 2017 07:00,
77
България харчи шампионски за сигурност! А в сигурност ли сме?
Снимка: архив Reuters

България има най-големите разходи от бюджета за опазване на обществения ред в сравнение с всички страни от Европейския съюз.

По този показател държавата ни е абсолютен шампион и поставя своеобразен европейски рекорд, показват последните данни на Евростат.

У нас почти 7% (6.8%) от всички бюджетни разходи отиват за опазване на обществения ред - т.е. за полицията, пожарната, затворите, съдилищата, пише в. "Сега".

Данните излизат около месец след резултатите от друго проучване, направено  от български социолози, което показа, че българите масово живеят в страх от това, че могат да станат жертва на престъпление.

Още по темата

Според данните, които Dnes.bg писа, през февруари 61% от българите са се страхували да не станат жертва на някакъв вид престъпление.

За сравнение Германия отделя едва 3.6% от бюджетните разходи са за издръжка на органите на реда, показват още данните на Евростат.

България се набива на очи и с високи разходи за отбрана - те са 3.4% от бюджета при средно 2.9% за ЕС. Тук обаче страната ни не е шампион, защото Гърция, Естония, Великобритания, Полша и Латвия отделят още по-високи проценти от хазната за военни цели.

"Много интересно, българската държава харчи повече за отбрана, полиция и съдебна система, отколкото за образование. Само две други страни имат подобна политика - Гърция и Румъния, при всички останали европейски страни образованието е с приоритет", коментира икономистът Георги Ангелов.

Данните на Евростат показват, че у нас само 9.8% от бюджета отива за просвета, докато повечето страни от ЕС отделят двуцифрени проценти за сектор "Образование".

Всички членки на Евросъюза отделят най-много средства за социална защита и България с бедно и застаряващо население не е изключение. Близо 1/3 от всички бюджетни разходи у нас са в тази графа. Но това се оказва малко на фона на държави като Германия, Дания, Унгария, които отделят над 40% за социална защита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
ХЛОР ТЕРОР има преди 7 години
МАсови убиици тровят народа с хлор токсични разтвори подавани вместо питейна вода.Ако водата от чешмата ви мирише наливайте веднага пробив в бутилки ПЕТ и ги запечатайте..Не ползвайте водата за готвене,пиене ,чай или кафе.Засега отравянията не се лекуват напълно..купувайте само чиста минерална вода.Звънете на 112 и искайте арест на престъпниците отровили водата.ВиК да заключи всички каптажи да блокира достъпа до тях терористи , ХЕИ и "обществено здраве" АКо има хлоратори да се демонтират
55
0
 
2
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
Ще бъдем по-сигурни в живота си тогава, когато се изгради гражданско общество, каквото вече има в повечето страни от Западна Европа. Гражданското общество се характеризира с възможността хората да търсят отговорност от политиците за свършената/несвършена работа. От тук следва да има и работеща съдебна система и борба с корупцията по висшите етажи на властта (а не Борисов да говори с прокурор за потулването на престъпления - ако помните случая с Кокинов). Но политиците не пускат кокала, това е
54
0
 
4
 
! Отговори
2233 преди 7 години
От ясно по-ясно е.Освен от асфалта ,стиропора и телта по границата ,най-лесно се краде от скъпи джипове и стари самолети.Вчера пишеше че тикварите са договорили 290 джипа за 34милиона за границата с Турция ,която е 164км. Почти по 2 джипа на километър.Оня трудовак Ненчев пък искаше да купува 30 годишни Ф-16.В същото време децата събират стотинки за да лекуват болните си съученици.Тикварите са тумор за страната ни.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При тези милиарди хвърлени на вятъра , имаме най-корумпираните съдии и най-много неразкрити престъпления.Никога повече Гроб! НИКОГА!
52
2
 
