За кого ще гласуваме? Време е за избори!

Платформа ни помага в избора на най-подходящата партия
14 мар 2017 18:52, Красимир Ангелов
147

По-малко от две седмици преди изборите задаваме въпроси: На база управленски намерения или на база симпатии гласуваме? И вярват ли самите кандидат-депутати в платформите на партиите си? А отговорите търси Мария Папазова от телевизия Bulgaria On Air.

Решили ли сте за кого да гласувате? Ако отговорът е не, то на помощ идва интернтет платформа –  Време за избори. Тя ни помага да разберем коя формация на база програмата си стои най-близо до нашите виждания.

"Ние имаме една представа за политическите партии, която е на база симпатии и антипатии. Когато се се говори за разочарование винаги питам какво ги е очаровало. В много случаи хората харесват даден политик, но зад това не стои непременно вижданията на партията", посочи политологът Антоний Гълъбов.

Екипът на Bulgaria On Air покани кандидатите за народни представители на водещите, според социолозите, четири политически формации. За да отговорят на въпросите на "Време за избори" и да видим в коя част на политическото пространство ще се позиционират. ДПС не се отзоваха.

Водачът на листа на "Обединени Патриоти" за Русе Искрен Веселинов се оказа идейно най-близък до АБВ-Движение 21 според платформата. Самият той си го обясни с това, че формацията взаимствала голяма част от тезите си от патриотите.

"Авторът на платформата не е обхванал всички виждания на обединени патриоти. Не можем да решим на база платформа, защото те са нещо, което се пише прекрасно, но много често не се изпълнява", допълни Веселинов.
 

При Данаил Кирилов от ГЕРБ и Георги Свелински от "БСП за България" изненади нямаше - и двамата се оказаха най-близо до собствените си партии. И двамата вярват, че най-важна е програмата, но хората гласуват по-скоро по симпатии.

"Избирателите би трябвало да анализират два компонента – какво е програмното заявление, какви хора стоят зад него", смята Данаил Кирилов.

Георги Свиленски пък обяви: "През годините са загубили доверието си в програмите и за това разчитат на симпатии, а по-важни са програмите".

Соня и Денис са млади хора, които гласуват и се интересуват от политика. И двама вече са взели решение за кого да пуснат бюлетина. Резултатите от платформата обаче показват нещо съвсем различно.

"Много ме изненадва резултата, не мислех, че ГЕРБ ще е на първо място, аз гласувах за Нова република", споделя Соня.

"Като цяло съм изненадан. Чудя се дали гласувам на база убеждения или пристрастия. Имах намерение да гласувам за друга формация, която в момента е последна в списъка“, заяви от своя страна Денис.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
7
 
22
 
! Отговори
доносника Буда преди 7 години
Да изритаме от политиката мафията ГЕРБ.
86
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ са по-голямото зло от БСП, следователно избора е ясен !
85
7
 
11
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Призовавам всички българи, понеже аз нямам такава възможност, да гласуват за БСП !!!!Време е цените на имотите да паднат, а това може да се случи само ако БСП дойдат на власт и предизвикат нова криза
84
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените каскети = режим на тока и купонна система ГРОБ = простотия, калинки и грандоманията на една тиква.А нагласените агенции ме убеждават, че тия две сбирщини неграмотници са фаворити, ами гласувайте си, аз смятам да емигрирам за Канада като паднат визите.
83
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не разбирам от политика , не се считам компетентен в политиката и респективно - нема да гласувам
82
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На анкетата гласувах 3250 пъти за ГЕРБ и 1670 пъти за бсп. Затова вдигнах ГЕРБ до 31%, а бсп *** 24.Другите слабаци не ме интересуват!Герб трябва да спечели, защото само те вадят България от тинята на бсп.Гласувайте за ГЕРБ!
81
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОСТ в парламента ДПС аут
80
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За който и да гласувам ще е грешка, и просто ще си дам съгласието с каквито и глупости забъркат. За това няма да гласувам. Ако избора ми е "чии л****** да ям" предпочитам да не ги ям изобщо...
79
4
 
