Мюфтийството призна: Турция ни налива 2 млн. лв. годишно

С тези пари се издържали, държавата не подавала ръка
21 мар 2017 09:20,
72
Мюфтийството призна:  Турция ни налива 2 млн. лв. годишно
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

От Главното мюфтийство у нас не били запознати с факта, че президентът на Турция Реджеп Ердоган ще присъства на събитие в югоизточната ни съседка, на което са били поканени и районните мюфтии от България.

Това заяви говорителят на мюфтийството Джелал Фаик пред Bulgaria ON AIR.

Той отхвърли твърденията за мистериозна среща с цел политически заговор, като заяви, че винаги се е заигравало с подобни сценарии преди избори. По думите му на въпросното събитие в Турция са се раздавали награди и мюфтиите не знаели, че Ердоган също ще бъде там.

Още по темата
"Некоректно е да се свързва една религиозна институция с политическа организация или с политическо лице. Невъзможно е, защото нашата институция не е политическа, ние се занимаваме с религиозна дейност. Спекулира се с Главното мюфтийство", коментира Фаик.

На въпрос дали е вярно, че Турция дава 2 млн. годишно на мюфтийството в България, той отговори, че сумата е около тези два милиона. Фаик обаче побърза да подчертае, че подобни дарения се правят и за други вероизповедания в България и настоя, че това не е намеса във вътрешните работи на страната.

"Не е тайна, че имаме дарения от страна на наши хора, които са в Турция, имаме дарения от страна на Дианета. По същия начин има дарения към други вероизповедания. След като има толкова невърнати вакъфски имоти на Главното мюфтийство в България, как да съществува тази институция? Как да съществува това изповедание в България, след като държавата не подава ръка? Държавата кастри Главното мюфтийството. Ние разчитаме на тези дарения", поясни той.

И още Фаик заяви, че няма информация на събитието в Турция да са присъствали политици от България.

"Очакваме да бъдат възстановени вакъфските имоти и да спре да се спекулира с мюфтийството", заключи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Петър Петров преди 7 години
Скоро, когато повече мои сънародници се усетят, чужди държави нямат да има възможност за финансиране нито на религиозни общости, нито на чужди НПО-та !!! А за т.нар. "вакъфски имоти" недейте да врякате, щото първо не сте правоприемници на поробителя (поне не го признавате), а и като помислим, че повечето са строени с камъните от разрушените от османците наши църкви, че дори с камъни от тракийски светилища! Поробителя няма права върху тая свята територия, поробителя следва само да иска прошка!!!!
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички вероизповедания в България ще бъдат под контрола на държавата. Няма как и не може едно вероизповедание да се ръководи от чужденци или хора на които им се плаща от чужбина. Всеки който не отговаря на изискването да се гони от държавата и закрие.
52
1
 
1
 
! Отговори
Йоан Стрелеца преди 7 години
какви вакъфски имоти сънува този, та тук всичко е българско, ние българите не сме ги канели тези, те са дошли като завоеватели и великата Русия им духна под опашката през 1878 г.Славянството и православието е нашата опора, винаги и сега, но сега и Европа е с нас.
51
0
 
1
 
! Отговори
? преди 7 години
Психолози ще разгадаят по-добре, но тъй като съм срещал много хора в дългия си живот, то: 1.Този млад мъж има школовка и подготовка за налагане лицеизраз; но поради голямо самочуствие казва: лъжа: ха да видим как ще докажете.Нищо не можете да МИ направите.( някога на голямото самочуствие казвахме простотия.2.Интелигентност трябва, ако решиш да лъжеш.3.А погледът?
50
0
 
1
 
! Отговори
Ганьо преди 7 години
До pagane8До MСамо ако те науча кой си знаеш ли как ще те "разпоря" - сто процента си р.......к!---------По вероятно е да е поредното продажно ***, което би продало и майка си за пари...
49
1
 
12
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Хвърлят ни прах в очите! Тоя ислямист са го накарали да играе мюре! Сега вниманието ще се насочи към тия 2 милиона, а ще останат скрити истинските мащаби на финансирането, влиянието, подчинението от Дианета!
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените старци на Корнелия пак изпълзяха, този път не на припек, а пред старите компютри на внуците и запраскаха коментари
47
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до тук ни докара ГЕРБ
46
9
 
14
 
! Отговори
1820 преди 7 години
Бойко погуби напълно държавата.
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Муфтаджийството е оправдало името си.
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прави му чест на този млад човек, че го признава.Но аз питам - къде е нашата държава?Защо се допуска и от кого това?Нека се разговаря с тези хора и да се променят нещата в полза на българските мюсюлмани и на нашата обща Родина.Те имат мнение и то трябва да бъде чуто.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПоддържа я, защото прави пари от нея. Туризъм, рязано *** момче, разбираш ли?Не го прави от любов към България или християнството. Мюсюлманина любов не таи, даже и към майка си. Неслучайно заливате жените и дъщерите си с киселина.
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Очакваме да бъдат възстановени вакъфските имоти и да спре да се спекулира с мюфтийството", заключи той.защо не върнем направо България в отоманските граници направо... сигурно и това очаква тлъстия ислямист
41
6
 
1
 
! Отговори
pagane8 преди 7 години
До MСамо ако те науча кой си знаеш ли как ще те "разпоря" - сто процента си р.......к!
40
2
 
19
 
! Отговори
pagane8 преди 7 години
До Анонимени Така е, но тази религия ПРОПОВЯДВА НАСИЛИЕ! И ние търпим, гледаме безучастно. Да сте чували в Гърция дя има партии като ДПС и ДОСТ? Или някой там да иска вакъфски имоти!? Що се отнася до "вакъфските" имоти - да бъде прокълнат този чиновник, който реши да им ги връща! Те тук са дошли като завоеватели, вземали са земята на християните българи, какви имоти искат!!!
39
3
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Държавата да подава ръка? Мюфтията, нестига, че са освободени от някой данъци, ами има още претенции! А какъв ви е приносът за тази държава и каква и ползата на тази държава от вас? Отрицателен принос, отрицателна полза ще е! Обратното го докажите, щот комай вас ви интирисуват единствено парите, на е хората, като сте се забъркали в политиката между две държави Турция и България!
38
3
 
5
 
! Отговори
МЛАДЕН преди 7 години
Този говорител на мюфтийството ли е или на ДПС? Само неразбирам как мюфтийството уж подкрепят ДОСТ, а говорителя им е ДПС-ар?!
37
1
 
11
 
! Отговори
djoko преди 7 години
кюфтеее,изчезни от България.......незебавно!
36
8
 
21
 
! Отговори
Нели преди 7 години
Това е СРАМОТА!10 години ГЕРБ е на власт и позволи на диктатора Ердоган да се меси на България,до тук беше ГЕРБ
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма проблем да получават дарения, но това не означава да се оставят юужди служби да правят каквото си искат тук