В Самуилово се радват на първите щъркели

В сливенското село пристигнаха четири двойки от колонията
14 мар 2017 17:10, Анисия Иванова
3
В Самуилово се радват на първите щъркели
Архив: Булфото

В сливенското село Самуилово са пристигнали четири двойки от щъркеловата колония, съобщи кметът на селото Пламена Костадинова.

В Самуилово има колония от седем двойки бели щъркели. Пет от тях гнездят върху вековни дъбове в парка на селото, останалите гнезда са върху електрически стълбове.

Изкуствените гнезда са направени по проект на електропреносното дружество ЕВН, който цели да се запази популацията им. Първата двойка птици е пристигнала на 4 март.

Преди години в Самуилово се намирала най-голямата естествена колония на бял щъркел на Балканския полуостров - около 20 гнезда. По данни на Седмото международно преброяване на щъркелите през 2014 г., в община Сливен е имало 70 щъркелови гнезда, пише БТА.

Пламена Костадинова допълни, че от кметството възнамеряват да възстановят Музея на щъркела в селото. През 2005 година музеят бе създаден по идея на еколози и читалището в селото.

В него бе изложена фотоекспозиция на щъркелови гнезда от цялата страна, на колонията в селото, както и информационни табла за други видове от семейство щъркелови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 7 години
И щъркелите бягат от немотията
2
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 7 години
Пламена да каже,защо се изгражда сметище точно до пътя,между ремската махала и ТКЗС-то?
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лоша статистика , от 20 гнезда преди , сега само 7 .Думата имат еколозите .