ДС слухтяла около Лили, вдигнала мерник на диското

Музиката трябвало да се канализира в руслото на марксизма
21 мар 2017 16:37,
40
ДС слухтяла около Лили, вдигнала мерник на диското
Снимка: архив Булфото

Държавна сигурност е следила голяма част от българските музикални звезди от времето на комунизма.

Сред тях са примата Лили Иванова, Богдана Карадочева, изпълнителите от "Щурците" и "Сигнал", Катя Филипова и др.

Това става ясно от думите на Екатерина Бончева, която е член на Комисията по досиетата. Тя коментира последната книга на Комисията, посветена на хората от музикалните среди.

"В нея се споменава диско заразата - ДС се опасявала, че прониква в България. Казва се, че дори у нас трябва този жанр да се управлява, защото диско музиката вкарвала "озападняване". И то е трябвало да се канализира в руслото на марксизма и линията на партията", разказва Бончева пред "България днес".

В края на сборника има списък с 80 имена, които са засечени в сведения на ДС. Сред тях Бончева не е засичала името на голямата звезда Емил Димитров.

"Но видях това на Лили Иванова. Споменават се група "Сигнал", Стефка Берова, Катя Филипова, Лили Иванова, Борис Христов, Михаил Хаджимишев, много имена. Освен изпълнители има много балетисти", обясни Бончева.

Според нея жертвите на ДС са както тези, срещу които тя е работила, така и част от онези, които са работили като агенти.

"Защото си представете как се променя психиката на един човек и в какво се превръща той, когато го караш да слухти и донася за най-близките си. Да не говорим за хората, вербувани в лагерите и затворите. Ако опрат пистолет до челото ти или още по-лошо - до челото на детето ти, ти няма ли да подпишеш? Ще подпишеш, и то с две ръце. Така че, когато говорим за жертви и за виновни, виновна е системата и БКП, която е създала тази система и я е толерирала", казва още Бончева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лили беще снаха на ПолитбюроКак да не оцелее
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стефка Берова под наблюдение?!! Лол! Ама то сега всеки може да се изкара дисидент! Че е имало репресии, имало е, но чак такива смешни неща да се пишат.... И тази Бончева.... Аз бях в 6-ти клас началото на 80-тте, правеха ни дискотеки в училище само със западна музика!! Би Джийз, Оливия Н. Джон и Дж. Траволта-тогава беше хит Брилянтин, Крис Норман, Сузи Куатро,Абба, Бони М, Бакара, Иръпшън с One way ticket-aми това си беше разцвета на диското!! И по радиото ги пускаха нон стоп, по Хоризонт!. Едва когато Камелия Тодорова избяга в Германия, й спряха песните и което е вярно - заглушаваха
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Вечната Амбър"-Лили Иванова е оцеляла при комунизма,като е успяла да изгради кариера на певица,не е клеветила свои колеги,не е оставала длъжна на никого,който се е опитал да я обиди,била е ощетявана,но и е успявала да получи повече от другите,защото е направила България известна,също повече от другите.Никой не се ражда,на най-удобното място,но трябва да живее така,че да може да се гордее с това,което е направил.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дядо ПенсАко си носил имитации на дънки и виетнамски *** в отровно-синьо с яркожълти конци,това е далеч от оригинала.Ако си носил оригинални,значи си бил от големото добрутро,или си имал връзки там.Много хора бяха арестувани и привиквани още в корекомите.Дори само ,ако притежаваха и един долар.
30
6
 
7
 
! Отговори
дядо Пенс преди 7 години
До РашоOт 1965г до днес нося дънки...Никой ,никъде не ме е вкарвал..
29
3
 
5
 
! Отговори
Ot London преди 7 години
A zabravixte li v nachaloto the 80te kogato vavedoha zakon po zavedeniata da se puska 70% iztocno evropeiska i 30% zapadna muzika.
28
7
 
