За кого ще гласуваме? Време е за избори!

Платформа ни помага в избора на най-подходящата партия
14 мар 2017 18:52, Красимир Ангелов
147

По-малко от две седмици преди изборите задаваме въпроси: На база управленски намерения или на база симпатии гласуваме? И вярват ли самите кандидат-депутати в платформите на партиите си? А отговорите търси Мария Папазова от телевизия Bulgaria On Air.

Решили ли сте за кого да гласувате? Ако отговорът е не, то на помощ идва интернтет платформа –  Време за избори. Тя ни помага да разберем коя формация на база програмата си стои най-близо до нашите виждания.

"Ние имаме една представа за политическите партии, която е на база симпатии и антипатии. Когато се се говори за разочарование винаги питам какво ги е очаровало. В много случаи хората харесват даден политик, но зад това не стои непременно вижданията на партията", посочи политологът Антоний Гълъбов.

Екипът на Bulgaria On Air покани кандидатите за народни представители на водещите, според социолозите, четири политически формации. За да отговорят на въпросите на "Време за избори" и да видим в коя част на политическото пространство ще се позиционират. ДПС не се отзоваха.

Водачът на листа на "Обединени Патриоти" за Русе Искрен Веселинов се оказа идейно най-близък до АБВ-Движение 21 според платформата. Самият той си го обясни с това, че формацията взаимствала голяма част от тезите си от патриотите.

"Авторът на платформата не е обхванал всички виждания на обединени патриоти. Не можем да решим на база платформа, защото те са нещо, което се пише прекрасно, но много често не се изпълнява", допълни Веселинов.
 

При Данаил Кирилов от ГЕРБ и Георги Свелински от "БСП за България" изненади нямаше - и двамата се оказаха най-близо до собствените си партии. И двамата вярват, че най-важна е програмата, но хората гласуват по-скоро по симпатии.

"Избирателите би трябвало да анализират два компонента – какво е програмното заявление, какви хора стоят зад него", смята Данаил Кирилов.

Георги Свиленски пък обяви: "През годините са загубили доверието си в програмите и за това разчитат на симпатии, а по-важни са програмите".

Соня и Денис са млади хора, които гласуват и се интересуват от политика. И двама вече са взели решение за кого да пуснат бюлетина. Резултатите от платформата обаче показват нещо съвсем различно.

"Много ме изненадва резултата, не мислех, че ГЕРБ ще е на първо място, аз гласувах за Нова република", споделя Соня.

"Като цяло съм изненадан. Чудя се дали гласувам на база убеждения или пристрастия. Имах намерение да гласувам за друга формация, която в момента е последна в списъка“, заяви от своя страна Денис.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
7
 
9
 
! Отговори
. преди 7 години
За кого ще гласувам е моя работа, но е сигурно за кого няма да гласувам и това е БСП, който има достатъчно слаба памет да го направи. По никакъв начин няма да живея в гнусна социалистическа реалност.
106
5
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До Зозо: По-добре помисли какво ще стане с България ако пак Бойко направи правителство. Нужна ни е социална политика, не слугуване на Брюксел и рязане на ленти.
105
2
 
2
 
! Отговори
Con Los Terroristas преди 7 години
Успех с БСП или ГЕРБ или който и друк хайдук дойде на власт - без значение
104
0
 
3
 
! Отговори
Con Los Terroristas преди 7 години
По коментарите и минусчетата разбирам че българинът още не е дорасъл (няма и да дорасте) за свободата да решава сам съдбата си, затова и светът е разделен на цивилизован(демократичен), не-демократичен и третият свят. Типичен представител на демократичният свят е Швейцария, където действа пряката демокрация. Когато навремето тразни политици приказваха за Швейцария на Балканите се смях, сега не се смея, защото положението е много по-трагично от очакваното. Трудно се изкоренява робската психика.
103
16
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Аз ще гласувам за Бойко, за да видя увисналия нос но *** в НДК на 26-ти вечерта!Само глад ги оправя, още два мандата и ще приключат.
102
1
 
