Люта битка до последната урна: 20,2% за ГЕРБ, 19,8% за БСП

Борисов най-много с 90 депутати, Нинова вкарва до 88
217
Люта битка до последната урна: 20,2% за ГЕРБ, 19,8% за БСП
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Само няколко дни преди предсрочните избори – проучване на Центъра за анализи и маркетинг показва, че за ГЕРБ биха гласували 20,2% от анкетираните, а за "БСП за България" - 19,8 на сто.

Изследването е национално представително, направено между 10 и 16 март сред 1012 души.

ДПС биха подкрепили 7,4%, Обединените патриоти - 6,8 на сто, "Воля" - 4,2%.

"Реформаторски блок - Глас народен" биха получили 2,4%, "Да, България" – 1,3%, "АБВ - Движение 21" – 1% от вота на избирателите.

За ДОСТ биха гласували 0,9 на сто от всички анкетирани, същият е и делът на "Нова република.

"Не подкрепям никого" биха избрали 2,7%, 21% декларират, че не са решили за кого да гласуват, а 10,8% - че няма да гласуват.

"Очакваме между 3 500 000 - 4 000 000 души да отидат до урните", уточни Юлий Павлов от Центъра.

От тези, които категорично са решили, че ще отидат до урните 27,5% ще пуснат бюлетина за ГЕРБ, 27% за "БСП за България", 10,1% за ДПС, 8,9% за Обединените патриоти, 5,5% за "Воля".

За "Реформаторски блок - Глас народен" биха дали вота си 2,8 на сто от гласуващите, за ДОСТ - 1,8 на сто, за "Да, България" - 1,4 на сто, за "Нова република" и "АБВ - Движение 21 " - по 1,1 на сто от гласуващите.

Като разпределение в следващия парламент ГЕРБ би получил 31,4% от действителните гласове и между 81 и 90 депутати, "БСП за България" - 30,7% от действителните гласове и между 79 и 88 депутати, ДПС - 10,4 на сто от действителните гласове - или между 26 и 31 депутати, Обединените патриоти - 9, 6 на сто от действителните гласове и вероятен брой народни представители между 24 и 29.

За "Воля" прогнозата е 6,1 на сто от действителните гласове или между 14 и 19 народни представители.

"Реформаторски блок - Глас народен" би получил 3,6 на сто от действителните гласове, което означава, че може и да не прескочи бариерата, но може и да попадне в НС и да има 10-12 депутати, според Юлий Павлов.

Той обясни,че има много хора, които ще решат в последния момент за кого да гласуват и последната седмица ще бъде решаваща.

Според него резултатите показват, че много трудно ще може да се състави правителство с двукомпонентна подкрепа.

За 23,2 на сто най-добро управление на страната би било ГЕРБ и други десни партии, за 18,2 на сто - БСП и други партии, за 9,5 на сто - ГЕРБ и Обединени патриоти, а за 8,3 - БСП и Обединени патриоти.

Равни дялове - по 2,3 на сто, смятат, че най-добро управление би било ГЕРБ и ДПС или БСП и ДПС.

"Няма комбинация, която да е харесвана дори от една четвърт от хората", посочи Юлий Павлов.

Одобрението към служебното правителство малко е намаляло, но 51% продължават да дават добра оценка на работата му.

Неодобрението малко се е увеличило, но е по-ниско от одобрението – 31%, коментира социологът.

Той отбеляза, че това е завиден рейтинг, който нито едно от редовните правителства в последно време не е постигало.

Челната петица при рейтингите е оглавявана от президента Румен Радев – 60,3%, следван от Йорданка Фандъкова – 44,3%, които са и единствените с положителен рейтинг. Трети е Огнян Герджиков – 40,6%, след него са Илияна Йотова – 38%, и Бойко Борисов - 35,3%.

На първо място като основен проблем в страната  63,5% поставят ниските доходи, за 49,6 на сто това е безработицата, за 42,4% - здравеопазването.

Корупцията по високите етажи на властта е проблем №1 за  37,5 на сто, а престъпността за 26,3 на сто.

Бежанците и мигрантите е посочен само от 15 на сто, мнозинството не слагат този проблем между първите три, коментира Павлов.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на Центъра за анализи и маркетинг е национално представително, направено между 10 и 16 март сред 1012 души със собствени средства и беше оповестено  в Пресклуба на БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
11
 
! Отговори
сс преди 7 години
Рокфелер е починал. Лека му пръст и наздраве!
83
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще гласувам за БСП защото:вдигнаха заплатите и пенсиите чувствително,намалиха тока,а после ГЕРБ го вдигна.Даваха на всички пенсионери по 150 лв.за празници,увеличиха майчинските.Против ГЕРБ съм защото:Доведоха народа до просешка тояга,крадяха като за последно,взеха 16 милиарда+още един заеми,даваха обществени поръчки само на свои хора,смачкаха дребния и среден бизнес,санираха стотина блока за 2 милиарда лева с цел купуване на гласове,а пътищата са целите в дупки,станаха милионери на наш гръб.
82
1
 
