Опасни играчки дебнат децата! Унищожиха над 60 000 бройки

90% от играчките на пазара са от Китай
15 мар 2017 14:53, Красимир Ангелов
3
Опасни играчки дебнат децата! Унищожиха над 60 000 бройки
Снимка: Булфото

Родителите трябва да купуват играчки на своите деца от сигурни търговски обекти с постоянен адрес, а освен това е необходимо задължително да се проверява дали играчката има маркировка CE и за каква възраст е предназначена, заяви Теменужка Грънчарова, експерт в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

По думите на експерта потребителите трябва да проверяват и дали елементите на играчката са трайно закрепени, заради рисковете от задавяне, особено при малки деца.

Данните на ЕК са, че 90% от играчките, които са на европейския пазар, са произведени в Китай и българският пазар не прави изключение. От Китай обаче са и най-опасните играчки, посочи Грънчарова.

Тя допълни, че в началото на тази година са унищожени над 60 000 опасни играчки, които са влизали през Гърция у нас. При проверката на ДАМТН с икономическа полиция и НАП, е установено, че играчките са без маркировка и когато са поискани документи за оценено съответствие, свързани с безопасността, се е оказало, че фирмата не може да ги предостави.

Не повече от 40 на сто от проверените играчки в България се оказват опасни, допълни още Грънчарова. И пояснява, че когато се установи, че играчката е опасна и чрез въздействие върху нея, този риск не може да бъде отстранен, тя се унищожава.

До 15 000 лв. е максималната глоба за вносителя за опасна играчка. Търговецът се глобява с от 500 до 1500 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
40 процента?????!!!! Само?!?!
2
1
 
5
 
! Отговори
Ина преди 7 години
"Не повече от 40"? Луди ли сте, по-добре без играчки!!!!!
1
2
 
5
 
! Отговори
Си Дзинпин преди 7 години
Добре, че Кунева не е еврокомисар, иначе досега де бяха разстреляли министъра на икономиката на Китай.