6
 
! Отговори
Хех преди 7 години
До RE: "Хех"118Приемам отговорът Ви от уважение към Вас и Вашето мнение. Незнаех че са напуснали Атака. Но също така искам да Ви кажа, че в бизнесът наречен политика случайни хора няма,а в българската политика всички до един са БКП или пък зависими от ДС. Това ясно си личи от действията а не от думите на така наречените български "политици". Но неискам да споря с никого. Това пък си е мое мнение и рано или късно (за съжаление) ще се убедите че съм прав. Много съжалявам че пиша това, но е така.
101
1
 
2
 
! Отговори
RE: "Хех" преди 7 години
Господине, ако доцент Минчо Христов и Стела Банкова за Вас са хулигани, за мен не са. Бяха от листата на "Атака", и са едни от първите депутати, които напуснаха и станаха независими. Няма да гласувам за ПФ, тъй като се видя, че се съюзяват с партии за лични интереси. Визирам Сидеров и Симеонов. Едно е "Атака" - за които няма да гласувам, друго е "Възраждане" и "Българска пролет".За мен най-достойните депутати от всички парламенти като позиция са Доц. Минчо Христов, Стела Банкова и В. Енчев.
100
1
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 7 години
До Анонимен 107 Ами гласувай за лъжливата от с. Крушовица.Избора си е твой.
99
9
 
17
 
! Отговори
123 преди 7 години
Гласуването за ГЕРБ е престъпление.
98
2
 
4
 
! Отговори
Хех преди 7 години
До Само не за мутри..До колкото виждам - Решил сте да гласувате не за мутри, а за най- обикновени хулигани, гамени и улични бандити които раздават и ядат шамари по улиците, самолетите и магистралите (в поткрепа на тези ми думи напомням че има самопризнания последвали от окончателни решения и ИЗДАДЕНИ вече присъди на българския съд). Ако си мислите че Атака не е в театъра.... Съжалявам за вас. Ще са Ви нужни още години експерименти за да го разберете.
97
0
 
7
 
! Отговори
Само не за мутри.. преди 7 години
При всички случаи има доказани хора, които бидейки във властта защитаваха БГ интереси. На Минчо Христов от "Възраждане" дължа премахването на такса електромер - спестил ми е 600 лв., той преди 8 г. предложи премахване на субсидиите. Стела Банкова и Минчо Христов са хората, които не са част от статуквото, също и Велизар Енчев. Ето защо ще гласувам за тях. Няма да гласувам за мутри със съмнителен бизнес - купуващи хората за стотинки. Нито за хора, които не познавам, живота ми мина в експерименти.
96
1
 
3
 
! Отговори
Некъв кестен преди 7 години
До Con Los TerroristasКаква пряка демокрация, да викаме по площадите ли? Хайде малко по-сериозно. И като не гласуваме, ДПС и ДОСТ са вътре с реална власт.
95
1
 
2
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Няма значение кой за кого ще гласува при тази система. Винаги БКП ще са си на власт независимо с какво име и под каква форма.
94
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да дойдат националистите. Те са като антибиотик - вреден е, но лекува.
93
7
 
7
 
! Отговори
бюлетина номер 2 преди 7 години
Ще гласувам с бюлетина номер 2Движение за радикална промяна Българската пролет
92
14
 
4
 
! Отговори
Con Los Terroristas преди 7 години
не гласувайте за никого, прекъснете най-сетне тая порочна система, гласувайте единствено за някой, който обещае въвеждане на пряка демокрация, само така ще си върнете държавата
91
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да гласувам за наглия Бай *** от село Банкя .
90
3
 
15
 
! Отговори
Con Los Terroristas преди 7 години
сегашната система е мафиотска, всеки, който се е кандидатирал го прави с цел да граби, бойкотирайте системата
89
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гласувате ли са някого от досегашните няма да промени НИЩО
88
5
 
0
 
! Отговори
Con Los Terroristas преди 7 години
единственната алтернатива е пряката демокрация, всичо останало е поредния шит