Има ли надежда за по-добър живот за ромите в България?

50% от младите българи ще са от ромски произход след няколко години
22 мар 2017 21:55, Елка Василева
209
Има ли надежда за по-добър живот за ромите в България?
Снимка: архив, Булфото

Твърде скоро 50% от младите хора в България ще са от ромски произход. А политиката? Просто си заравя главата в пясъка. За мнозина всяка надежда за по-добър живот е погребана, се казва в репортаж на агенция КНА от София, цитиран от "Дойче веле".

"Надеждата умира последна" - в тежки моменти мнозина се хващат за това изречение като удавници за сламка. За много българи обаче надеждата е вече погребана. И почти никой не оспорва това заключение днес - само дни преди парламентарни избори в неделя - третите предсрочни избори за последните четири години. Най-малко пък сред онези, които сами живеят под границата на бедността в тази най-бедна страна от ЕС.

Например Наташа. "Няма никакво значение за кого ще гласувам – нито един от тях няма да промени нещо”, казва 28-годишната ромка от софийския квартал, който по ирония на съдбата се казва „Надежда". Надеждата е тъкмо онова, което най-много липсва на това място – убеден е и пасторът от Ордена на йезуитите Маркус Инама, който казва: „Експерти, които са запознати със ситуацията в Индия, казват, че ромските махали тук едва ли са по-добри от бедняшките квартали в Делхи или Мумбай".

Йезуитът е управител на фондацията "Конкордия Германия", която в България и Молдова се ангажира основно с проблемите на децата и младежите в неравностойно положение. Например в социалния център "Свети Константин", където Наташа всеки ден води трите си по-големи деца Сотир, Мариан и Жанета, съответно на десет, седем и шест години, защото се надява те, както и по-малките Мариана и Диана един ден да живеят по-добре от нея самата. „Техният живот ще е друг, не като моя. Ще си изучат добри професии и дано не започнат отрано да раждат деца като мене”, казва тя.

Проблемите, за които никой не иска да говори

Проблемите на близо десетте процента роми в България още дълго ще занимават страната, макар че сега за тях се говори главно под сурдинка. Според експерти само след няколко години 50% от младите българи ще са от ромски произход. Причините за това са две – ромите раждат повече деца, а все повече млади и добре образовани българи напускат родината си, водени от надеждата за по-добър живот.

Наташа обаче остава – в малкото жилище в „Надежда” е като в дядовата ръкавичка – освен мъжа й Траян и петте им деца, там живеят също майката и бабата на Траян – без пералня, без работа и без особени надежди. Траян припечелва от време на време от случайна работа. В "добри" дни изкарва по няколко лева, но разбира се не разполага нито със здравна, нито с пенсионна осигуровка.

Нищо чудно, че просията, кражбите, наркотиците и проституцията са силно разпространени. Наташа дори признава, че разбира хората, които започват здраво да притискат чантите си към тялото, щом тя и децата й се качат в автобуса. И независимо, че за някои от тези страхове има оправдание, „ромите често са изкупителна жертва за всевъзможни чужди грехове”, казва ръководителката на „Конкордия България” Диляна Гюрова и добавя: „Тук има много омраза, предразсъдъци и чист расизъм.

А политиците? На разговорите в социалното министерство присъстват седмина "експерти". Но стане ли дума за мизерията на ромите и за нужните помощи, всички до един гледат да заобиколят парливата тематика, губят се в общи приказки и не искат да дадат конкретен отговор. "Това е типично. Всеки политик, който би застанал на страната на ромите, знае, че ще загуби доста проценти на изборите", казва пастор Маркус.

Политиците си търсят все нови изкупителни жертви

Последствията от тази политика на „не чух, не видях, не разбрах” са опустошителни - смятат политически наблюдатели. Защото вместо да се заемат с действителните проблеми, политиците си търсят все нови изкупителни жертви, както проличава и от реакцията на Наташа: "Дано бежанците скоро се махнат, че носят само болести, а и нашето положение влошават”, казва ромката.

