На нов глас: Ваксините - задължителни или препоръчителни?

Майка иска да се бият след направени изследвания
Обновена: 25 мар 2017 14:04 | 25 мар 2017 14:02, Петя Славова
178
На нов глас: Ваксините - задължителни или препоръчителни?
Снимка: архив, Reuters

Все повече родители се притесняват от големия списък със задължителни ваксини и възможните странични ефекти от тях.

Ваня Ботева е майка на деветгодишно дете и домакиня. Според нея родителите трябва сами да избират, дали да ваксинират децата си. Възмутена е, че още с първите глътки въздух, бебетата се имунизират.

Самата тя забелязала промяна в здравето на детето си след една от ваксинациите. Твърди, че лекар я е посъветвал да отложи имунизациите. Не пожела да назове точно проблемите, защото вярва, че е по-важна каузата, съобщава Нова тв.

Още по темата

Ваня установила, че самата тя като дете е ваксинирана много по-малко. Прави сравнение с настоящето."До годинка съм получила 7 ваксини със 17 различни зарази, които фигурарт потях. А на моето дете са 17 ваксини до годинка с 66 различни вируса. На какво се дължи това увеличение на поставените брой ваксини?", попита тя.

Ваня следи и актуалните новини около откритите случаи на морбили в Пловдив. Знае и за епидемията, и смъртните случаи в съседна Румъния.

Не на последно място Ваня е възмутена, че няма компенсации, ако децата пострадат от ваксините. И все пак детето на Ваня е ваксинирано. Защото без имунизации не може да ходи на детска градина и училище.

В същото време зам. министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов обясни, че ваксината за морбили няма никакви странични ефекти.

„В момента болните от морбили у нас са осем. Всичките са неимунизирани, от ромски произход. Правим всичко възможно да не се даде тласък на това разпространение в страната”, каза той.

По думите м, ваксините работят, просто обхватът в Румъния не е достатъчно висок. Статистиката показва, че в последните 15 години само от морбили са спасени 20 милиона детски живота", съобщи още д-р Каменов и допълни, че се базира на статистиката. Според него не може да се правят изводи от един случай.

Той коментира още, че броят на ваксините се увеличава, тъй като науката се развива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се ваксинирам,и забравих какво е това грип.Прости настинки с хрема си карам всяка зима, но това е друго.Грип последно карах на 15 години, сега съм на 38.От тогава не се боцкам.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БууууууууА вирусите мутират всяка година.Няма такова нищо като обсолютно ефикасна ваксина, защото ваксините могат само да "догонват" мутацията на вирусите.
3
7
 
18
 
! Отговори
Буууууууу преди 7 години
И най-модерните ваксини са поне с една година назад от вирусите.Защото и най-модерната ваксина се прави данни от предната година.Така че, 100% гаранция няма.Гаранцията е, че фармацефтичната мафия ни плаши с измислени призраци,за да си продава стоката.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не ги е внесъл Москов - може.
1
12
 
16
 
! Отговори
hah преди 7 години
такива хора заслужават да ги вкарат насила за 5-6 години да учат задължително биология :)