ОмбудсМая: Децата ни са най-потърпевши от лошите храни!

Манолова е сезирала ЕК за двойния стандарт на суровините
14 мар 2017 21:55, Анисия Иванова
29
ОмбудсМая: Децата ни са най-потърпевши от лошите храни!
Архив: Булфото

Омбудсманът Мая Манолова е сезирала европейския комисар по правосъдието, потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова и е потърсила съдействие от европейския си колега Емили О'Райли за прекратяване на дискриминационното отношение и двойните стандарти към българските потребители, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Манолова посочва, че големите мултинационални компании, производители на храни и напитки, предлагат продукти с по-ниско качество в страните от Централна и Източна Европа, включително България, което поставя потребителите им в по-неблагоприятни условия в сравнение с държавите от т. нар "стари демокрации".

Още по темата

Омбудсманът е сигнализирала, че тези компании влагат суровини с по-ниско качество, дори и такива, които застрашават здравето и живота на гражданите.

В писмата си тя акцентира върху факта, че най-често потребители на продуктите с по-ниско качество и дори вредни храни са децата, чийто подрастващ организъм се нуждае от здравословна и питателна храна.

Омбудсманът посочва, че 26,20 процента от българските деца на възраст от 5 до 18 г. са с наднормено тегло, а страната ни е на пето място по детско затлъстяване сред 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа.

Мая Манолова се обръща с молба към еврокомисаря Вера Йоурова да отправи искане към Европейската комисия за недопускане продажбата на продукти от една и съща марка, но с различно качество в държавите от ЕС, както и създаването на европейско законодателство, което да преустанови такива порочни практики и двойни стандарти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
неанонимен преди 7 години
късно е чадо,и ти имаш вина,там в НС пееше друго,но все пак прави ти чест
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе важното е, че има демокрация, свобода на словото и лъскави стоки, а народа нека измира от отровите в храните. Ние сме една болна нация, болниците са препълнени с млади хора, на по 30 години получават инфаркти и инсулти. А да, забравих и може свободно да пътуваме из света, ако имаме пари и сме здрави.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При "честния частник" водеща е единствено печалбата. Докога? Ами докато може и му позволяват, разбира се! СЕТА какво легализира? Интернационално върховенство на печалбата над интересите на обществата, а некачествената храна е едното от оръжията за обезлюдяване на планетата.
21
0
 
7
 
! Отговори
д-р преди 7 години
Храните са некачествени, защото не са произведени от хранителната промишленост, а от химическата промишленост.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лицемерната комунистка отново имитира дейност. Да не би от вчера да е този проблем? Той е откакто сме членове на ЕС - 10 ГОДИНИ! Родните ни депутати гласуват тези закони! Защо не дойде пред нашето училище-там непосредствено на самият вход има 2 лавки, които продават само и единствено бо-клуци. И за това ли ни е виновен ЕС? ЕС ли трябва да информира родителите да не хранят децата си с вредни храни??? Безпардонна наглост и безочие!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм чувал, че стоката работна сила се плащала по-евтино тук, за един и същи труд. Ама дали е вярно не знам. Щом не са сезирали междугалактическата комисия по там дето това, значи всичко е шест /без малко/.
18
2
 
1
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Обичаам таз земяяя голяяяяма,тъй както се обиииича мамааа,тук имаа премиери мутри,и адвокати на мафиятаа омбудсмааани!!!
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тази намери служба да служи , сезирала този , сезирала онзи - какъв е резултата !? Омбудсман - измислена служба за наши хора !
16
2
 
6
 
! Отговори
vlady преди 7 години
До saintИнституцията омбудсман е напълно ненужна - дублира функциите на архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян с голям бюджет.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не от лошите храни , а от лошата Пазарна икономика . Нашите жени - ръководителки не умеят да хванат бика за рогата . Опашката - това е по - добрата възможност . Вина има - виновни няма .
14
0
 
10
 
! Отговори
???? преди 7 години
Къде беше Меглена Кунева като комисар с ресор Потребители? Даже я наградиха като най-работлив комисар.Сага да видим германският Байер като купи американския гигант за проиюводство на пестициди, на семена, на генномодифицирани продуки какво ще ядем още?
13
1
 
4
 
! Отговори
Бежо преди 7 години
Майче искам да те погаля
12
0
 
14
 
! Отговори
дария преди 7 години
Онзи ден си купих боза, чета на етикета,,..Ацесулфам, аспартам, цикламат.....,,Все отрови...КОШМАР! Хора, четете етикетите, ще се ужасите.Обаче повече- не!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Mnogo ot podsladitelite sa zabraneni kato aspartama koito u nas madovo se izpilzva v gaziranite napitki
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пробвайте само един месец да не купувате нищо от магазините.Аз пробвах. Отначало бе трудно, но лесно се свиква. И след този месец ще видите как ще почнете да усещате по вкус, мирис цвят, вид фалша в много продукти и няма да искате да ги ядете. Организма ви сам ще ви подсказва кое е истинско и кое фалшиво. Например шоколада дали е със слънчогледов пълнител със меласа с оцветител и емулгатори или е истински. Последното е само пример.
9
1
 
5
 
! Отговори
krasimir.dykov преди 7 години
това е сериозно откритие ,гледай кво става сега
8
0
 
13
 
! Отговори
тожо преди 7 години
Това е много сериозна форма на дискриминация, тези компаний трябва да бъдат глобени с милиони!!!
7
1
 
20
 
! Отговори
Димо преди 7 години
Този проблем не е от днес. Преди когато Кунева беше еврокомисар по защита правата на потребителите, много изгодно (за нея) това беше замазано и покрито. Тя нали само вика Йес и прибира парите в джоба.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забрана за лошите храни в България!
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и шоуто на манолова с подкрепата на Ванко 1 ????кажи сега... има ли далавера , след като изкара Ванко 1 ????