Въпреки кръстосаната трансплантация: Мариян отново на хемодиализа

След Коледа се почувствал зле, тялото му отхвърлило чуждия орган
Обновена: 20 мар 2017 15:19 | 20 мар 2017 15:19,
20

Мариян Георгиев е първият българин, на който бе извършена кръстосана трансплантация на бъбрек в Турция. Съседната ни държава променя закона си за трансплантиране именно заради него.

33-годшният мъж попада в листата с чакащите за бъбречна трансплантация у нас и става част от статистиката – име и номер в различни медицински протоколи. Разбира, че шансовете за трансплантация в България са нищожни и се обръща със запитване към Турция.

Там са забранени кръстосаните трансплантации, от каквато той се нуждае. Историята на Мариян обаче трогва един от най-известните турски хирурзи и той решава да се захване с на пръв поглед обречената кауза да промени закона.

След трудна битка Мариян е одобрен за трансплантация, а донор се намира за по-малко от три месеца.

Трансплантацията преминава по план и Мариян разказва, че се е чувствал като прероден. Всичко е наред до Коледа, когато неочаквано обаче се почувствал зле.

Откаран е спешно в болница у нас, където тялото му отхвърля чуждия орган. Според турския професор причината е в спрените медикаменти, които потискат естествената реакция на имунната система. Това се оказва фатално и преобръща процеса на мига.

"Гняв не е точната дума, която бих използвал сега. Аз много, много съжалявам! Защото ние направихме чудо, направихме и невъзможното за него. Той заслужаваше това чудо", коментира пред Bulgaria ON AIR турският професор Гюркан Теллиоглу.

В момента Мариян отново е на хемодиализа. Въпреки всичко той продължава да се усмихва, а оптимизмът му печели хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
павлова преди 5 години
Случаи на хора със спрени имуносупресори и други даваха по ТВ. Но всички тези репортажи отвращават народа от самата идея за даряване!!! А официалната ни медицина и световната също тръбят да се дарява...!
14
0
 
1
 
! Отговори
Павлова преди 5 години
В "Предай нататък", когато все още го имаше, Наталия Симеонова му даде право да говори на Мариян. Думите за здравеопазването ни тогава бяха "Мафия"! Спрели са му супресорите и е" атакувал чуждия бъбрек". Колко струват дано не знам, но не можеш да си ги купиш, ако ги няма в аптечната мрежа, а всъщност май трябва да ги получи и с голямо намаление по НЗОК. Също каза, че здр. заведения "имат сметка повече от хемодиализни процедури", отколкото да изписват имуносупресори!!! Не е виновен той!
13
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До Милена Георгиеваами, добре.
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да повярвам, че е спрял да пие лекарствата. Питайте човека, преди да пишете такива глупости, че кой иска да си причини такова нещо сам?
11
0
 
2
 
! Отговори
мнение преди 7 години
"Идеята на кръстосаната бъбречна трансплантация е, че при нея две двойки без шанс за получаване на бъбрек от свои близки се подлагат на успешна операция като споделят своите бъбреци взаимно. В тези случаи, при които живият донор не може да дари бъбрека си заради несъвместимост в кръвните групи или наличието на повишено ниво на антитела, тогава дарът на живота идва именно подпод формата на кръстосана бъбречна трансплантация"... Някой може ли да дообясниз аккво точно иде реч???
10
0
 
5
 
! Отговори
Iphone8 преди 7 години
какво все пак значи кръстосана трансплантация? не всички сме доктори. дано се оправи момчето
9
8
 
4
 
! Отговори
G преди 7 години
Тези хапчета не вървят с алкохол, а и по коледа се хапва повече, а трябва да се внимава.Успех на момчето!Всеки заслужава втори шанс, а някой и трети.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление човек от съдбата си не може да избяга!
7
0
 
16
 
! Отговори
Милена Георгиева преди 7 години
Здравейте, Трябва да се изясни причината за спиране на имуносупресията. Аз съм с трансплантация от доста време, терапията (имуносупресорите) ми излизат на месец 20лв, тези които са по здравна каса. Не вярвам от Диспансера по трансплантация да са му спрели всички имуносупресори.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До за 50 лева на месецВсъщност вероятно са повече. Не е ясно касата поема ли нещо и какво. Защото примерно на лекарствата за кръвно поема 2-3 лв от 30 примерно. Ако е само кръвното, 30 лв месечно се отделят, ама ако има и друго, току виж лекарствата надскочили бюджета за храна....
5
1
 
22
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Ама, хората с трансплантации са на имуносупресори цял живот, как така ще ги спира? Пари ли е нямал? Ако е така, ужас...
4
2
 
10
 
! Отговори
за 50 лева на месец преди 7 години
гледам по разни форуми дават по 100-120 таблетки на месец да се пият, това са 50лева на месец
3
1
 
21
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Въпрос - защо е спрял подтискащите лекарства които са пречили да се отхвърли органа?
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми за какво е спрял да си пие хапчетата?
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е готин, дано да успее. Стискам му палци.