ОмбудсМая: Децата ни са най-потърпевши от лошите храни!

Манолова е сезирала ЕК за двойния стандарт на суровините
14 мар 2017 21:55, Анисия Иванова
29
ОмбудсМая: Децата ни са най-потърпевши от лошите храни!
Архив: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова е сезирала европейския комисар по правосъдието, потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова и е потърсила съдействие от европейския си колега Емили О'Райли за прекратяване на дискриминационното отношение и двойните стандарти към българските потребители, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Манолова посочва, че големите мултинационални компании, производители на храни и напитки, предлагат продукти с по-ниско качество в страните от Централна и Източна Европа, включително България, което поставя потребителите им в по-неблагоприятни условия в сравнение с държавите от т. нар "стари демокрации".

Още по темата

Омбудсманът е сигнализирала, че тези компании влагат суровини с по-ниско качество, дори и такива, които застрашават здравето и живота на гражданите.

В писмата си тя акцентира върху факта, че най-често потребители на продуктите с по-ниско качество и дори вредни храни са децата, чийто подрастващ организъм се нуждае от здравословна и питателна храна.

Омбудсманът посочва, че 26,20 процента от българските деца на възраст от 5 до 18 г. са с наднормено тегло, а страната ни е на пето място по детско затлъстяване сред 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа.

Мая Манолова се обръща с молба към еврокомисаря Вера Йоурова да отправи искане към Европейската комисия за недопускане продажбата на продукти от една и съща марка, но с различно качество в държавите от ЕС, както и създаването на европейско законодателство, което да преустанови такива порочни практики и двойни стандарти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
14
 
! Отговори
шопето преди 7 години
Па западняшката димокрация е съпроводена с бедност и ислямизация.Трици за бедняка за да е добре на богатия.- Нема рима.-нема , ама е верно.
3
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре бе ще и викаме Маяомбудс. Така по-добре ли е?
2
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 7 години
Не мога да разбера постоянно се приказва за това че нацията затлъстява, а не се прави нищо в тази насока.Едно време нямаше понятие вредна храна.Ми че то има ли полезна храна сега?Дори и"качествената" е бъкана с химия,разликата е само в суровините.Ако трябва със закон да се забрани влагането на палмово масло,хрущяли кокали пълнители и всякакви други *** в колбасите и да се забранят изкуствените оцветители, нищо че ЕС ги е разрешил.Идеи в тази насоки липсват а и няма воля да се направи това.
1
4
 
21
 
! Отговори
136 място преди 7 години
Не разбрахте ли,че е излишно да пробутвате прозвището "омбудсМая"? Нито е оригинално, нито би могло някога да придобие гражданственост. Не знам кой го е измислил, но явно е много влиятелен в средите ви.