За кого ще гласуваме? Време е за избори!

Платформа ни помага в избора на най-подходящата партия
14 мар 2017 18:52, Красимир Ангелов
147

По-малко от две седмици преди изборите задаваме въпроси: На база управленски намерения или на база симпатии гласуваме? И вярват ли самите кандидат-депутати в платформите на партиите си? А отговорите търси Мария Папазова от телевизия Bulgaria On Air.

Решили ли сте за кого да гласувате? Ако отговорът е не, то на помощ идва интернтет платформа –  Време за избори. Тя ни помага да разберем коя формация на база програмата си стои най-близо до нашите виждания.

"Ние имаме една представа за политическите партии, която е на база симпатии и антипатии. Когато се се говори за разочарование винаги питам какво ги е очаровало. В много случаи хората харесват даден политик, но зад това не стои непременно вижданията на партията", посочи политологът Антоний Гълъбов.

Екипът на Bulgaria On Air покани кандидатите за народни представители на водещите, според социолозите, четири политически формации. За да отговорят на въпросите на "Време за избори" и да видим в коя част на политическото пространство ще се позиционират. ДПС не се отзоваха.

Водачът на листа на "Обединени Патриоти" за Русе Искрен Веселинов се оказа идейно най-близък до АБВ-Движение 21 според платформата. Самият той си го обясни с това, че формацията взаимствала голяма част от тезите си от патриотите.

"Авторът на платформата не е обхванал всички виждания на обединени патриоти. Не можем да решим на база платформа, защото те са нещо, което се пише прекрасно, но много често не се изпълнява", допълни Веселинов.
 

При Данаил Кирилов от ГЕРБ и Георги Свелински от "БСП за България" изненади нямаше - и двамата се оказаха най-близо до собствените си партии. И двамата вярват, че най-важна е програмата, но хората гласуват по-скоро по симпатии.

"Избирателите би трябвало да анализират два компонента – какво е програмното заявление, какви хора стоят зад него", смята Данаил Кирилов.

Георги Свиленски пък обяви: "През годините са загубили доверието си в програмите и за това разчитат на симпатии, а по-важни са програмите".

Соня и Денис са млади хора, които гласуват и се интересуват от политика. И двама вече са взели решение за кого да пуснат бюлетина. Резултатите от платформата обаче показват нещо съвсем различно.

"Много ме изненадва резултата, не мислех, че ГЕРБ ще е на първо място, аз гласувах за Нова република", споделя Соня.

"Като цяло съм изненадан. Чудя се дали гласувам на база убеждения или пристрастия. Имах намерение да гласувам за друга формация, която в момента е последна в списъка“, заяви от своя страна Денис.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗъбльоИскаш да ме хванеш за съответния и да си посмучкаш малко? Виждам, че родителката ти те е специалицирала в това . Тя беше оправна женица. Много я оправяхме... Е, хващаше понякога я буби, я нещо друго, ама заместваше предаванията на оня от канал 3 ... навремето.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентска държава! Стига с тия хрантутници, стига с това делене на партии между нас българите! Най-накрая имаме свестен президент, който ще се справи с тая задача.
45
2
 
13
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАМЕ? ЕСТЕСТВЕНО ВСЕКИ СИ ИМА СВОИТЕ ПРЕДПОЧИТАНИЯ, НО УМНИТЕ ХОРА НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАТ ОТ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ. ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ Е ЯСНО, ЧЕ ТОТАЛИТАРНА ПАРТИЯ С ВОЖД МУТРА ИЗБРАН ОТ МАФИЯТА И СЪСИПАЛА БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕ НА ДВАТА СИ НЕДОВЪРШЕНИ МАНДАТА Т.Е. ГЕРБ ТРЯБВА ПО-СКОРО ДА ИСЧЕЗНЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА!
44
1
 
4
 
! Отговори
Зъбльо преди 7 години
Ти не си никакъв Бай Бой, а си най-обикновен Надай Вой.
43
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОСТ
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевАз ще гласувам за Тоя, който ще вкара в пандиза всички крадци с дейности поне 30 години назад
41
2
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 7 години
Разходка не е добре, защото гласът ни отива някъде. Hай-добре с не подкрепям никого и парламента да се закрие от него повече няма смисъл народните представители станаха представители на картелите и монополите.
40
0
 