11
 
! Отговори
Рашо преди 7 години
Май не си спомняте времето когато милицията, като те хване с дънки, вкарваха те в районното и ти ги нарязваха. Българина много бързо забравя, затова и рейтинга на БСП е толкова висок. Поляците и унгарците се оправиха вече, защото те не забравят.
27
0
 
14
 
! Отговори
theoldman преди 7 години
До АнонименНе, не е измислено от хомосексуалисти. Но се разпространява първоначално през клубовете за хомосексуалисти. Освен това диското полага основата на съвременната клубна музика. Но в България се слуша чалга!!!
26
9
 
13
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
не систимета на бкп е виновна виновна е системата на сащ и ес която присвоихме от тях пълно в бг наркомани сутиниори *** измами и лъжци политици.кое е хубавото че тъсим парче хляб по чужбина
25
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига с тия измислици, бе! Лили Иванова има почетния псевдоним ПРАБАБАТА НА БЪЛГАРСКАТА ЕСТРАДА.Когато Лилито пееше, още нямаше Държавна Сигурност, бе! :)
24
3
 
7
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
леле новина, как. не сме знаели, Лилито съкрушена...поредната дъвка за ДС, като е било толкова спечено моята колекция от 300 касетки само западна упаднала музика да не са ми я пратили извън земни по тръбата на парното, пълни измишльотини от 60 те може би. Да не говорим че всички тез уж подслушвани си работеха за разузнаването по един или друг нсчин и то убедено. Мн кино гледате, ,,Граница" ,,Вчера" , нещо вярно но като на кино събирателно и преекспонирано :).
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"На Митоди само ДС му е в главата, а в за.дни.ка. петолъчки."Бих добавил: На Митоди му хлопа ДСката, а и самият г*з му е цъфнат като петолъчка от редовното шлайфане с ръбест. А, тая бонбончева ДА НЕ ЗАБРАВЯ за кого беше омъжена медсестрата от Кубрат (по любов, разбира се :)), любимката на целия СССР, заедно с колхозите и совхозите.
22
0
 
4
 
! Отговори
h преди 7 години
Преместих си го !
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не се запитате, кое кара Митоди толкова скача срещу комОнизамът? Защото му е оцапан *** тъй като е от комунистическо семейство. Такива се правят на най-великите демократи за да прикрият гнусното си минало.
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
a цру не ели слухтяло около елвис примерно??а диското не е ли измислено от хомосексуалисти?така 4е има и + има и - !а ако не беше бкп ни сигнал ни щурци щеше да има!!но щеше да има много от турбо фолка със съответния качествен текст!!!
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо! Сега се радвайте на свободата на внучките и правнучките на Радка-Пиратка по любимата телевизия Пионер, тъй де, Пайнър.
18
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИстинатаБийтълс през 60-те години на миналия век------------ баш през 60-те си слушал Бийтълс на кукуво лято;) може, ама тайно!
17
2
 
24
 
! Отговори
аре без престараване преди 7 години
Май започвате да се поливате!!! В класа ни ,а и не само в нашия ставаха луди купони както е с всички тинейджъри сега и никой не ни е казвал каква музика да слушаме единственото вярно беше ,че не можеше да си купим всички плочи на съставите които масово се слушаха по това време.
16
2
 
10
 
! Отговори
Естрадна палитра (2) преди 7 години
Естрадна Палитра Балкантон ‎1973Genre: Electronic, Rock, PopStyle: Pop Rock, Synth-pop, DiscoTracklistВ1Мари Лафоре* Ела, Ела (Come, Come) В2Сюпримс* И Фор Топс* Мила (Darling) В3Морт Шуман* Ти Си По-Нежна От Всички (You Are More Tender From All) В4Слейд* Виж Какво Направи (Look What Have You Done) В5Нийл Даймънд* Ела И Остани При Мен (Come And Stay With Me) В6Ротейшън* Ра-Та-Та (Ra-Ta-Ta)
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забравяте Тома Спространов той беше изворът на всичката западна музика по радиото диджеите от него я вземаха той благославяше младите дисково дещи какво ли е трябвала да прави ДС с него според вашите думи ако вярно това което пишете