Комшийска Турция – все по-далеч и по-далеч от Евросъюза

Всеки втори читател на Dnes.bg не е оптимист за случващото се с комшиите
Обновена: 22 мар 2017 06:45 | 21 мар 2017 19:30, Красимир Ангелов
207
Комшийска Турция – все по-далеч и по-далеч от Евросъюза
Снимка: БТА

Отношенията между Турция и ЕС охладняха изключително много буквално за броени дни. Президентът на съседите Реджеп Ердоган на няколко пъти определи решения на Холандия и Германия като "фашистки", а повод за неразбирателството между Анкара и Европа стана решение на холандското правителство от преди десет дни, което оттегли разрешението за кацане на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който се готвеше да отиде на митинг на турската общност в Ротердам в подкрепа на референдума през април за разширяване на правомощията на президента Ердоган.

Още по темата

Днес турският президент заяви, че днешната "фашистка, жестока" Европа напомня на времето преди Втората световна война. Той изтъкна, че ще обсъжда отношенията си с Европа след референдума на 16 април и тогава ще бъде направено "това, което е необходимо".

Ердоган каза още на Европа "да си гледа работата" по отношение на коментарите й за извънредното положение в Турция.

Същевременно и отношенията на България с Турция рязко се влошиха в последните дни, след като службите ни за сигурност отчетоха опити на Анкара да се меси в предстоящите парламентарни избори. Нещо повече – ДАНС изгони от страната ни трима турски граждани, които бяха определени като заплаха за националната сигурност.

Докъде ще доведе конфликтът между Турция и Холандия? Това екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели. В традиционната ни анкета участие взеха 2265 души.

Над половината от анкетираните – цели 53% подчертават, че с последните си действия Турция се отдалечава напълно и безвъзвратно от ЕС.

Други 5% пък са още по-песимистични и отбелязват, че отношенията между Холандия и Турция за дълго време ще останат изключително враждебни.

Заради кризата между Турция и ЕС, 13% от анкетираните предвиждат нова и по-страшна мигрантска вълна, която ще бъде пусната от южните ни съседи и ще залее Европа.

Оптимистите за бърз изход от кризата са 15%, според които двете страни бързо ще оправят отношенията си, защото нямат особен избор в тази сложна обстановка в света.

Цели 11% от хората отчитат, че не се интересуват от случващото се с чужди държави, защото и в България си имаме достатъчно проблеми.

3 на сто пък е делът на тези, които в момента мислят единствено за предстоящите парламентарни избори и за това за кого да гласуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
0
 
! Отговори
Imir преди 7 години
Kakvo ot tova?Benzinat e mnogo eftin....atomobilite mnogo poeftiniavat...Ima nujda ot silno potreblenie i dalgi razstoiania....mobilnost...Turkiye proizvejda automobili, rezervni chasti, benzin, tok, drehi, obuvki, hranitelni stoki, visoka cultura.....
99
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската империя и Османската са воювали 14 пъти 12 успешни войни има Русия.
98
2
 
8
 
! Отговори
EVET преди 7 години
Докато го има ЕС война Турция - Русия няма да има, първо ЕС трябва да се разпадне и след 10-15 години може да очакваме война, но тогава не знам как българия ще оцелее без евро фондовете
97
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още по-точно 7пъти са тупали османците братушките... а ако броим о безответни то сваляне на щайгата 8. Ако трябва и 9 път ще ги тупат.
96
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 109 По точно-12 пъти Русия им е тупала потурите ,май се задава фаталното 13 тупане ,то ще много зрелищно ,с големи гъбени фоервеки.
95
5
 
9
 
! Отговори
EVET преди 7 години
До 110Такава история ли учите в българия?
94
3
 
9
 
! Отговори
Турция в ЕС ? Кога ? преди 7 години
И така неусетно,бавно и полека,скоро ще закръглят,в чакане века.
93
5
 
6
 
! Отговори
Самурай преди 7 години
Значи и турци и араби имат лошия навик да ходят на престрелки с ножове хахаха
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и вас Русия вие е тупалка потурите 5-6 пъти ама няма проблеми още един път, ще може :)Пък ние от 200та до към 1300 год, ако смятате са доста повече от 500 години бой :)) разхождали сме си конете по цялата Анадола .
91
6
 
6
 
! Отговори
EVET преди 7 години
До 98Статията иска да каже, че всеки втори в България е Ердоганист, не рабра ли :Р
90
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно неправилно е решението на холандците да върнат самолета на чуждестранен министър. Митингът е бил на турци, за турски проблеми. Тези турци със сигурност имат двойно гражданство. Щом са граждани и на Турция, те имат право да си правят митинги и турски държавници да идват при тях. Пак двоен стандарт. Но Ердоан не е човек, който ще приеме да обиждат негов държавник, т.е. неговата държава. А-а, не е! Много свикнаха "европейците" на наведени източноевропейски гърбове, много!
89
10
 
7
 
! Отговори
българин преди 7 години
Местан каза че ако влязат в парламента ще предложат да отпадне давността на престъпленията на комунизмаАко ще вкарва в затвора комунисти ще гласувам за него
88
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се прави референдум за Кърджали дали ще можем да гласуваме в Турция ?
87
8
 
11
 
! Отговори
Ромелийски Лидер преди 7 години
НЕКА БЪДЕМ СВОБОДНИ, НЕКА БЪДЕМ ДОСТОВЕ!ПРИЯТЕЛИТЕ НА НАРОДА ИДВАТ И ПРЕХОДЪТ СВЪРШВА! ПЕЕВСКИ И ДОГАН - ВЗАТВОРА!
86
2
 
1
 
! Отговори
EVET преди 7 години
До Анонимен 100И сега какво медал ли искаш, браво седни отличен 6!
85
3
 
20
 
! Отговори
да живее СУЛТАНЪТ преди 7 години
Василев е много прав...ТУРЦИЯ има много силна развита икономика и много силна боеспособна армия от истински бойци,а България с какво може да се похвали пред великия СУЛТАН....има ли с какво.....нема армия,нема полиция,но има третополови управници които за два сребърника са готови да продадат и държавата и народа си.....това е БЪЛГАРИЯ за съжаление
84
4
 
16
 
! Отговори
EVET преди 7 години
ЕС е създаден от империалистите с цел да колонизира икономиките на малките държави като българия, още от 17век насам Англия Франция Германия имат колонии, днес ние сме колония, затова ЕС не иска турция, за да не дели баницата, която така или иначе е на свършване, няма нормална държава която да иска да влезе в ЕС
83
1
 
5
 
! Отговори
До 87 преди 7 години
Направи го не пълен член остави малко и за цървулите.
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всеки втори читател на Dnes.bg не е оптимист за случващото се с комшиите"Интересно останалите 50% оптимисти на какво се надяват когато Ердоган пусне тълпите - с България е свършено, от къде им идва оптимизма ... НАТО ще прати войски на границата да спират наплива - смях!
81
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция и без ЕС се развива и върви напред, а България се разлага, като полужив тpyп, икономиката на финансови системи от Брюксел колкото да не издъхне, на втора скорост, иначе всичко им взеха на българите. И от разложеното мирише. А дори страни като Македония и Сърбия които не са в ЕС живеят по-добре и имат по високи заплати и пенсии от България.