Къде отидоха врабчетата? Популацията им пада с 30%

Причината – презастрояване, замърсяване, малко зелени площи
Обновена: 20 мар 2017 15:09 | 20 мар 2017 14:37, Камелия Цветанова
72
Къде отидоха врабчетата? Популацията им пада с 30%
Снимка: С. Спасов, БДЗП

Само за последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с 31%, алармираха от БДЗП.

Птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която ние живеем.

Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи - това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява, коментираха експертите от неправителствената организация.

От БДЗП днес дадоха старт на кампанията за преброяване на врабчетата.

Тя ще се състои за първи път България, като мисията ù е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета - домашно, полско и испанско.

Броенето започна в 9 ч. на 8 април в цялата страна и ще приключи в 12 часа.

Идеята е в кампанията да могат да се включат всички, като отделят 10 минути, наблюдават зоната около себе си, преброят врабчетата и запишат данните на адрес - vrabcheta.bg.

Предвижда се инициативата да бъде ежегодна.

"Първата година ще обобщим резултатите и ще обявим местата на броене с отчетените числености за трите вида врабчета, а след три години ще представим данни за тенденциите в популациите, ще анализираме данните и ще дадем отговор на въпроса намалява или се увеличава популацията на врабчетата в населените места",  каза Йордан Христов, отговорник за Мониторинга на обикновените видове птици в БДЗП.

Резултатите от преброяването ще бъдат обявени на 10 април.

Предвидени са награди, които ще зарадват някои от участниците чрез жребий – бинокъл, определители, къщичка за птици.

В рамките на кампанията ще има и различни инициативи за малчуганите.

На 1 април, Международния ден на птиците, в Музейко и в Столичния зоопарк ще бъде представена кампанията и децата ще могат да се включат в работилници за врабчета от различни материали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: птициБДЗПврабче
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
4
 
! Отговори
Унуфри преди 7 години
Предполагам "шпецовете" изказали се във форума не могат да назоват пола на птицата на снимката.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това се нарича с екологичния термин популационни вълни. Най-вероятно популацията на врабчето спада заради грабливи птици, дошли от горите и полетата. Като намалеят врабците, ще започнат да изчезват хищниците, които се хранят с тях и обратно...
12
1
 
37
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Врабчетата винаги са ми били най симпатичните птички. На външен вид нищо особено. Не са и песнопойци. Но винаги са на ята, заедно. И винаги весело подскачат и си чуруликат на техния език. И най важното. И зиме и лете те са тук. Не търсят по добър живот по топлите места. Вярно, това е природа, не зависи от тях, но и за това ги харесвам.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може ли да съобщят метода - как се броят врабчета. щото на мене не ми идва на акъл.Виж за мухите имам идея, ама за врабчетата ми е трудно.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А преброяване на дивите зайци кога ще правим?
9
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 7 години
Скоро си мислех, че врабчетата изобщо ги няма. За сметка на това има много гарги, гълъби и дори чайки в София.
8
1
 
9
 
! Отговори
биолог преди 7 години
Оцеляват опортюнистичните видове. Като хлапе /не се гордея с това/ не излизах от къщи без прашка. Махаленската банда успявахме да убием няколко гугутки и десетина врабчета. Вечер зад блока ги печахме, заедно с картофи в жарта.Жестко и романтично някакси. Но, за да уцелиш пиле с прашката, можеше да се доближиш на 5 - 10 метра. Сега пилетата ми ходят в краката. Но са оцелели гълъбите, защото са се научили да се хранят от хората. Гугутките изчезнаха, врабчетата почти.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За врабчетата наистина може да се гадае много защо намаляха толкова масово, по мое мнение силно урбанизираната среда не им се отразява добре. Клетки за ГСМ, радиостанции, коли, шум, безконтролни популации на котки и на врани. Изгуби се автентичната, "селска" среда, така характерна за симбиозата между врабчето и човека. Но днешните деца не са като вчерашните, предпочитат смартфоните пред зелените полянки. Трябва да бъдат научени на по-различни и по-модрни методи на опазване.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При толкова много гарвани и свраки които са без естествен враг, вие как мислите, къде са врабчета?
5
1
 
24
 
! Отговори
баю преди 7 години
Този въпрос го бях задал преди 20 години в един форум. Сега ли забелязаха че врабчетата ги няма? Много навреме ще знаете. Едно време имаше ниви ливади врабчетата имаше какво да кълват. А сега нито ниви нито ливади нито ядене за тях. Спомням си в мелницата на Х.Димитър в София как се събираха врабчета гълъби и кълвяха посипаното от камионите зарно. Да обаче сега мутрите и едно зрънце не дават да падне от специалните им камиончета. Около София всички ниви си сееха със царевица и жито. А сега?
4
9
 
7
 
! Отговори
дарко преди 7 години
Всичко е от бездомните котки.Станаха много ,заради защитните организации.А както знаем преди да се научат да летят ,стават лесна жертва-врабчетата
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В западна европа отдавна ги няма вече
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И врабчетата не виреят при демокрацията в България.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По селата всякакви птици намаляха с около 50%. Останаха само гълъбите, защото при едрото производство на зърно имат много храна. Зайци по полето също не останаха. Де що има храстче или необработено островче по полето се изора с цел вземане на евросубсидии. Безразборно се хвърлят торове и резултата не може да е друг.