Рекордьори: Всеки трети българин – страстен пушач

Започваме с цигарите още от училищната скамейка
14 мар 2017 08:52, Петя Славова
41
Рекордьори: Всеки трети българин – страстен пушач
Снимка: архив, Reuters

Всяка година в света умират над 6 милиона души от заболявания, причинени от употребата на тютюн. Към 2030 година се очаква техният брой да достигне 10 милиона и тютюнопушенето да се превърне във водеща самостоятелна причина за смърт в световен мащаб.

Това се казва в ново проучване на СЗО, в което се изследват икономическите и здравни проблеми, свързани с употребата на тютюн в света.

Според данните от анализа - в Европейския регион тютюнопушенето формира около 12% от глобалното бреме на болестите и е причина до 20 процента от всички смъртни случаи. За България тези показатели са съответно 13 и 12 на сто, пише БТА.

Данни от национално проучване на факторите на риска за здравето на нацията за периода до 2020 г. показват, че 37 на сто от възрастното население в страната пуши цигари.

Като цяло пушат по-малък брой жени - 33 процента в сравнение с мъжете - 42 процента. Почти всеки 3-ти от анкетираните е ежедневен пушач - 59 на сто от мъжете и 57 на сто от жените пушат всекидневно, се отчита в доклада на НЦОЗА (Националния център по обществено здраве и анализи).

Ежедневните пушачи у нас, които са пушили над една година, са по-често мъже - 92 процента, на възраст между 35 и 64 г. Пушачите с дълъг стаж от 26 и повече години, са около 37 процента. И при двата пола - пушещите над 20 цигари дневно - са около 2 процента. По-голямата част от жените пушат по около 10 цигари дневно, а мъжете - по около 15 цигари дневно.

Преобладаващата част от анкетираните са пропушили на 16-20 годишна възраст - 59 процента мъже и 57 процента жени. Започнали са да пушат на 10-15-годишна възраст, съответно 21 процента от мъжете и 13 процента от жените у нас.

Изследването показва, че само всеки пети пушач желае да спре цигарите - съответно 20% от жените и 22% от мъжете. Тревожен е обаче фактът, че около половината от пушачите въобще не желаят да откажат цигарите.

Никотинова зависимост се установява при 56 на сто от пушачите, които съобщават, че запалват първата цигара през първите 30 минути след събуждане от сън - 56 процента от мъжете и 49 процента от жените. Сред отказалите цигарите преобладават мъжете над 45-годишна възраст и жените между 25 и 54 г.

Проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален, отчита още докладът. Основните данни показват тревожни факти и тенденции във връзка с подрастващото поколение у нас: над 30 на сто от българските ученици са правили опити да пушат цигари.

Относителният дял на момичетата, експериментирали с цигарите е по-висок от този на момчетата - 40 процента срещу 35 процента.

Освен това 28 на сто от момичетата и 21 на сто от момчетата са и настоящи пушачи. Тютюнопушенето е значително по-разпространено сред 15-19-годишните - 38 процента, отколкото сред тези на 10-14 г. - едва 6 процента. Сред пушачите на възраст 10-14 г. преобладават момчетата, а сред тези на 15-19 г. - момичетата.

Проучването на СЗО установява, че болестите, причинени от пушенето в САЩ, причиняват вреди за близо 422 милиарда долара като разходи за здравеопазване годишно, което представлява почти 6 процента от глобалните разходи за здравеопазване.

Общата икономическа цена на пушенето, включително и загубите от производителност, от смъртност или инвалидност - са в размер на повече от 1,4 трилиона долара на година. Според прогнозни данни, ако се запазят сегашните негативни тенденции в разпространение на тютюнопушенето, в края на 21-ви век ще има най-малко 200 милиона смъртни случая сред настоящите и бъдещи пушачи.

Изследването на СЗО отчита, че пушачите са изправени пред три пъти по-висок риск от смърт в сравнение с непушачите, което води до загуба на най-малко на едно десетилетие от живота на всеки страстен пушач. Ако страстен пушач се откаже от цигарите на 40-годишна възраст, той прибавя поне още 10 години живот, сочи анализът. Спирането на цигарите на 50-годишна възраст прибавя нови 6 години живот, а на 60-годишна възраст - нови 4 или 5 години живот.

Според анализа, употребата на тютюн спада в повечето страни с високи доходи, но нараства изключително много в страни с ниски и средни доходи. В момента над 80 процента от световните смъртните случаи от рак, диабет, сърдечни и белодробни заболявания се срещат в страните с ниски и средни доходи, и това несъответствие е вероятно да расте на базата на съществуващите модели на употребата на тютюн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: болестипушене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Няма проблем преди 7 години
Доказано е че до 5 цигари дневно пушенето дори е полезно.Работата е там че се започва с пет а се свършва с45бр. Между другото не знам да има ежеседмични и ежемесечни пушачи , освем ежедневни.
29
0
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 7 години
До Анонимен 14 Предлагам да се помолиш силно в църквата и ще спечелиш от тото.Самовнушение.
28
1
 
