Роден в Германия, водят го украинец, но по сърце – българин!

Лито Казанцев няма ЕГН, лична карта, не съществува в регистрите
16 мар 2017 19:34,
20
Роден в Германия, водят го украинец, но по сърце – българин!
Снимка: Архив, Reuters

Лито Казанцев се води, че е украинец, но се чувства като българин. Няма ЕГН, няма лична карта и няма представа как да се сдобие с българско гражданство, въпреки че целият му живот до този момент е преминал в село Ъглен.

20-годишният Лито е син на българин и украинка и е роден в Германия. При раждането му обаче майка му не е разведена с първия си съпруг, който също е украинец. Така в акта за раждане на момчето е записано, че е украинец.

На една годинка Лито е изоставен от майка си в България при биологичния си баща. Той обаче не предприел действия, за да докаже биологично бащинство, както и действия по разсиновяване от фиктивния баща. По документи липсва всякаква връзка между бащата и сина. Така 20 години Лито Казанцев учи и работи без документи за самоличност и не съществува в нито един регистър на нашата държава.

"Нямам документи за самоличност и един вид живея като ничий гражданин. Не се водя, че живея в никоя държава, защото съм роден в Германия, обаче родителите ми са украинци. Могат само украински документи да ми извадят, но не искам да ходя в Украйна, където нямам роднини, приятели. Искам да живея тук като съвсем нормален човек, искам да работя, да следвам", сподели младежът пред "Дарик".

Той допълва, че няма как да докаже роднинската връзка с баща си българин. Дори и с ДНК тест няма как да се извади нов акт за раждане, защото трябва да се обжалва стария. А за обжалването трябва да се намери фиктивният баща, който никой не знае къде е и дали е жив, обяснява още Лито.

Момчето е учило досега в училище благодарение на добрината на хората. Приели го без документи първо в селското училище, а след това и в гимназия. Там обаче не взел диплома заради липсата на документи. По същата причина му се налага и да работи на черно.

"Единствено приятелите ми помагат. Живеем в малко село, не ми се е случвало да ме проверяват и да ми искат документи. Всички се познаваме. Работя на черно. Тежка работа за малко пари, работя като вол", каза той и допълни, че се опитва да получи документ за самоличност, а след това се надява да започне нормална работа, за да събере пари и да продължи образованието си.

Украинското посолство са готови да приемат Лито, за да разгледат случая му и да му помогнат. Но момчето се притеснява да отиде до посолството, защото не знае какво ще стане с него, след като добие документи на украински гражданин.

Притеснява се да не го депортират, тъй като няма никакви документи за пребиваване в България. Въпреки това той е категоричен, че няма да спре да се бори, за да докаже, че е български гражданин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
..... преди 7 години
Българските власти пуснаха всички рашки да живеят тук и им дадоха земя, апартаменти, визи но на кой му пука за човека???Ако си само човек и нищо повече на никой не му пука за теб!! Държавните власти не виждат човек в теб а това, което пише на пластмасовата картичка!Всичките станаха роби обаче викат, че били свободни! Дори Демокрация нямат идея какво е! Демокрация значи всеки от народа да бъде началник! Обаче роба иска само той да е началника, защото в главата на роба началника е бог!!!
13
0
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 7 години
какво да коментира човек....*** държавица сме си и това е...и нямаме сили да се оправим. сега медиите като обърнат внимание на случая дано момчето се сдобие с документи. И тогава ще се сблъска с другата *** страна на държавата...дето НАП, НОИ, ще го гонят и за 5 лева, а Лукойл или Била или ЧЕз ще са на загуба...
12
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно. На талибаните веднага им дават паспорт, а на това момче, което цял живот е живяло в България не. Това не е нормално.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простотия от страна на родителите, такива проблеми се решават преди 20 г. а не сега, за да съсипвят живота му. Ами ако се наложи да ползва здравна помощ какво става.
10
34
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
депортация!
9
0
 
34
 
! Отговори
! преди 7 години
На това момче да му помогне държавата, а не да дава паспорти на маседоноиди, които не ги заслужават.
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте му паспорт веднага.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе , позамислете се малко , той - този човек ли е ?
6
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А по душа е китаец.
5
35
 
1
 
! Отговори
слава Украина преди 7 години
Да му дават украински паспорт и да отива да воюва в Донбас,турси се пушечно месо,украинците избягаха в Чехия.
4
1
 
22
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
"Тежка работа за малко пари, работя като вол"милия... кой знае къде по села и паланки им върши черната работа за да вземе някой лев...
3
3
 
56
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Сега имаме министър председател юрист. Куп юристи и дават акъл как да живеем. Ако истината не е журналистическа измислица да се хванат и уредят момчето. Толкова турци които не владеят български имат българско гражданство за тях може тук н може.
2
0
 
37
 
! Отговори
щ преди 7 години
Ужас 20 години живея тук и няма документи държава чиновници баща къде бяха като беше малък
1
1
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БХК вместо са се занимава с шведи, да поеме случая на това момче. Нали уж защитават правата на човека?