3
 
! Отговори
Бай Бой преди 7 години
До ЗъбльоДа ти го поставя в съответното място.Мисля, че си го търсиш.Ти си един тричав шемет.
39
1
 
12
 
! Отговори
Карбовски преди 7 години
Знам, че прекалявам, но именно хора на хранилка обвиняват говорещите с пробългарски тон, че взимат пари от Русия. Кажете ми една руска фондация, която работи с размаха и бюджетите на Америка за България?Евала на американците, че си прокарват политиката!Ама вие синковци, на американците ли трябва да служите, майкопродавци ниедни, докато помните как бащите ви случиха самоотвержено на комунистите? Е хубава работа!
38
1
 
5
 
! Отговори
Зъбльо преди 7 години
Ти не си никакъв Василев, а си най-обикновен Насилен.
37
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука във форума има и умни хора. Най-умното е че сега избори не ни трябват имаме си президент имаме си служебно правителство не ни трябват 240 хрантутници с цялата администрация служебни коли охрани привеилегии и високи заплати без да работят. Най добре гласувайте с не подкрепям никого. След като не се вслушаха в референдума това заслужават! Или още по добре не се хабете да гласувате . Направете си разходка отдайте се на положителни емоции. Здраве на всички българи!
36
11
 
5
 
! Отговори
Циник до 41 преди 7 години
Царя ли предпочиташ? Дет не знае български....или мазнячката ***...дет само келипира гони...и партията и е през...вратата на оборо!
35
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** не искала храни с ГО но пратила децата си в страната на ГМО-то ще има ли желанието тая нагла червена бабичка да обясни тия аномалии.
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
22 е много прав ГЕРБ трябва да си смени лидера. Тук всички , които пишат все пак са на някакво интелектуално ниво. И се чудя как одобрявате поведението на ББ, просташко, грозно, неадекватно. Ако сте гледали обвиненията му срещу Йончева, натъртванията на последните срички са признаци на лабилен, с отклонения от нормалното поведение човек . Дори да казва истината, това е недопустимо. Този човек става опасен за държавата.
33
3
 
5
 
! Отговори
доцент Викторов преди 7 години
Ние всички трябва да се върнем към милосърдието и хуманноста и да помагаме на всяко живо същество. Има само една свята жена в България която е отдала живота си в помощ и подкрепа на бедните. Това е Г-жа Нинова. БСП също са се отрекли от материалното натрупване на блага и прекарват дълги часове в медитация а след това хукват заедно с Г-жа Нинова по улиците за да помагат на хората. БСП е мъдър избор за гласуване защото честността и смирението са най-важни. Затова аз ще гласувам за БСП.
32
1
 
7
 
! Отговори
Еничари преди 7 години
Не са ли чисти еничари всички адвокати, правозащитници и консултанти като Петър Кънев и Маргарита Илиева от БХК, които по най-вулгарния начин взимат заплата от чужди бюджети и фондации и съдят с чужди разноски журналисти като мен?Срам за вас бе, копилета на прогреса. Ще говоря, каквото си искам и ще съдя всеки, който твърди, че съм платен от Русия.Русийо, ти майко и ти мащеха - не ти ща парите. Искам само да мога да говоря свободно. И един ден някога да разбера, че съм свободен и от старите еничари, че и от новите.
31
3
 
7
 
! Отговори
Зъбльо преди 7 години
Хората няма какво да ядат, тия за партии си говорят!
30
2
 
8
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Аз не се "пенява"...само гледам сеир!След ПОРЕДНИТЕ избори - ще се чешите по тимбериците..и ще викате:Мъ ква стана тя?Къде сбъркахме.?Уникален народ сме - настъпваме мотиката ВСЕКИ ПЪТ!!! И поука - йок му !
29
11
 
5
 
! Отговори
чичото преди 7 години
ГЕРБ поне нещо направиха и се работи а другите са само на крадене
28
9
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Гледай си работата на какви ще се псуваме си е наш проблем, ако не ти стигат 100г комунизъм ей ти С. Корея заминавай едни и същи са там, но не са политици а са едни хора самозабравили се и са превърнали парламента в място за изкарване на прехраната си. Това вече не е държавна институция *** с *** пръснали се по всички партии. Когато има най0сетне лустрация тогава ще спрем да се псуваме на ***.