460 лева заплата за миньор? Това е експлоатация!

"Оброчище" е от най-големите, защо няма добри резултати
47
460 лева заплата за миньор? Това е експлоатация!
Снимка: Булфото, архив

Омбудсманът Мая Манолова обеща на стачкуващите миньори в "Оброчище", че ще положи всички усилия да седнат заедно с представители на концесионера около една маса и по възможност да се стигне до споразумение.

Още по темата

За мен основно трудово възнаграждение в размер на 460 лева за работник под земята е експлоатация, коментира тя. Тя допълни, че ваучерите за храна, които се начисляват на миньорите, не са заплата.

Спазването на здравословни и безопасни условия на труд, наличието на служба "Трудова медицина", която да си върши работата, снабдяването с питейна вода, навременното получаване на хранителни ваучери, задължително увеличаване на работните заплати - това са искания, които трябва да бъдат изведени пред скоби, заяви Мая Манолова.

По думите й мангановата мина е сред четирите най-големи в света и при добра експлоатация би трябвало да дава много добри икономически резултати.

Мая Манолова каза, че не разполага с всички необходими документи, за да прави съпоставка какво от това, което концесионерът е поел като ангажимент с концесионния договор, е изпълнил.

Омбудсманът смята, че, ако в договора са заложени минимални стандарти, би следвало съответните министри и Министерският съвет във времето да актуализират разпоредбите за концесията.

Миньорите в мангановата мина "Оброчище" са в гладна стачка, след като две седмици протестираха с искане за 30 на сто увеличение на възнагражденията.

Миньорите вече настояват и държавата да преразгледа концесионния договор.

Концесионерът "Евроманган" АД е сключил договора през 1999-а за срок от 25 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майче бой!
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
460 лева заплата за ИНЖЕНЕР експлоатация ли е?