Държавата нареди: Пълна тишина за цените между петролните фирми!

КЗК забранява дори контактите между служителите на различни бензиностанции
29 мар 2017 13:00,
119
Държавата нареди: Пълна тишина за цените между петролните фирми!
Снимка: flicker

Държавата забранява контактите между петролните фирми, за да гарантира независимостта им на пазара на горива.

Комисията за защита на потребителите задължи шест петролни компании да въведат специални вътрешни правила. Те трябва да влязат в сила до 30 дни.

Още по темата

"Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД трябва да разпишат вътрешни процедури, с които да забранят контакти и обмен на информация с конкурентни дружества и техните служители.

Компаниите трябва да въведат и забрана на контакти между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции и забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на работата в Сдружение "Българска петролна и газова асоциация".

Петролните фирми ще са задължени и да уволняват дисциплинарно онези служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.

Строгите мерки се въвеждат след проверка по преписка за установяване на евентуално извършено нарушение от страна на 8 петролни компании - "Шел България" ЕАД, "Ромпетрол България" ЕАД, "Еко България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "Петрол" АД, "НИС Петрол" ЕООД, "Лукойл България” ЕООД и сдружение "Българска петролна и газова асоциация".

По време на проучването експертите на комисията установили, че фирмите познават добре ценовата политика и поведението на конкурентите си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: петролКАРТЕЛгориваКЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Коя е комисията на потребителите за да забранява каквото и да е било.Държавата не може да се меси в бизнеса , камо ли някаква комисийка. Явно трябва да се напомни, че при капитализма пазара определя цените. Що не въведем и пет годишните планове?
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ква пълна тишина скубят на ЯКО
13
0
 
13
 
! Отговори
кумчо вълчо преди 7 години
тези хора са *** или вземат целия народ за такива.причините за скъпите горива са няколко и то само законодателни:- всички горива минават преа данъчен склад а такива имат броени фирми. Това оскъпява процеса и елиминира свободния пазар.- условието всяка фирма търгуваща с горива да открива банкова гаранция според оборота си от предходния месец за покриване акциз и ддс е напълно безсмислено защото всички горива освободени за потребление са с платен акциз. Ефекта е отстраняване на малките фирми
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе какво пушат тея?явно е доста силно.само забравиха и отпечатъци да свалят на всяка бензиностанция.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лаици.
10
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле колко страшно. И като как ще се случва това? Ами ако има двама братя и работят в различни компании никога вече няма да се виждат. Смешно бе хора много смешно е това поне да не бяхте го писали. Ясно е, че всичко ще си продължава и ние ще си даваме 20-30 стотинки на литър в повече. Да се разпусне немедлено КЗК тези живеят в друг свят. Мале какво страшно решение са взели.
9
2
 
18
 
! Отговори
Идеалист преди 7 години
В градовете. където има бензиностанция на Марешки, всички се водят по неговите цени. Където няма компенсират с по-високи от обичайните. Не съм чувал някой да е казвал, че се подписват специални споразумения. Чувал съм по служители на малки бензиностанции, да казват, че ако смъкна цената с повече от 2 ст спрямо обичайните идвали едни яки момчета....
8
0
 
20
 
! Отговори
Циник преди 7 години
От умрял - писмо!Нищо няма да се промени!
7
0
 
25
 
! Отговори
stoks преди 7 години
Браво,най-после КЗК! Чета и плача от умиление.Разплакахте ми и стената,паднаха тапетите.Само така,дерзайте и бичувайте картела!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако извора е един. Зависи колко са на заплата и на каква.Но ако се дърпа от различни места е друго. Както и с какви докуМенти се се внася. Както и кой е на митницата. Както и кой е на разходомера. Както и кой купува и къде израходва.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основната спънка сега е съдебната система. България трябва да реформира съдебната система. Една модерна съдебна система е основата на всяко демократично общество. Съдебната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме съдебната система. Трябва да се започне първо с реформата на съдебната система - това ще бъде едно добро начало.
4
0
 
22
 
! Отговори
уибеуало преди 7 години
забраняват конткати между фирми ха хахааа, държавни регулцаии, къде е конкуренцията, къде е пазара при капитализма, най добрия регулатор, невидимата ръка на пазара или и ШЕЛ и ОВМ са комунисти, всички капиталисти са комунисти ха х а ааа.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха, това е безсилие.
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще накараш съпрузи или бадженаци да си мълчът не знам
1
0
 
31
 
! Отговори
Абсурд преди 7 години
И как ще се осъществява на практика. Кого ще хванат, че е притичал до отсрещния бенз... Това е просто абсурдно. Или пък, че корпоративни служители се срещат и контактуват.