При това в страната почти няма бежанци, а малкото, които са останали, искат възможно най-бързо да я напуснат”, казва пастор Маркус. Но онзи, който сам не разполага с тоалетна в дома и който не може да си позволи да отиде на лекар, лесно „започва да завижда на хората в бежанските центрове, където има поне тоалетни и медицинско обслужване”, казва Диляна Гюрова и добавя: „На всички избори от 27 години насам все ни обещават реформи, затова никой вече не може да понася тази дума”.

37-годишната Диляна все пак не иска изцяло да се прости с надеждите си, въпреки "че това понякога е трудно". Надеждите са тези, които я мотивират да се грижи за децата в социалния център, да настанява сираци при приемни родители, да търси работа за безработни младежи, а когато се наложи и да разнася пакети с храна и топли пуловери.

Диляна Гюрова е убедена, че без дейността на хуманитарните организации и бъдещото поколение би било загубено. А сега все пак има малко надежда за хората от махалите - за Сотир, Мариан, Диана, Жанета и Мариана, както и за всички останали ромски деца.
 


209
Още по темата: Българияромите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
6
 
! Отговори
муспи преди 1 година
50% ромчеиета?! Това значи че ромско-турско-арабската диаспора минава на самоиздръжка!!!
126
0
 
12
 
! Отговори
няма преди 1 година
абсолютно никаква надежда за по -добър живот на ромите в българия , това требе да им стане ясно като бял ден . никаква надежда
125
2
 
6
 
! Отговори
R.I.P. Bg преди 1 година
50% ???

С България е свършено.
124
1
 
3
 
! Отговори
до разум преди 1 година
Ти си втори номер ЕРДоган1 Който не ти харесва е фашист! Смех ...
123
7
 
1
 
! Отговори
Разум преди 1 година
От коментарите яко лъха на тежък махмурлък и фашизъм.
122
4
 
0
 
! Отговори
А преди 1 година
До тя
Ти сама ли определяш мизерния си живот или и факта, че живееш в най-мизерната държава в ЕС?!
121
0
 
1
 
! Отговори
Хан Тукту преди 1 година
До !!!
А ако от DNA разбереш, че си турчин, какво ща кажеш?
120
0
 
19
 
! Отговори
тя преди 1 година
Всеки сам определя живота си и да не търси вината в друг, това се отнася най- вече за т. н.- роми! Трябва да се полага труд за да се изучиш, трябва да се полага труд за да изкарваш прехраната си , трябва да раждаш само толкова деца , колкото може да отгледаш , не трябва да водиш полов жизвот преди 17 години , но това не се харесва на ромите , защото те са по лесните неща !
119
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната стъкмистика на "Дойче веле".

Българите сме около 6 милиона, а българските граждани от ромски произход са 350 000 (500 000 / 600 000 в най-лошия случай). Раждаемостта при т.нар. 'роми' е намаляла, а българите имат вече средно по 2 деца.
Много българи се завръщат в България, а много 'роми' емигрират.
118
1
 
18
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Българите сме единствено и само от БЪЛГАРСКИ произход, затова и се наричаме българи!
Правилният термин в случая е "български граждани".
117
0
 
11
 
! Отговори
националист преди 1 година
а къде е същата тема но за българите?
Става въпрос за България а не за ***!
Как ще се нарича според дойче веле тази страна след 2050 г.?
116
0
 
24
 
! Отговори
Решението преди 1 година
Решението на проблема е елементарно, но никой няма "воля" да го направи, защото разчита на тези гласове за изборите:
1. Задължително основно образование, а родител, който е здрав и работоспособен не може да осигури това на детето си - наказателна отговорност.
2. Който "жени", забременява и т.н. деца под 16 г. и е пълнолетен - в затвора.
3. Което дете под 16 г. проси и проституира по улиците - отнемане от "родителите" и същите в затвора!
Някъде да споменавам "ром"? Законите важат за всички.
115
1
 
