Бургас на протест в защита на граничаря Михаил Цонков

Той и колегите му чакат обвинителен акт от турски съд
16 мар 2017 13:30, Красимир Ангелов
42
Бургас на протест в защита на граничаря Михаил Цонков
Снимка: Bulgaria On Air

Мирен протест в защита на граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков и Николай Тошков ще се състои в Бургас, съобщиха от Организацията за закрила на българските граждани, която е инициатор на събитието.

Още по темата

Протестът ще е на 21 март от 15:00 часа пред Съдебната палата в града. Точно на тази дата Цонков и двамата му колеги трябва да се явят в съда, за да получат обвинителния акт от Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели.

Както е известно, там започва нов съдебен процес заради случая от юни 2008 година, когато граничарите засичат в наши териториални води турска гемия. В района на Резово Цонков и негови колеги от "Гранична полиция" задържат трима бракониери, ловили калкан. Единият от турските граждани оказва съпротива, при което е прострелян, а медиците не успяват да спасят живота му.

Това дело вече се води в България и завърши с оправдателна присъда. Сега обаче Цонков и колегите му Живко Петков и Николай Тошков са призовани в Турция като обвиняеми.

Призовката не е свързана с процедура по екстрадиция на Цонков, но не е изключено на по-късен етап турската страна да поиска и подобна мярка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
27
 
! Отговори
!! преди 7 години
никой у нас не съди граничаря - доказано невинен е !!!а турското съдче важи до Малко Търново,от там нататък никой не ги броиако искат и на майките си могат да пратят призовки
19
33
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
Само да ти обърна внимание, че Германия осъди немските граничари пазещи границите на Източна Германия. А колкото се отнася до нашият "герой" за съжаление БГ съдът пресоли манджата. Трябваще да го осъди условно, а не до го оправдава изцяло. ЗАЩОТО НЯМА СЪД В СВЕТА, КОЙТО ДА ОПРАВДАВА ИЗЦЯЛО УБИЕЦ---ОСВЕН БГ СЪДЪТ.
18
4
 
28
 
! Отговори
Емо Стоянов преди 7 години
Дедката лека му пръст.Замина си на 85г беше граничар на Българо-Турската граница в периода 1968-*** година до 1985 за тези 17 години неговата гранична бригата са изтрепали близо 100 Турски нарушители.Дедката имаше 5-6 убийства в сметката си и по това време всички получаваха медали за Отличната си работа.До къде я докарахме?!? Да съдим наши граничари когато си вършат работата!!!
17
4
 
8
 
! Отговори
Серпико преди 7 години
Стария полицай учи младия на служба. След като му изрежда всичките простотии, формалности, писаници и рискове на които е изложен ако реши да постъпи по устав, казва:- И като имаш предвид всичко това, има ли някакво престъпление, ако имаш възможност обръщай гръб, прави се на невидял и бързо изчезай от това опасно място....!
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква Турция бре, това се случва в територията на България.
15
2
 
25
 
! Отговори
ама никак преди 7 години
тоя път анадолците не познаха
14
24
 
5
 
! Отговори
Ханс преди 7 години
Не знам какво всички са се разквичали- напълно нормално е държава, чийто гражданин е убит, да повдигне обвинение на извършителя. Повече от ясно е, че няма да се стигне до екстрадиция, нито изобщо е сигурно, че това дело ще има развитие.
13
2
 
23
 
! Отговори
!! преди 7 години
турците да си гледат работата
12
4
 
31
 
! Отговори
Ева лиго преди 7 години
Когато това се случи работех в МЗХ и бях сравнително близко до събитията. Още тогава турците искаха да се докопат до него. Изтормозиха го момчето, че си е вършил работата. Сега пак се опитват да го пипнат!Ако този младеж пазещ границата ни отиде в търски съд, да закриваме държавата! Просто няма смисъл !
11
2
 
27
 
! Отговори
Много преди 7 години
добре знае турската страна,че това е наглост,но и много добре знае къде има вероятност да им мине номера!
10
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Баце не биха ни рекетирали така. Щото ги респектира. А е техен човек, де!
9
2
 
28
 
! Отговори
Хюго Бос преди 7 години
Божкеее егати и държавата- позволява на азиатско талибански съд да пускат призовки. Ами че утре може и на мен да ми пратят призовка от анадола
8
2
 
29
 
! Отговори
Батюшката преди 7 години
Ами оръжието е да се защитава границата ! Свобода за момчето !!!
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, граничарите в Тошова България изтрепаха граждани на целия социалистически лагер, най вече от ГДР и никой не ги съдеше. Дори ги награждаваха и произвеждаха ефрейтори. Сега и от чужбина ги подбраха!
6
2
 
41
 
! Отговори
123 преди 7 години
Ами нали затова е сложен там- да защитава границата, пък ако трябва и с цената на живот/неговия или друг/. То иначе, защо се казва гранична полиция. За първи път чувам да се преследва човек, защото съвестно си е изпълнил служебните задължения! Срамота!!!
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха да стелят, когато утре 200 мигранти прескочат оградата и се запътят към Амстердам! Сетне - на съд в Кофчас и Къркларели!
4
6
 
31
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Като се има из предвид Боко как върна на Турция всичко което му беше поискано нормално граничаря да се притеснява.Но искам да го успокоя че Боко вече не е на власт.Няма и да бъде така че Турците колкото и да го искат няма да им го дадем!!!
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Случаят е приключен!
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А московския съд не започва ли дело срещу убиеца на руския посланик? Все си мисля, че разните съдилища имат правомощия само на териториите на своите административни единици.
1
2
 
38
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Не бих се явил!Не зачитам легитимността на турчилярски съдилища в България!Българският със се е произнесъл!Тлъста точка!