ОмбусМая взе на прицел наглите работодатели

Готви законови промени, за да спре епидемията от неплатени заплати
22
ОмбусМая взе на прицел наглите работодатели
Снимка: Булфото, архив

Законодателни промени в защита на българските работници, които предвиждат забрана за продажба на фирма или предприятие, ако не са платени заплатите на работниците, подготвя омбудсманът Мая Манолова.

Според нея това е наложително, за да може случаите на неплащане на заплати да не се разрастват като епидемия.

Тя събира представители на ангажираните със спазване на трудовото законодателство български институции на дискусия.

"В последните дни сме свидетели на нагла експлоатация на труда на български граждани и на нарушения не само на българското законодателно, но и на конституционни норми, които казват, че правото на труд трябва да бъде възнаградено на базата на свършената работа. Има много работодатели, които се отнасят нагло и безотговорно към своите работници, като не си плащат дължимите възнаграждения, прехвърлят се фирми на клошари или на хора без никакви доходи“, коментира Манолова.

Тя изтъкна, че има цяла поредица от случаи на протестиращи работници.

"Изброихме ги с моя екип, те са около 11 на територията на цялата страна и над 200 работници от "Пикадили", които не са си получили заплатите", обясни омбудсманът.

Тя посочи, че това, което прави, е да се намеси във всеки конкретен случай - първо с посредничество и с опит да се реши с добро проблема, а след това - да се ангажира с цялата мощ и репресия на държавата, срещу работодатели, които експлоатират и унижават работниците.

"Такъв е и случая с шивачките в Дупница. След като изхабихме време и усилия да сключим споразумение със собственика на тази фирма, той се подигра и с мен, и с работниците, като след дадените му отсрочки, не изплати нито стотинка. Мисля, че е въпрос на чест, на раздаване на справедливост и защита на българските граждани, ако всички институции, които съм сезирала си свършат работата, така че този работодател да бъде наказан“, каза Манолова.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
До 21: Това "да им се забранява да упражняват тази професия до живот" сигурно няма да мине, веднага ще изреват че се нарушават грежданските им права. Но нещо друго, което може да се направи и ще има резултат: След фалиране на фирма нейните собственици да нямат право да регистрират друга с подобен предмет на дейност за определен срок, например година.
Така след обявяване фалит на една фирма няма да може веднага да се регистрира подобна, а работниците от първата да останат да чакат за заплати.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да де ама защо само санкции за ЮЛ ? Направо санкция за управителя и собствениците. Освен предлаганите мерки от Манолова при доказани злоупотреби и системно незаплащане на възнаграждения на управителите да им се забранява да упражняват тази професия до живот, на собствениците да се забранява до живот да притежават собственост в юридически лица плюс парична глоба в размер на неизплатените заплати, осигуровки и данъци. Да видим тогава ще смеят ли да не плащат ?
17
0
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Ще се намери ли герберски трол, който да напише нещо добро за работата на Мая Манолова? Все пак тя направи доста неща и срещу разбойническите такси за юридически услуги монополите, и срещу некоректните работодатели, които не плащат заплати с месеци.
Константин Пенчев ви беше добър, защото не вършеше почти нищо. Но не мислете, че тези, които са потърсили нейната помощ и са получили съдействие ще се водят от вашите съчинения.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А амбуса като пусна Ванко 1.. не беше ли НАГЛА? ?????
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В последните дни сме свидетели на нагла експлоатация на труда на български граждани..." Направо ме разплака.
Браво! Първо пишеш лобистки закони. После ги приемаш. Сега ги бориш!
Имам чувството, че тази жена е забравила къде е била и какво е правила последните двайсетина години...Наглата експлоатация била от последните дни!
Браво, става за комисарка.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тая се прави че нещо върши и защитава обикновенните
и беззащитни хора.Къде са профсаюзите,и въобще има ли
такова животно в БГ.
13
0
 
5
 
! Отговори
naTpuoT преди 1 година
За да изчезне робското мислене, трябва да умрат много поколения...
12
3
 
3
 
! Отговори
ДО 1 преди 1 година
А , ТИ КАКВО СВЪРШИ ,ПО- ДОБРО ОТ НЕЯ ?!
11
0
 
10
 
! Отговори
цАР преди 1 година
България е страната на долу-горе добрите закони и на не долу-горе,а на цялостното им неспазване!!Докато чиновниците дремят и получават подкупи няма да се промени абсолютно нищо!!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aaaa..epidemiya bilo..az misleh che e mantalitet.Da probvat v Ukraina da vidite kakvo shte stane,ami prosto nishto niama da ostane
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мая мачкай чуждестранни вериги и всички чужденци които изнясат оборотите извън БГ и по този начин Държавата не могат да запорират банковите им сметки . Мачкай и б.оклуците от ГЕРБ нищо че винаги и винаги ще бъда противник на комунистите грабители и БСП грабители .
8
3
 
7
 
! Отговори
az преди 1 година
А тези, които заключват работниците си? Ще има ли наказание?
7
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой досегашен Омбудсман не е свършил толкова много за хората, колкото Мая Манолова при това за изключително кратко време.
Да си спомним герберасткия пелтек Пенчев, който не можеше да каже две приказки на кръст и постоянно гледаше като изнасилен от козел.
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това шеговито-закачливо-селско ОМБУДС МАЯ издава пълно неуважение към институциите на Държавата. А иначе сме с големи претенции, нали господа жураналсти, дошли от село.
5
6
 
21
 
! Отговори
Американ преди 1 година
"да се ангажира с цялата мощ и репресия на държавата" -- да им пикам на "мощта" на тази държава! Къде я видя?
4
19
 
4
 
! Отговори
ZNAEM TE MAI4E..... преди 1 година
BIV6IAT KMET NA KUSTENDIL BE6E TAKAV NAGAL RABOTODATEL, PORE6E MAYA MANOLOVA DENONO6TNO-AMA TOGAVA TAZI NE SE OPLAKVA6E, SAMO I SAMO DA SE DOKOPA DO KOKALA.
3
17
 
9
 
! Отговори
Revolution_ преди 1 година
Само така любима другарко Манолова, мачкай капиталистите!
2
1
 
49
 
! Отговори
luckyman преди 1 година
Никога не съм я харесвал, но мисля, че има нужда от такава дейност като нейната!
Ако имаше такава през последните 30 г. нямаше катастрофата да толкова голяма!
1
17
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо си мислите че това ОмбудсМая е върха на оригиналността.
Не, по-скоро е върха на тъпотията. Папагалска работа. Поне да имаше защо.