15
 
! Отговори
MoX преди 7 години
Това с дядото на Борисов, макар че не вярно много ми хареса. Щом комунистите са успели да очистят дядото на Бандита - ще се справят и с Борисов. От все сърце им пожелавам успех!
78
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съжалявам, но ГЕРБ е изчерпана партия. Когато ръководният ти състав ББ и ЦЦ са ограничен умствен капацитет, се стига до едно ниво и до тук. При тях няма творческа мисъл. Риториката им се ограничава до просташки език от единият и повтаряне на заучен реплики от другия. За какво развитие на страната ще говорим. Абсурд. И дали българския народ го заслужава. Признаването на тези хора, означава, че самите ние се принизяваме до тяхното ниво. Дали ни се иска това!!!
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kato napulnya hladilnika i shte vi kaja za kogo shte glasuvam
76
0
 
11
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
И за дедовия да гласувате ,460лв минимална заплата няма да мърда 3 години.
75
20
 
5
 
! Отговори
ГЛАСУВАЙ ЗА ДОСТ! преди 7 години
ТЕ СА ИСТИНСКАТА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ПАРТИЯ ОТ НЕ-КОМУНИСТИ !ЕРДОГАН , НЕ Е КОМУНИСТ---ЩОМ ЧИСТИ ТУРЦИЯ ОТ ПКК!САМО ТАКА ---ЩЕ ИМА РЕД ,ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ !СУЛТАНА ----НИКОГА НЕ Е ПРАВИЛ "НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИМОТИ"!!!СУЛТАНА ----НИКОГА НЕ Е ПРАВИЛ ТКЗС И АПК с ВАШАТА ЗЕМЯ!СУЛТАНА ----НИКОГА , НЕ Е ОГРАЖДАЛ БЪЛГАРИЯ С БОДЛИВА ТЕЛ И КУЧЕТА , КАТО "КОНЦ-СОЦ-ЛАГЕР!"В ДОСТ------ Е ИСТИНАТА!!!!!!!!!
74
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говрилник (com) там ще гласувам *** долни
73
4
 
4
 
! Отговори
Говорилник преди 7 години
Говрилник там ще гласувам *** долни
72
2
 
11
 
! Отговори
борис преди 7 години
Тези които очакват нова и свястна дясна партия ще претърпят поредното си разочарование. 12 г. бях активист на СДС но днес мога да кажа,че най-големите бели в държавата бяха сътворени от иван костов.Точно заради този тъмен субект напуснах СДС.Именно той основно,а след него царя и тройната коалиция харизаха всички активи на държавата на червените барони от ДС.За каква дясна партия ми говорите,след като богатите у нас са комунистическите мекерета.Хубави-лоши, в дясно ГЕРБ нямат алтернатива.
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва ни дясна партия, която да защитава интересите на дребния и средния бизнес, ГЕРБ са лобистка партия на гелосаните приватизатори, в момента всички малки партийки са патерици на Тиквите, само, ако ГЕРБ загуби изборите и се разпадне, може да се зароди истинска дясна алтернатива.
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, НЕ ГЛАСУВАЙТЕ "НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО"! Спомнете си промяната в закона в последния момент преди президентските избори и ситния шрифт, според който тези гласове се броят като проценти важи САМО за мажоритарни избори! Тоест, НЕ ВАЖИ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИ! Ако гласувате с "не подкрепям никого", вашият глас ще бъде преразпределен пропорционално! Аз лично искам този "човек" и свитата му да ми се махнат от очите и да поема глътка въздух! Решил съм за себе си кого ще подкрепя, не гласувайте за патерици!
69
2
 
9
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Кофти е матряла на желаещите за власт . Нема ора,се ***
68
1
 
6
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Кофти е матряла на желаещите за власт . Нема ора,се ***