US посланикът: Бъдещето ви е като мултирелигиозно общество!

Според Ерик Рубин е важен баланса между сигурността и свободата
14 мар 2017 14:00,
561
US посланикът: Бъдещето ви е като мултирелигиозно общество!
Снимка: архив Булфото

Бъдещето на България е като мултиетническо, мултирелигиозно общество. Това каза американският посланик у нас Ерик Рубин, който откри семинар, посветен на защитата на свободата на вероизповедание и борбата с дискриминацията и насилието по признаци религия и убеждения. Дискусията е организирана от Комисията за защита от дискриминация и от Американското посолство.

Пред журналисти Рубин обясни, че България има богата традиция на толерантност. Посланикът припомни историческата заслуга на страната ни за спасяването на българските евреи и обясни, че това е нещо, с което българите трябва да се гордеят.

"Много е важно да не позволяваме предизвикателствата за сигурността, пред които сме изправени, да доведат до ерозия на основните права на хората да вярват свободно, да говорят свободно, да бъдат свободни граждани на демокрацията", смята Рубин.

Според посланика на САЩ е важно обществата да намерят начин да балансират между нуждата от сигурност и това да не се нарушават основните свободи.

"Всички страни имат своите традиции, но фундаменталните принципи са много важни, като да уважаваме разнообразието на вяра, правото на хората да решават в какво вярват и в какво не", коментира той пред журналисти, цитиран от БТА.

Пред форума Рубин каза, че е символично за българската толерантност, че в София катедрала, синагога и джамия се намират на една пряка една от друга. Според него страната ни има и полза, и вреда от географското си положение и от това, че е на кръстопът.

Посланикът заяви, че има и предизвикателства, и трудности, пред които сме изправени, но можем да направим всичко по силите си, за да не бъдат нашите общества жертва на ектремистка реторика и проповедници на омраза.

Шефката на Комисията срещу дискриминацията Ана Джумалиева обясни, че през последните десетилетия в световен мащаб се наблюдава възраждане на религиозните ценности, вярвания и убеждения.

"Както международните организации, така и националните власти все по-често ще бъдат изправени и ще им се наложи да решават въпросите, свързани със свободата на вероизповеданията", каза тя.

Джумалиева обясни, че в България също се наблюдават процеси на активиране на религиозните нагласи в някои религиозни общности в първото десетилетие на 21 век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


561
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
424
0
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Американският посланик, както и всички подобни, искат да ни набутат и нас в техния кюп, да не са само те прецакани. Това ако се допусне ще промени бългаския живот към много лошо, че сме много близко и до тарамбуките, и до религията им. А тази религия като стане 20% "малцинство" и става войнствена. А на запад, където им се създадоха условия, и много по-рано..
423
1
 
3
 
! Отговори
Той преди 7 години
476 Между другото и в България вече има глад на работници за определени професии и ще стават все повече липсите
422
8
 
2
 
! Отговори
Той преди 7 години
476 Не се кахъри за германците . Те знаят какво правят . На Германия и трябват по 500 000 нови нискоквалифицирани работници всяка година . А ти си минифюрерче което мечтае за чиста раса . Много смешно като се има предвид колко смесени сме ние българите . И защо не си пишеш името вече . то така или иначе е фалшиво , но все пак
421
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупав и наивен човечец си ти . Направо копие на германците които приютиха ислямисти ,а те за благодарност им слагат бомби . Ако аз имам власт то бих изградил една християнска държава само от християни , без гейски ценности , без крайности . без шавари и мюсюлмани . И ще бъде спокойно и мирно и деца ще раждат и хората ще живеят спокойно имаенно защото са само християни. Смесването на вяри и раси и извратености води единствено и само до проблеми драги наивни човече
420
2
 
3
 
! Отговори
Той преди 7 години
473 Да точно това е християнското , да помогнеш на ближния
419
5
 
