Откриха нелегален частен дом за стари хора в Бояна

Проверката е установила нелегитимно настаняване на 12 възрастни
23 мар 2017 22:16, Анисия Иванова
15
Откриха нелегален частен дом за стари хора в Бояна
Архив: Булфото

Агенцията за социално подпомаганесанкционира нелегален частен дом за стари хора. След постъпил сигнал Инспекторатът на АСП със съдействието на полицаи от Шесто РПУ, е направил незабавна проверка в частен дом за стари хора в столичния квартал "Бояна".

Проверката е установила нелегитимно настаняване на 12 възрастни хора, тъй като фирмата, предоставяща услугата, към момента не е вписана във водения от АСП Регистър на доставчиците на социални услуги.

Предоставянето на социална услуга без регистрация според Закона за социално подпомагане предвижда като санкция глоба до 10 000 лева, на това основание на нарушителите предстои да бъде съставен акт. Лица, които предоставят социални услуги, без да отговарят на изискванията на Закона за социално подпомагане, нямат право на регистрация и лицензиране за срок от три години, считано от датата на установяване на нарушението, се припомня в съобщението.

Комисията на Инспектората е установила също напълно неприемливи условия, при които са настанени възрастните хора. С обстоятелствата по случая и констатациите от проверката в процес на запознаване са Районна прокуратура - София, Главната инспекция по труда, Районнага здравна инспекция.

АСП е в контакт с близките на настанените хора, за да ги запознае с обстоятелствата и последствията от настаняване в нелегитимна услуга.

Целта е и да се обсъдят възможностите за осигуряване на по-нататъшна грижа за тях. Важен съвет към всички, които прибягват до услугите на частни доставчици, е да се изисква актуална регистрация в Регистъра, воден от АСП, напомнят от Агенцията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Марин преди 6 години
А законен ли е дом Морена в Княжево?
11
0
 
1
 
! Отговори
Цветелина преди 6 години
След като няма свободни места в държавните домове,сме принудени да ги настаняване в нелегални такива.Но със сигурност затварят само тези които си нямат чадъри отгоре да ги пазят.
10
0
 
0
 
! Отговори
Къчо Карамасуров преди 7 години
...и за ТОЗИ ПРОИЗВОЛ ЩЕ ГИ СЪДЯ , С РИСК ДА БЪДА...ИЗГОНЕН ,ОТ РАЗПАСАЛАТА СЕ Директорка...която прекръстих на ХЛЕБАРКОВА : Знаят, че има, но отричат, дори и като се подазват, а ОТ ТОГАВА АЗ НЕ СПЯ...В Стая 708-А и Спрях ДА ПЛАЩАМ Таксата, заради НАЛОЖЕНИЯ МИ ТОРМОЗ , УНИЖЕНИЕ , ОБЕЗПРАВЯВАНЕ - Преместен без ОБЯСНЕНА Истинска ПРИЧИНА ! Подозирам и Участието на мед-сестрата от 7 ет. в Д.С.Х.,ДЪРЖАЩА СЕ КАТО Надзирател...Юлияна РЪЖГЕВА с Нас, в СЪУЧАСТНИЧЕСТВО ЗА ТОЗИ Нелегален Дом...ЗА ТОРМОЗ !!
9
0
 
0
 
! Отговори
Къчо Карамасуров преди 7 години
А в Д.С.Х...."Дълголетие"НАКАЗВАТ Непокорните (мен !)дето НЕ ИСКАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ,с Насилствено Преместване в ДРУГА,Занемарена Стая ПЪЛНА С *** ,за които СЕ ОТРИЧА , Солидарно : Зам-Кмет по Социалните дейности, Общински Директор по същия Ресор-Йовчева, Директор-Отдел С.Д.в Община МЛАДОСТ и Директорката на Д.С.Х."Дълголетие" Зоя...Хлебаркова, ТЪЙ ЗАДРУЖЕН ГЕРБ-о-Матриархат+ зам-директорки Рангелова и Филипова ! Използват Стая 708-А за...КАРЦЕР,в който ми изсипаха Насилствено Багажа !
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
щото ако бяха от кафявата раса щяха да осъдят България за расъзъм. Обаче да се извхърлят българите на улицата няма никакъв проблем.Не знам в кой момент ще взема сопата..
7
0
 
5
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
АСП--ЕТАТА ДА БЪДАТ ЗАКРИТИ И ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НО СТАРИТЕ ХОРА ДА ИЗБИРАТ КЪДЕ ЩЕ УМИРАТ
6
2
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До колкото знам при соца в ДСХ в Горна Банея се превежда цялата пенсия на пенсионера , като им се дават по лев на ден за дребни разходи.Наскоро мои познати изпратиха възрастен човек в ДСХ и се шашнах като ми казаха че се плаща по 800 лв.месечно.Как ви се струва? 400лв.заплата ,800лв. за издръжка на стар човек.Нещо не се връзва.Държавата може да подпомага частни училища , а не може частни ДСХ.
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щото в легитимираните ужасът не е троен- мизерия, мухъл, глад и безразличиие.
4
1
 
26
 
! Отговори
@aa преди 7 години
Поредната "хуманна" реакция на държавата. Няма милост към народа. Безбожници са законописците... Всичко е против обикновените хорица... За богопомазаните трябва да е лесно да крадат отвсякъде. Помнете-богатите също плачат! Дано по-често да м се случва,макар,че те чувства нямат...
3
0
 
31
 
! Отговори
ХВАЛА!!! преди 7 години
БЪРЗО да се затваря частният дом и всичките стари хора на улицата!!!! БЪРЗО докато не е станало топло!!!!!
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е готино, по този закон глобата е 10 хиляди лева, а ако произвеждаш нерегламентирано храна е 6!!!!
1
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Солидирам, частната инициатива. Толкова стари хора в България умират заради ***,ата бюрокрация, че не е истина. Първо родата не се грижи за тях, второ държавата също. Какво им остава на тези хора, Вие кажете.