88 са починали при злополуки на работното си място за година

Най-рисковите отрасли са строителството и транспортът
2
88 са починали при злополуки на работното си място за година
Снимка: Булфото, архив

През 2016 година са регистрирани 88 смъртни трудови злополуки в 17 икономически сектори, сочи годишната оперативна информация за трудовите злополуки, публикувана в първия информационен брой на осигурителния институт за 2017 година.

Седем от смъртните злополуки са с жени.

На работното място и при изпълнение на служебни ангажименти са регистрирани 71 смъртни трудови злополуки, а 17 са се случили при отиване или връщане от работа.

Все пак в сравнения с 2015 г. от НСИ отчитат, че смъртните злополуки са с 16 по-малко.

Най-много са в "Строителство" – 17 случая, в "Транспорт, складиране и пощи"  също 17, "Преработваща промишленост"  - 12 и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети"  - 6.

През 2016 г. в Националния осигурителен институт официално са декларирани 3 069 трудови инциденти.

От тях за трудови злополуки са приети 2 848, като 2 257 са станали на работното място, а 591 - при отиване или връщане от работа.

Трудови злополуки са регистрирани в 85 от общо 88 икономически раздели.

Сравнителният анализ на годишните оперативни данни за 2016 г. с тези за предходната година показва увеличаване на броя на подадените декларации за трудови злополуки със 17, но намаляване на общия брой трудови злополуки с 32.

Злополуките, станалите на работното място, намаляват със 127, а броят на тези при отиване или връщане от работа се е увеличил с 95.

Намаление на злополуките, свързани с работния процес, има в 41 икономически раздели, увеличение се наблюдава в 35, а в 8 показателите са без изменение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Greshka,ne rabotodatelya imal ili niamal suvest,toi tryabva da bude nakaran ot inspektori da im kupuvat i zaduljavat vsichki rabotnici s kaski jiletki i obezopaseni s metal obuvki.Bez test s karta,da nemogat da zapochnat rabota.Kakto e na zapad.Togava shte lipsva tazi statistika!!!!!!!!!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българския работодател нехае и хич не му пука за работниците.За него те са едни роби оръдия на труда заменяеми при най малък повод.За работодателя е жизнено важно да ти скъса *** от бачкане и на края на месеца ти да му платиш ако може.