0
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
До Shopp 31 А твоята заплата/пенсия/ е прекалено голяма.Да се намали.
27
0
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До СпециалиЗст..."Спрях цигарите, ама...увеличих пиячката! Сега ако взема че спра пиячката, че вземе да скочи секса резко нагоре и кво прайм тогаз...?"Спираш и секса и почваш да лъскаш сабята :)
26
2
 
3
 
! Отговори
Кайзер Вилхелм преди 7 години
До ФеноменНа мен пък ми е странно вие, които постоянно се перчите колко сте "високообразовани", "успешно реализирани" и получаващи "добри заплати", как постоянно ревете, че парите не ви стигат за нещо си. Нали не пушите? Що тогава не ви стигат парите? Що вечно ви е крив света? Защото нямате елементарна обща култура за каквото и да било. Защото, ако имахте, щяхте да сте наясно, че света не се върти около вас и във ваша чест и съответно щяхте да имате по- адекватна нагласа към живота и хората.
25
1
 
1
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Феномена е патроните пушат хавански пури. А не ***.
24
1
 
6
 
! Отговори
СпециалиЗст... преди 7 години
Спрях цигарите, ама...увеличих пиячката! Сега ако взема че спра пиячката, че вземе да скочи секса резко нагоре и кво прайм тогаз...?
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
... нали Бойко спря цигарите, контрабандата, изобщо снимките по кутийте, уж се хвалеше с огромен успех и огромен спад на пушачите, пък сега ...
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе оставяйте тея тъпите книги,файда няма.най лесно се отказват с желание нямаш ли го няма да стане ако щеш и 300 книги да четеш.Важна е психиката,ако държиш два три дена после е много по лесно.И най вече да не мислиш за тях.
21
1
 
36
 
! Отговори
Моята история преди 7 години
Пропуших на 13 със зелен Кентон . На един строеж , ментова цигара- Голяма работа ,около 15 год пуших яко по кутия и отгоре на ден основно Лъки /цигарите бяха евтини / на дискотека по 2 кутии отиваха за вечерта. Това докато баща ми страстен пушач не се разболя от рак на белия дроб . Извика ме и поиска да му обещая ,че никога няма да пуша... В негова памет не съм запалил цигара и сега се чувствам страхотно -дишам толкова леко и свежо,спрях да боледувам абе променя се изцяло човек. Чувстваш се чист
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки трети е и на теория страшно беден и пропищява света, но как все пари има за цигарки, които хич не са евтини, и за кафенце...
19
6
 
27
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
Сериозна публикация, госпожо Славова. Винаги актуална, макар и нелицеприятна. Много мои близки и приятели си издухаха дробовете със страстно пушене и си отидоха от този свят след 4 десетилетия "трудов стаж" като пушачи. Разсипаха си здравето и умряха от рак, инсулт и т.н., като издухаха цигарен дим на стойност 1-2 апартамента. Навредиха и на близките си, правейки ги пасивни пушачи, по-късно и активни. Пушачи, вземете се в ръце, откажете цигарите! Няма човек, който ги е махнал да съжалява за тов
18
5
 
10
 
! Отговори
Бивша пушачка преди 7 години
Уважаеми пушачи, които искате да оставите цигарите: От личен опит ви препоръчвам книгата на Алън Кар "Не пуша вече". Тази книга помага само на тези, които наистина искат да спрат да пушат. Зависи с каква нагласа я четете. Повярвайте, много е убедителен Алън Кар в книгата си, защото като бивш страстен пушач, той много добре познава психиката на пушача. Това за мен беше много въздействащо. Нищо не ви пречи да напишете в Гугъл - Алън Кар, и да почетете. Успех!
17
1
 
6
 
! Отговори
нн преди 7 години
Живот без зависимости има ли?......след като обществото е зависимо
16
4
 
19
 
! Отговори
Messi преди 7 години
20 години не пуша вече и ми е супер!
15
5
 
30
 
! Отговори
Феномен преди 7 години
Интересен феномен за мен е, че бедните хора като че ли пушат повече. Сигурно намират някаква утеха в цигарите... Но ми е странно като ми говорят, че нямат пари за нещо за детето пък пушат по 5 лв на ден поне.
14
1
 
1
 
! Отговори
нн преди 7 години
До 12 затова ли има много по_ вече нервни и недисциплинирани ученици.
13
6
 
3
 
! Отговори
xъммм преди 7 години
Все още има хора които вярват в чудодейните свойства на цигарите , там е проблемът.
12
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наложи ми се да ги спра - книги четох, семки, бонбони, постоянно наливане с вода, криех се да си дръпна - и в главата ми само тази мисъл - как ще живея без тях, нищо не помогна. Отидох на църква, помолих се от сърце - на следващия ден, ако искате ми вярвайте все едно цигари не съм пушил през живота си, все едно този навик не съм го имал никога. Като с магия стана, а мислих, че никога няма да успея да спра. А сега никога не бих доближил цигара
11
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отдавна мина времето на цигарите. Правете си сметка колко сме назад