1
 
! Отговори
обективен преди 7 години
Във всички големи престъпления има замесени бивши или настоящи служители на МВР-факт!Практически всички ние храним и плащаме на престъпници.Лидер е премиера ни Тиквата.Вместо да лежи в килията за убийството на Чакъра с гранатомет в собствената му къща край Хаскво , дебелия *** обикаля телевизиите и ръси лъжи и обещания."Нема такава държава".
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Административния щат на МВР е твърде раздут за 2015 година се водят 45 260 служители разпределени на 27 463 души полицаи и 20 797 администрация. Е къде сте чували за такова нещо ? Даже тези в администрацията са по-добре платени от тези на улицата. Не че тези на улицата са се преработили нещо, но има една малка част от тях, които си рискуват живота. Иначе аз въобще не се чувствам сигурен, ако ще и десет полицая да има около мен. Нямам доверия на тази институция и на хората работещи в нея.
50
2
 
0
 
! Отговори
до 62 преди 7 години
Нещо си объркал цифрите.Служителите в МВР са 57 000.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полицията в момента не върши нищо даже има полицай помагат на групировки и бандити
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да махнем заедно Цветан Цветанов от политиката
47
2
 
8
 
! Отговори
Алекси Бебов преди 7 години
Това показва, че сме полицейска държава!Само им плащаме заплати, а те допълнително си крадат по още една заплатка и ги пенсионират рано с 20 заплати. Къде го има това? Да ги махат и без това нищо не вършат.
46
4
 
3
 
! Отговори
бг преди 7 години
Не знам защо пишете глупости!В България полицаите въобще не са най-много на глава от населението.Между 14000 и 17000 са като бройката се мени!Служители на МВР са 37000 но тук влизат пожарна,ГДОП,гранична,112,МТСО и др.Така,че стига с глупостите 12000 са само населените места у нас за това в някои няма полицай.А я да видим освен проценти колко е бюджета у нас и колко в Германия!И колко са тези проценти в цифри!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
6.8% за сигурност,като незнайно защо тук са включени и съдилищата? и 9.8%за образование.....нещо статията ви е сбъркана и написана през пръсти от някой който изобщо не познава материята.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На глава от населението тук имаме най-голям брой служители на МВР в ЕС.Нашите полицаи се пенсионират най-млади.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е видимия резултат от управлението на тиквата!
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Милионите отиват за пазене на политици ,като Доган, Пеевски ,Борисов,Гоце.......и да се опазят народните ни депутатати от народната любов по митинги,бунтове и т.н.
41
5
 
3
 
! Отговори
бай гералик преди 7 години
да се приеме закон с който се забранява на държавна и общинска работа да се назначаватпетнсионери, за да има работа за младите нямащи работа, иначе от България ще офейкатс еднопосочен билет младите."Свири хармонико, свири, звучи ти песен млада,българскатамладеж завинаги куфари с еднопосочен билет стяга".
40
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 7 години
Да се чете: "ГЕРБ краде най-много от сектор сигурност."
39
3
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
МВРе преобразувано в еднолично дружество ТРЕТА въздраст.и всеки придобил нужния осигурителен стаж за пенсиониране се пенсионира без да осв.работното мястоПолучава пенсия и заплата .дЪРЖАВАТА ИМ ПЛАЩА ДВАПЪТИ ВЕДНАЖотНОИ пенсия втори пътзаплата от МВР.Не вярвам в някоя Евродържава да го има това недоразумение пенсионери да се назначават КАТО ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ ОТНОВО СЛЕД КАТО ВЕДНАЖ СА СЕ ПЕНСИОНИРАЛИ И ПОЛУЧИЛИ ВСИЧКИ ПРИДОбивки.Адм реформа със ЗИДЗМВР НЕ Е МРЪДНАЛА чантажийте са по места о1кат
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има два начина за противопоставяне на престъпността - чрез по-добро образование или чрез повече полиция. Ния явно залагаме на втория...
37
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Какво чакате от държава в която се толерира невежеството и простотията.Докато не си сложим достойни ,начетени и умни хора да ни управляват все така ще сме.Но интелигентния и качествен човек тука по нашите територии не се харчи.Харчи се плювачът,този който умее да резили хората,устатия *** .Това се харесва и затова така ще си живеем.Кой се оправил,добре другите кучета ги яли.Затова и държава няма да имаме а просто един бардак -но си го харесваме,това е положението.