Комшийска Турция – все по-далеч и по-далеч от Евросъюза

Всеки втори читател на Dnes.bg не е оптимист за случващото се с комшиите
Обновена: 22 мар 2017 06:45 | 21 мар 2017 19:30, Красимир Ангелов
207
Комшийска Турция – все по-далеч и по-далеч от Евросъюза
Снимка: БТА

Отношенията между Турция и ЕС охладняха изключително много буквално за броени дни. Президентът на съседите Реджеп Ердоган на няколко пъти определи решения на Холандия и Германия като "фашистки", а повод за неразбирателството между Анкара и Европа стана решение на холандското правителство от преди десет дни, което оттегли разрешението за кацане на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който се готвеше да отиде на митинг на турската общност в Ротердам в подкрепа на референдума през април за разширяване на правомощията на президента Ердоган.

Още по темата

Днес турският президент заяви, че днешната "фашистка, жестока" Европа напомня на времето преди Втората световна война. Той изтъкна, че ще обсъжда отношенията си с Европа след референдума на 16 април и тогава ще бъде направено "това, което е необходимо".

Ердоган каза още на Европа "да си гледа работата" по отношение на коментарите й за извънредното положение в Турция.

Същевременно и отношенията на България с Турция рязко се влошиха в последните дни, след като службите ни за сигурност отчетоха опити на Анкара да се меси в предстоящите парламентарни избори. Нещо повече – ДАНС изгони от страната ни трима турски граждани, които бяха определени като заплаха за националната сигурност.

Докъде ще доведе конфликтът между Турция и Холандия? Това екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели. В традиционната ни анкета участие взеха 2265 души.

Над половината от анкетираните – цели 53% подчертават, че с последните си действия Турция се отдалечава напълно и безвъзвратно от ЕС.

Други 5% пък са още по-песимистични и отбелязват, че отношенията между Холандия и Турция за дълго време ще останат изключително враждебни.

Заради кризата между Турция и ЕС, 13% от анкетираните предвиждат нова и по-страшна мигрантска вълна, която ще бъде пусната от южните ни съседи и ще залее Европа.

Оптимистите за бърз изход от кризата са 15%, според които двете страни бързо ще оправят отношенията си, защото нямат особен избор в тази сложна обстановка в света.

Цели 11% от хората отчитат, че не се интересуват от случващото се с чужди държави, защото и в България си имаме достатъчно проблеми.

3 на сто пък е делът на тези, които в момента мислят единствено за предстоящите парламентарни избори и за това за кого да гласуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари