Родителите на Алекс: Защо изгубихме толкова време?

Всичко необходимо ли е направил екипът на д-р Павлов?
Обновена: 17 мар 2017 14:20 | 17 мар 2017 14:07,
22
Родителите на Алекс: Защо изгубихме толкова време?
Кадър: Dnes.bg

Преди няколко дни покуратурата свали имунитета на зъболекаря и кандидат-депутат Валентин Павлов, привлечен като обвиняем за смъртта на 14-годишно дете, причинена вследствие на рутинна операция за отстраняване на киста в челюстта.

По-късно става известно, че момчето е страдало от рядка генетична болест, която се е отключила след упойката, за която нито родителите, нито лекарите са били наясно.

Още по темата

Според прокуратурата, след консултация с компетентни лица, е имало шанс детето да бъде спасено при навременна реакция от страна на стоматологичния екип, а липсата на антидот в специализираната клиника допълнително е оказало значение за стигането до фаталния край.

Д-р Валентин Павлов изказва съпричастност към трагичния случай, споделяйки, че също е баща и болката от смъртта на това дете за него, както и за неговия екип, е огромна: "Все едно моето дете е починало!", каза Павлов.

Той твърди, че е направил всички необходими изследвания - като скенери, като панорамни снимки, но появата на малигнена хирептермия е била шокираща за тях.

По отношение на решението за приложената упойка, довела до фаталния край от извършената операция, д-р Валентин Павлов сподели, че то е взето със съгласието на родителите, като майката е подписала информирано съгласие, като във въпросника има над 20 въпроса и на всички от тях е отговорено, че няма никакви придружаващи заболявания.

"Най-жалкото е, че детето го няма. Най-жалкото е, че ние направихме всичко възможно да го спасим. Но аз няма да спра да си задавам един единствен въпрос - защо точно в този момент, защо точно сега това нещо се изважда по този начин", се пита Павлов, като допълни, че няма как в разгара на кампанията за предстоящите избори да се изкарва една семейна трагедия, използвайки случая за политически цели, по негово мнение.

Днес родителите на внезапно починалото 14-годишно дете се появиха, за да изразят и своята позиция.

Според Албена Иванова, майка на Алекс, д-р Павлов говори неща, които не са истина, не са съвсем така. Тя твърди, че за цялото това време са си задавали толкова много въпроси, на които те не са получили отговор.

"Ако докторът счита скенера и панорамната снимка за изследвания, то изследвания на детето не са правени", заяви пред Нова тв Валери Иванов, баща на починалото дете.

Той твърди, че не са извършени предварителни консултации с алерголог, не са му направени необходимите тестове, за да се установи налична алергия, не е направена консултация с педиатър, поради което той смята, че са допуснати множество пропуски, които, вероятно, са довели до загубата на детето му.

Албена Иванова споделя, че е попитала предварително дали е нужно да бъдат извършени някакви изследвания, но твърди, че й е отговорено, че това е рутинна операция и няма нужда от такива.

"Аз наистина съм подписала документите, в деня на операцията, преди да влезе, те ми дадоха декларация, в която аз трябваше да си опиша. Аз, ако знам, че детето ми има някакво заболяване, няма да го заведа. Аз съм го завела в тази клиника, защото имам доверие на д-р Павлов, защото това е високоспециализирана клиника", сподели майката.

Тя не може да намери обяснение на това как е възможно в момента, когато приключва операцията, д-р Павлов да излезе и да й каже, че всичко е приключило успешно, оставали само два конеца и оставил екипа си да довърши останалата работа. Не разбира защо този екип се е забавил 20 минути, след което д-р Григорова излязла и я попитала дали детето има някаква алергия към аналгина.

"Защо мен ще ме питат? На въпроса ми какво става, никой нищо не ми каза. Всичките се прибраха вътре, ние стоим и чакаме, нямаме информация", допълни майката.

Според нея, изгубеното време е било прекалено много, доколкото си спомня, около 40-50 минути. Едва тогава детето е откарано в "Пирогов" и то с частна линейка, неободурдвана, без медицински екип.

"Никаква информация нямахме, аз, ако имах информация, щях сама да си извикам линейка от "Пирогов" и нямаше да губим толкова време", каза още тя.

Защо чак сега се дава гласност на този случай се пита както д-р Валентин Павлов, така и семейството. Съмненията на доктора са, че личната трагедия се употребява политически в момента, а родителите не могат да дадат отговор на този въпрос. Те по-скоро допускат, че е възможно едва сега да са събрани достатъчно доказателства.

