Увеличават заплатите на ромските медиатори

Безработни ще могат да работят като помощник-възпитатели
14
Увеличават заплатите на ромските медиатори
Снимка: архив, Ройтерс

Ще се увеличи трудовото възнаграждение на ромските медиатори, назначени по Националната програма "Активиране на неактивни лица“.

Това предвиждат одобрени от служебното правителство промени в Националния план за действие по заетостта за 2017 г. За ромските медиатори със средно образование възнаграждението ще се повиши от 460 лв. на 500 лв. За висшистите увеличението е от 530 на 550 лв.

Целта е да се повиши активността на медиаторите, чиято задача е да информират и мотивират икономически неактивни хора от ромски произход и да помагат за тяхната социална и трудова интеграция.
 
С друга промяна се дава възможност безработни да се назначават на длъжност "помощник-възпитател" по Националната програма "Асистенти за хора с увреждания". Разширяването на обхвата на дейностите ще осигури допълнителна възможност за заетост.
 
Паралелно с това ще се увеличат услугите, предоставяни при отглеждането и възпитанието на децата с увреждания чрез извършване на дейности по подпомагане физическото, социалното, емоционалното и интелектуалното им развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Ромски медиатори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Чета и се чудя , нали искаме интеграция да живеем по спокоен начин на живот , а вие с нападки към ромите , защо дайте шанс на хората да се интигрират както са се доказали медиаторите това е един модел за пример на ромското население. Влезте и прочетете длъжностната характеристика на тези хора , успели в работата си и уважавани от обществото .Радвам се че има такива трудещи се хора да покажат че и те могат , но нали ние българите сме винаги недоволни и мрънкащи и все някой ние виновен !
10
1
 
2
 
! Отговори
O преди 7 години
Бруто? Или нето заплата? Айде да ми обяснят как служител с над 10 години стаж взема заплата с 20 лв над минималната? Когато преди започна тая работа с тия пари живееше близо дожръба. Сега е по зле от метачката. Метачката поне не носи отговорност, а тя се чуди хляб ли да купи, или да прати на детето, студента. Резултата... Мете къщи в Англия. Оправи се. А тия медиатори .... Като бизнес инкубаторите. Никой не знае какво правят, какво медиират и какво инкубират. Срам! Срам!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приоритета на БСП-ромите- ха ха...
8
1
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Като на теория добре замислено , но на практика дали е тъй ,не зная , но ме съмнява тези медиатори да си вършат добре работата . Девиза у нас за повечете е : Абе ходя на работа , но нищо не правя и получавам пари-малко плащат за това и не работя ..... .)
7
0
 
8
 
! Отговори
Ромски медиатор преди 7 години
Ща изядем държавата ,ша изядем !
6
1
 
16
 
! Отговори
Да припомням ли, преди 7 години
че когато напуснах БАН, заплатата ми беше малко по-ниска от тази, която ще получават ромските медиатори висшисти?Плащаме милиарди за интеграцията на някои, сега пък ще плащаме и на допълнителни интегратори, защото онези, които папкат въпросните милиарди, не си дават зор да се интегрират.В БАН пък някои не си дават зор да работят, получават заплати като подарък и за награда ги включват в нечий проект, за да вземат допълнително пари към заплатите! Носиш ги на гръб и от благодарност те ограбват!
5
1
 
4
 
! Отговори
Leiu преди 7 години
A romskite deca uchat v bg uchilista v chujbina...:-)
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си медиатор е като да си лекар, учител, полицай, музикант и т.н. - не е професия, а призвание.
3
1
 
8
 
! Отговори
Да припомням ли преди 7 години
.... но един хубав ден, като гръм от ясно небе, се появява публикация от три "съавторки", в сборник с материали от научна конференция. Там накратко се излага твоята концепция, а трите мързелани представят това като свой проект. Теб са "забравили" да те споменат, "забравили" са също да ти кажат, че още от предишната година са планирали да участват в тази конференция. И занапред ти ще ги цитираш като първи автори, написали нещо по ТВОЯТА ТЕМА, по която само ти работиш, те само отчитат дейност.
2
1
 
8
 
! Отговори
Да припомням ли защо преди 7 години
напуснах БАН няколко години след успешно защитена дисертация?Едната причина е финансова - жалките заплати.Другата е свързана със специфично за БАН активиране на неактивни лица. Заявиш научно-изследователски проект по интересна тема - никой не ти е помагал, сам си проявил находчивост. После успееш да осигуриш някакво финансиране, макар и скромно, но от спонсор извън БАН, не тежиш на никого. И шефовете насила ти натрисат за съавтори три протежирани мързелани. Само ти работиш по проекта, но......
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Националната програма "Активиране на неактивни лица" трябва да се реализира в тухларни, каменоломни, уранови мини и други подходящи места. Иначе успех няма да има!