Здравните експерти: Епидемия от морбили у нас няма!

Последният регистриран случай е преди повече от година
16 мар 2017 10:37, Красимир Ангелов
8
Здравните експерти: Епидемия от морбили у нас няма!
Снимка: Булфото

Епидемия от морбили в България няма, като страната ни е на етап елиминиране на болестта, обяви пред "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

Още по темата

По негови данни 36 месеца не е имало циркулация на вируса у нас, което се потвърждава и от анализа на Европейския център за контрол на заболяванията. Според статистиката последният регистриран случай на това заболяване у нас е от миналата година през февруари.

"Една жена, работеща в крайпътно заведение, се заразява от морбили. В Националния център по заразни и паразитни болести доказахме, че това заболяване е от азиатски произход. Най-вероятно разпространител е някой шофьор на тежкотоварен автомобил, посетил заведението, който идва някъде от Средния Изток", обясни Кантарджиев.

Експертът посочи, че място за паника няма, но е необходимо общопрактикуващите лекари да проверят децата до 18 години дали са имунизирани срещу вируса и ако не са, да се извърши подобна ваксинация. На практика голяма част от децата вече са имунизирани.

Както Dnes.bg вече съобщи, продължава да се разпространява епидемията от морбили в съседна Румъния. Към момента здравните власти там съобщават за близо 3200 случая на болестта, сред тях и 17 жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е БГ мамитe да се надъхват, колко са вредни ваксините и ако случайно са успели да оцелеят след като са родили в естествена среда (т.е. във ваната във вкъщи) в никакъв случай да не ваксинират бебетата си.
5
1
 
1
 
! Отговори
Само да допълня, че преди 7 години
100% гаранция за каквото и да е наше начинание, даже и Шефа горе не дава.На пръв поглед може и да изглеждаме еднакво и в добро здраве. Но това не значи, че е точно така. С ваксинирането се обхваща колкото се може повече от някаква рискува група на населението. Но нека не се забравя, че тя никога не е поголовна и винаги има %, макар и малък, на необхванатите по разни причини.От друга страна, винаги съществува възможността нещата да излязат от контрол при няколко човека на 10000/100000 случая.
4
0
 
3
 
! Отговори
Сандокан преди 7 години
2: "За първи път тя (ваксината срещу морбили) е въведена през 1963 в България."
3
1
 
2
 
! Отговори
Сандокан преди 7 години
а жената дето се е заразила не съобщавате - ваксинирана ли е била или не?
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се е заразила жената? Явно не е била имунизирана в детска възраст. От коя година се прилага ваксина в БГ?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ли им вярва на институциите в БГ. Дори след като изкраднаха парите от КТБ продължиха да ни убеждават, че всичко е наред и т.н. ...