"Явно сега са събрани доказателствата. Викали са ни на разпит, ходил съм в прокуратурата, ходил съм при следователи. През времето, в месеците, явно са събирали доказателства", предполага бащата на Алекс.

Той е огорчен от реакцията на д-р Павлов за това, че не го е потърсил след злощастния случай, за да му даде някакво обяснение. Едва 5 месеца след смъртта на детето, те се срещат, по негово настояване, за да потърси отговори на въпросите си.

Валери Иванов сподели, че на въпроса му защо не са назначени необходимите предварителни изследвания, докторът му отговорил, че такава е тяхната практика, а при настояване да му даде някакво обяснение защо се е стигнало до там и какво се е случило, Валентин Павлов отговорил, че той също няма обяснение и иска да разбере, иска да си обясни случая.

Родителите си задават и въпроса не е ли трябвало от "Пирогов" също да реагират и да дадат гласност на случилото се още тогава.

Албена Иванова категорично заяви, че те ще продължат да се борят, за да разберат каква е истината и няма да оставят нещата така - за да предпазят и други деца, и други семейства, за да не изпитат това, през което са преминали те, в случай, че се установи немарливост от страна на лекуващия екип.

"Както д-р Павлов се пита защо (толкова късно се разбира за случая), така и аз се питам защо", каза майката на Алекс и не разбира защо са се бавили толкова много, защо не са й казали, че се случва нещо с детето й навреме. Тя споделя, че д-р Валентин Павлов не е бил в този момент, но не може да си обясни реакцията на неговия екип тогава.

"Ние не успорваме диагнозата, а дали те професионално са си свършили работата, дали са направили всичко възможно да го предпазят това дете", обобщи Валери Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
5
 
! Отговори
Мариела Мазова преди 7 години
До 20 - без никакво желание, ама никакво да защитавам Павлов, защото знам кой е колко може/не може, когато става дума за страхливо дете нещата са по съвсем различен начин. Имам си ги в къщи, патила съм. Ако накараш страхливото дете, било на 14 години, да си отвори устата, да го набодеш в устата с голямата игла и след това спокойно да си режеш - тогава всичко ще е наред. Ама не става, при децата просто не става.
18
0
 
3
 
! Отговори
Кирилица преди 7 години
Правописа. Пише се Оспорвам, драги журналисти!
17
2
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Защо е било нужно тази операция да сеправи с пълна упойка? Преди месец ми правиха същата, с местна. Продължи около 20 минути.--------------------И аз това искам да попитам! Не е нужно да си завършил медицина, за да ти дойде в ума този въпрос! И как майката на детето (моите съболезнования!) не се е сетила да попита :Чакайте, докторе, защо пълна анестезия, вие локална киста на челюст ли ще оперирате или ще му оперирате черепа ?!! И не, не се е водил от съображението да си осигури спокойствие, а ДА ВЗЕМЕ ТАКСАТА ЗА ПЪЛНА АНЕСТЕЗИЯ. Алчността убива!
16
0
 
3
 
! Отговори
ieti преди 7 години
ДОСЕГА БЕШЕ ДЕПУТАТ,ПАК ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКО,СЕГА Е КАНДИДАТ ДЕПУТАТ ПАК Е ПОЛИТИЧЕСКО,ВСЕ ПРИЧИНИ ЗА ОПРАВДАНИЯ И КРИЕНЕ.
15
0
 
2
 
! Отговори
академик преди 7 години
Държавен вестник, бр. 4/14.01.1997, министерство на здравеопазването ...........300490 - Дантролен сухи ампули
14
0
 
3
 
! Отговори
академик преди 7 години
Анонимен с Дантролена - ако не си самия Павлов, значи се негов ***. Жалък си, както е жалък работодателя ти!* dantrolene sodium е регистриран в България (bda.bg) с търговското име Dantrium (на Procter & Gambler Pharm)
13
1
 