2
 
! Отговори
Той преди 7 години
472 От изнесеното в статията не виждам нищо смущаващо . Хвали ни за нашата толерантност за това че на един хвърлей в центъра на София има Православна църква . Еврейска синагога Католически храм и Мюсюлманска джамия . Лошо ли е . Не е . Уникално е . Строителите на Съвременна България са били умни хора.
418
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кое ти е истинското християнство. До сега всичките ти коментари са в съгласие със изказването на тоз и клоун отгоре . Това ли ти е християнството -да го зачеркнеш като приютиш кой ли , коя ли вяра не ...това са приказки за наивници и водят само края на християнската цивилизация . Когато защитаваш извратености -хомосексуалисти и ислямисти ,а не собствената си вяра , то ти има нещо сбъркано и ще бъдеш изяден ... Не си по мъдър от природата . Тя си има свои закони, но си твърде умсвено ограниче
417
1
 
5
 
! Отговори
Иван Симов преди 7 години
До ТойГ-не Вие не се притеснявайте за мен. Пак Ви повтарям, че робската ми същност е мой персонален проблем. Много хора мислят, че имат право да налагат мнението си, над другите и да им казват какво да правят и как да живеят. В същност това, предизвиква проблеми и се стига до конфликти. Този неуважаем господин няма правото да казва, как аз ще живея в моята родина. Това как аз се отнасям към другите етноси е мое решение и аз си нося отговорността за него.
416
1
 
1
 
! Отговори
Той преди 7 години
470 Напротив , истински християнин а не от онези пребоядисаните червени дяволи като вас въпреки, че съм много далеч от страхопочитание спрямо институцията ни Света Правовславна църква . А твоят Ванка го питай що сделал с танка
415
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ванка, този "той" е някой мюсюлманин -т.е никой. Не му се връзвай
414
1
 
2
 
! Отговори
Той преди 7 години
Точно напротив този който държи да бъде роб или наследник на роби страда от липса на самочувствие. Така че по-добре се вгледайте в себе си
413
1
 
3
 
! Отговори
Иван Симов преди 7 години
До 454 ТойВашата ментална обремененост съчетана с липса на самочувствие не искам да коментирам. Моята робска същност е мой проблем. Не знам дали си нормален човек, но ако съдя по това, което си написал очевидно отговора е не. Жалко за теб...
412
2
 
2
 
! Отговори
Той преди 7 години
Средновековна България е була мултиетническаОсманската Империя в която за съжаление сме били част 5 века също е била мултиетническа Царска България след Освобождението е била мултиетническа Социалистическа България след Девети също Днес също А и любимата ви Русия също е мултиетническа
411
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На практика ако България беше "мултиетническа" държава този посланик тук нямаше да има работа на терен! Заради такива като него сажелявам, че сме си спасили евреите!
410
2
 
2
 
! Отговори
Той преди 7 години
От 464 звздичките а се четат като " ммммодааааа " не знаех че модда се цензурира
409
3
 
2
 
! Отговори
Той преди 7 години
464 както казваше един приятел сърбин :Юголславия изгледа као Нокия , сваки нов модел по мали Тогава бяха на мода малките телефони не тези табли дето носите днес
408
0
 
1
 
! Отговори
корекция преди 7 години
Освен ако не мислите да решите "проблема" както в Югославия - с провокации, насъскване на
407
8
 
1
 
! Отговори
Той преди 7 години
461 В Югославия наистина решиха проблема . Спряха войната в Босна която отне 150 000 живота и не позволиха на Милошевич да извърши геноцид над косоварите.
406
3
 
1
 
! Отговори
Той преди 7 години
461 Кво ти натрапват . Това е действителността . Винаги е било така . Това че сме мултиетническа държава за теб нещо ново ли е .
405
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е нашата държава, нашия живот, нашия дом! И бъдещето не може да ни го натрапвате според измислените си разбирания за собствената ви изгода. Освен ако не мислите да решите проблема както в Югославия - с провокации, насъскване на етносите един срещу друг и "омиротворяване и въвеждане на справедливост" с масирани бомбандировки на населението!