11
 
! Отговори
Стенли преди 7 години
До 107Аз не си спомням нито един депутат, който да е допринесъл за благото на народа.Кажете ми един депутат, който да е направил нещо съществено за народа?Кажете името на един, който да работи за своята страна и да не е корумпиран?Как за толкова години депутатите не се справиха с корупцията? Защо толкова години здравеопазването и образованието са толкова зле?!?Може би защото болен, беден и глупав народ се управлява по-лесно.Докажете на тези избори, че вие не сте глупав народ!
81
3
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
До 105Долен предател ! Нихилист ,изменник!!! Дегенарат с промит от злият запад мозък.Ако всички напуснат България ,какво ще стане тази територия от 111 хилади кв.км.Ще стане турска с население от "роми" Никога няма да видил бял ден в чужбина , децата ти индори внуците никога няма да бъдат приети.Ще си останете отритнати и сегрегирани.Предатели без минало и ще ви претопят и асимилират ще сте безполови ,наркомани без идентичност и морал като всички западняци!!!
80
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледахте ли клиповете как БСП събират електората хахахаха 27 години едно и също :) Кибабчита, Чалга и Плакати : ) Това е позор 2017....В света на бизнеса и проектите, на работищите и умните ....Унизително е да се правят такива неща. Но са факт - гласувайте за кибабчито Стефан Данаилов. Човека си иска поста ... не да ви оправя *** :)) яжте кибабчита и мизерствайте после вие сте свикнали :))
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хейййй ХОРА ! Събирайте си ума !!! Мислете преди да гласувате ! Не са само ГЕРБ и БСП гласувайте ако искате за личности но ,ГЛАСУВАЙТЕ !?
78
5
 
16
 
! Отговори
до 102 преди 7 години
Не те трият но на изборите ще изтриеме ГЕРБ защото са скапани комунистически ***!Крайно време е партията съставена от бивши милиционери и прислуга на ЦК да изчезне!
77
7
 
8
 
! Отговори
Кандидат преди 7 години
Гласувайте, глупацци, гласувайте...Белким прокопсате....Нещстници, хахахахахаха
76
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз всеки път питам какво са направили БСП за мандатите си до сега. И никога не получавам отговора. Как нормален човек гласува за проект или платформа без познанието и. Или как гласува за партия,която всеки път или фалира държавата или банките?!?!За давам си тези въпроси от младеж и още нямам отговор?!? Какво постройка Тройната коалиция на Станишев ?!? Кажете нещо голямо и важно ??? Само мън мън мън мън ББ мън мън ББ.
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 26-ти гласувайте с 10 за да спасим България.
74
13
 
7
 
! Отговори
Светло Бъдеще преди 7 години
Има само едно спасение за вас, вашите семейства и вашето бъдеще. Спасението НЯМА да го откриете в партиите, депутатите и държавата.В България ви очаква само корупция, беззаконие, нищета и глад. Всеки ден ще бъдете ограбвани от политици и мафия.Не си губете времето в политиканстване и гласуване за мафията.Единственото спасение е емиграцията от България в развитите държави.Ако искате светло бъдеще за вас и вашите семейства, имигрирайте в Западна Европа.
73
1
 
9
 
! Отговори
Диди преди 7 години
Въпроса е кой какви очаквания има.Реалистичните очаквания се сбъдват.
72
7
 
14
 
! Отговори
нм преди 7 години
Сещам се 2013 ,га йес мена Боко нищо не направи за рязкото ограбване на народа от ЕРПтата,народа излезна във всички градове с десетки хиляди,но никой политик не посмя да поведе може би единсвтения спонтано въстанал народ.*** тогава беше серго съсъсла ,сега както е *** ше им ....
71
2
 
4
 
! Отговори
До 94,Гошо преди 7 години
Гошо,моето момче,много объркан ми изглеждаш.Дано до неделя ти се проясни съзнанието и заемеш една по-определена позиция.
70
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия социолози ще излязат милиардери. Ето къде, българи, отиват част от 16- те милиарда!
69
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой.Трети път в една и съща тиква няма да се спънем.
68
4
 
25
 
! Отговори
асда преди 7 години
Гербаджиите ше го дуат!!!!!!!Кой от Вас иска Боко трети път за премиер?
67
5
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Люскам смело за комунистите дека утепаа на Бойко дедо му,ега утепат и Бойко!
66
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато по-голямата част от лумпенизираното население не разбере, че БСП е майка на ГЕРБ и е все едно едната или другата партия - е все тая. Протестният вот пък традиционно избива в *** партии като пишман-псевдопатриотите на Болен и агента от ВМРО и ВОЛЯ на съмнителния бизнесмен Марешки....после някой учуден защо е на тоя хал тая държава?
65
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До 91Никога не съм писал да НЕ се гласува. Трябва да се гласува. Но внимавайте за кого си давате гласа.Аз винаги съм гласувал. Гласувал съм за няколко от партиите, които искат отново да вземат властта.Тези партии никога не си изпълниха обещанията. Виждате до какво докараха държавата.Вярвате ли, че същите тези партии ще си изпълнят предизборните обещания?Аз не им вярвам.Апелирам да се гласува, но мислете три пъти преди да дадете своя глас.