14
 
! Отговори
Започва се подред преди 1 година
1. Узаконен ли е копторът на снимката? Ако не е, ГЛОБА (да я отработят), а децата в интернат (родителите им да отработват издръжката им).
2. Въдворяване на семейството там, където за него има поминък - при мините и земеделските полета!
3. Санкции за неизпълненото задължение да получи минимално образование.
4. Лишаване на неграмотните от правото да гласуват.
5. и от правото да имат деца. Ако са ги създали, ще отработват издръжката им в интернат, където ще очовечат и образоват тези деца.
114
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тоягов

Прав си.
Аз ще добавя, а хуманно ли е да ни изнудват да хрантутим лентяи, заради което ние оставаме с по едно, най-много с по две деца?
Хуманно ли ще бъде след време всяко наше дете, отгледано, възпитано и образовано с толкова много старание и грижи, да има като основна задача да изхранва по 10 като тези, дето ги е народила Наташа?
Хуманно ли ще е това българско дете да избира - дали остане в България като роб на Наташините или да напусне родината си, за да се спаси?!
113
0
 
24
 
! Отговори
Тоягов преди 1 година
Толерантност,толерантност,но до едно време.Къде и е съдебната система.Китайците си решиха проблема.След като няма средства да си отглежда поколението,задължителна стерилизация.Или някои ще кажат,че не е хуманно.А хуманно ли е да си осакатяват децата за да просят?
112
0
 
11
 
! Отговори
до 76 преди 1 година
Странни неща пишеш, "Направете средното образование задължително и няма да имате роми, всички ще сте образовани."
Понастоящем е задължително основното образование, но те и него не благоволяват да завършат, макар че затова им се плаща - дава им се безплатна храна и много други помощи.
Ти изглежда предлагаш дипломите да се подаряват и си мислиш, че който вземе диплома за средно образование автоматично престава да бъде ром! Звучи като виц.
111
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ajax4o

За едно си прав - държавата наистина е виновна!!!
Но аз виждам вината й другаде. Държавата предприема такива мерки, че все едно налива вода върху пясък и чака да поникне нещо. И не търси отговорност за пропилените средства.
Трябва да е обратното - да се лимитират помощите и периодично да се отчитат резултатите. Няма ли резултати - да връщат толкова пари, колкото са стрували помощите. Ако нямат пари, да отработват!
110
0
 
12
 
! Отговори
????? преди 1 година
До Ajax4o (№73)

Ами да се научат да четат и да пишат, има ограмотителни курсове, за които НИЕ ПЛАЩАМЕ, след като преди това сме плащали, за да се осигури на всяко подрастващо ромче възможност да се изучи, но то не е благоволило да се възползва от тази възможност.
Как да помогнеш на някого, след като той не се възползва от предоставената му възможност да прогресира и паралелно с това даром му се дават средства, за да не гладува?
Та той иска само даром да получава повече, друго не желае!
109
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никъде по света не може да се интегрира успешно човек, който не може да се изкаже и да върже едно изречение правилно, да пише, да чете! Другите съпътстващи неща даже няма да ги споменавам.
108
0
 
9
 
! Отговори
До Заглавието е греш преди 1 година
Те искат още, и още, и още. Никога няма да кажат "достатъчно ми е".

От години мама и колегите й си късат нервите с една, която дори не е ромка, а жена с висше, но има ромски манталитет. Дъщеря на пенсиониран шеф, разведена, с все още валидните връзки на баща й винаги се урежда за най-доброто,каквото може да се получи служебно, а не вършела нищо, с аргумента, че има грижи с детето.Винаги, след като получи най-добрия бонус, какъвто за работягите няма, тя казва "Това нищо не струва!"
И ромите така