И пак криза с инсулина. Диабетици на прага на живота

Болни и НПО-та искат временна забрана за реекспорт
14 мар 2017 09:30, Петя Славова
14
И пак криза с инсулина. Диабетици на прага на живота
Снимка: Bulgaria ON AIR

Отново криза с инсулина - диабетици търсят животоспасяващото лекарство. Проблемът обаче е и с много други лекарства в сферата на ендокринологията, ревматологията, онкологичните заболявания.

Марияна Александрова от движение "Диабет и предиабет" обясни пред Bulgaria ON AIR, че паралелният износ експортира голяма част от лекарствата в чужбина, което е легално, но това оставя много групи пациенти в риск от невъзможност да се лекуват.

Още по темата

"Освен инсулините разбрахме, че проблем има и с нискомолекулните хепарини", каза Александрова. Тя допълни, че са внесли петиция с над 2500 подписа при министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК и омбудсмана с искане за временна забрана за реекспорта.

"Детето ми е 4 години и половина с диабет, няма инсулин на пазара. Мина един месец откакто се сформира среща, за да може да се реши проблемът. Без да искаме стимулирахме тези търговци, които изнасят лекарствата, да го направят в по-голяма степен", сподели Наталия Иванова, която е пряко потърпевша от кризата с инсулина.

Тя съобщи, че са направили запитване в диабетната група, оказало се, че липсват и различни видове инсулини в редица градове.

Вяра Иванова от Конфедерацията за защита на правата на децата каза, че през февруари са изпратило писмо до различните политически партии с непрекъснатите им искания за приемане на закона за лична помощ.

"Отново нашите политици показаха липсата на всякакво желание хората с увреждания да живеят достойно. Никаква заинтересованост да се променят нещата, нито една от големите политически партии дори не ми отговори", разказа Иванова.

Поради тази причина подготвят пети национален протест.


14
Още по темата: диабетинсулинBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от толкова години, все едно и също и не го оправиха...
като тук не са виновни само текущите, а миналите, по миналите и по по миналите и .. абе всички по редицата.
10
0
 
2
 
! Отговори
Платен сайт преди 1 година
Чудя се как куцо, кьораво и сакато пише некомпетентни статии в този сайт и цензурират мненият и коментарите като ги изтриват.
Жалка пропаганда
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам криза с поздравленията за майките на виновниците.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У НАС НАЙ-СИГОРНИ СА ПОЛИТИЦИТЕ И БЕЗНЕСМЕНИТЕ Т.Е.КРАДЦИТЕ. НАЛИ ВИЖДАТЕ КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ЗА СИГОРНОСТ ДА ПАЗИМ ПЕЕВСКИ ,ДА ПАЗИМ ДОГАН, БОРИСОВ ,ГОЦЕ ,ДА СЕ ПАЗИ ПАРЛАМЕНТА КОГАТО ИМА ПРОТЕСТИ ,КОМАНДИРОВАТ СЕ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ПОЛИЦАИ ДА НЕ БИ НЯКОЙ НАГЪЛ ПОЛИТИК ДА ПОСТРАДА. ТАКИВА ЗАКОНИ СЪТВОРИХА ПОЛИТИЦИТЕ -ТЕ ДА СА ДОБРЕ ,ЗА ТЯХ ВСИЧКО ДА Е НА ТИПСИЯ,КАКВИТО И ГЛУПОСТИ ДА СЪТВОРЯТ ,КОЛКОТО И ДА КРАДАТ .....
7
0
 
12
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Анонимен 6, не са "на прага на живота", а "на прага на смъртта", но да оставим писарската некомпетентност, която избуява в този "новинарски" сайт. Не това е важното.
Проблемът е наистина страшен, особено в по- малките населени места, дори в областни градове. Позната щеше да си замине за едното нищо, ако не бяха пътували нейни близки през половин България, да й закупят инсулин.
Тази територия тук отдавна не е държава! Такава разсипия не е имало сигурно никога по тези земи. Престъпно управление!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"На прага на живота", т.е. престои да се родят? Как може такава некомпетентност?
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОСКОВ МОСКОВ да ти .....МАЙКАТА
4
2
 
3
 
! Отговори
БЯла мафия има преди 1 година
Белите мафиоти тровят с ХЛОР ТОКСИЧНИ отрови питейната вода ,жертвите отровени се подлагат на неадекватна нагла мед терапия..
Резултат над 5 000 000 пациенти кихащи яко живи пари на бялата мафия..
3
2
 
5
 
! Отговори
БЯла мафия има преди 1 година
Нагли престъпници от мед мафията печелят яко от разболяването на стотици хиляди българи с около диабтени състояния.Техниката е ***.продават се поразяващи храни вкл сладки,закуски,безалкохолни .. консуматорите вдигат кръвна захар отиват при нагли престъпници с бели престилки на преглед и следва предписване на корупциони отрови с цел диабет.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно и отчетливо се видя приоритетите на Герп в здравеопазването.Такива са и във всички отрасли.геноцид на българина. Пак им гласувайте на 26 март доверие да ни довършат.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със съдействието на Гроб и Москов.СЪД за вас.......