5
 
! Отговори
гошо преди 7 години
Значи аз подписвам, а той не си направил труда да изиска всички тестове, антидоти и каквото още е необходимо? И това според някои е нормално? Ако беше така, защо зарязва успешната си клиника и се крие в парламента? За да се оправдава с политическа репресия? Хитрец и страхливец е този човек, досущ партийните си другарчета! А всеки,който го защитава, му пожелавам да му се случи същото!
12
2
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Моли се на Бог да те опази от алчните ръчички на такива "невинни" доктори. Ако изобщо имаш дете, поне нямаше да се обаждаш от галерията. Медицината в нормалните държави е стигнала до ниво присаждане на глава, а тук един алчен разбо.й.ни.к със самочувствие и без подготовка решил да се пробва над едно дете. А защо се крие цели 9 месеца, кажи адвокате?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо е било нужно тази операция да сеправи с пълна упойка? Преди месец ми правиха същата, с местна. Продължи около 20 минути. Все едно за вадене на зъб да ти сложат пълна упойка. Явно лекарят си е гледал спокойствието, а не здравето на пациента.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като чета коментарите, имам чувството че тука хората са абсолютни лаици по отношение на медицината и я възприемат като някаква абсолютна стойност в която няма невъзможни неща и последици. Винаги има рискове при всяка една операция. Ами защо подписваме ли, ами защото лекарите не са всьо и вся. Това е човешки организъм, винаги може да има индивидуални изненади. Науката е за това да се правят обобщения, изводи и анализи, но винаги има изненади.
9
2
 
9
 
! Отговори
Срам и позор преди 7 години
Ти да видиш, след като овладял до съвършенство зъболечението,,рекъл да се пробва в политиката. В ръцете му е починало здраво и право дете, а човечето си трае. Версията за "рядката болест" е пълна измислица, заблуда на невежите хора. Ни вест, ни кост, а партийните му авери го прикриват, с цел да се забатачи случаят. Само им вижте морала и пак гласувайте за поредния доктор Менгеле!!!
8
1
 
10
 
! Отговори
АКАДЕМИК преди 7 години
да довърша - който търси христоматиен пример за срастване на политическа власт и бизнес, може да го види при Павлови. Те са налазили всички домове за деца с увреждния, като достъп до тях им осигуряват кметовете. Извозват ги и ги "лекуват" също без изследвания под упойка. Клиниките му са обзаведини с пари от европроект "енергийна ефективност" - 750 000 лв, 95000 от бг бюджета, безвъзмедни. Енергийно ефективна зъб машинка - ти да видиш!
7
0
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
"Ние не успорваме диагнозата, а дали те професионално... "------------------------------------Ето тази очевАдна граматическа грешка в текста *Успорва No3!! :) Не забеляза ли?! Пише се Оспорвам, но явно някой трябва да се връща в 1ви клас
6
2
 
9
 
! Отговори
нема такава държава преди 7 години
Егати дебелокожието и алчноста !!!Признай си бе ,кажи сгреших, плати компенсации -алчник !от три кладенци вода носи само и само да не плати някой лев .
5
0
 
2
 
! Отговори
анонимен - до № 3 преди 7 години
Кое оспорвате 3??????????
4
1
 
18
 
! Отговори
академик преди 7 години
Моите съболезнования на почернените родители. Дори не мога да си представя такава болка.За Павлов - това е случаен човек в българската стоматология. Той и жена му не преминаха всички стъпала на професионалното израстване и квалификиция, а скочиха на върха, оставяйки впечатление, че нито преди тях, нито след тях ще има стоматология. Обсебиха всички възможни реклами, пиари, обществени медии вкл и за голяма жалост вестника на зъболекарите, който започва и завършва с Павлови.
3
2
 
8
 
! Отговори
Кирилица преди 7 години
ОСПОРВАМ!!!
2
3
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Всички медици / и лекари и стоматолози/ са БЕЗУМНО АЛЧНИ И НАХАЛНИ!В БГ ОКОЛО 90 % ОТ СТОМАТОЛОЗИТЕ са пълни н екадърници !Плащаме за уж някакво лечение МНОГО ПАРИ , за качествени пломби - много пари и накрая няма ЗЪБ, БЕЗРЕЗУЛТАТНО ЛЕЧЕНИЕ, УСЛОЖНЕНИЯ , ДОРИ И ПАЦИЕНТЪТ Е ПОЧИНА- / СЛУЧАЯТ С ДЕТЕТО / , ТОВА Е ПЪЛНО БЕЗУМИЕ - ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ БЕЗ ПРИСЪДИ!!!!!!!!!ТОВА Е БЪЛГАР ИЯ!
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нагли са с това информационно съгласие, сякаш ако не го подпишеш някой ще ти обърне внимание. Подписваш листове на поразия за да могат утре те да си вържат гащите. Ако пациента е толкова наясно с нещата той няма да ходи при тях, а ще се оправя сам. Родителите да го съдят до дупка и ако трябва да излязат извън България.