От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!

Заради шоковото поскъпване таксиметровите компании готвят нови цени
396
От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!
Снимка: Булфото, архив

Хлябът, който сега струва левче, ще скочи до 1,20 лв. след поскъпването на газа. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвижда шоково увеличение на синьото гориво с близо 30% от 1 април. Това ще вдигне цената на насъщния, тъй като повечето фурни работят на газ.

Пред  в. "Стандарт" председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев обясни, че върху цената на насъщния ще повлияе не само по-високият разход за опичането му, но и за отделните продукти.

Още по темата

Така че най-търсените банички ще струват с 10 - 20 ст. отгоре.

От резкия скок на газа се оплакаха и мандрите.

"На първо време ще се опитаме да поемем само ние загубите. Впоследствие обаче ще се наложи да вдигнем цените на сиренето и кашкавала", казаха производители.

Рязкото вдигане цената на газа удря млекопроизводителите, които използват природен газ.

"Със сигурност и ние ще трябва да реагираме. Страхувам се, че това ще повлияе и на крайните ни цени", призна Коста Христов, който е съсобственик на водеща фирма за производство на млечни продукти.

"Подобна мярка ще се отрази във всяко едно производство, но при нас може би най-много, защото сме зависими от природния газ", категоричен е бизнесменът.

Шоковото поскъпване на газа ще удари сериозно и ресторантьорите и хотелиерите, тъй като това е едно от основите разходни пера на този бизнес, прогнозира шефът на регионалната асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора Иван Михалев.

Само за един от ресторантите, които стопанисва, разходите за газ на месец са над 1300 лв., посочи той.

Ако цената на синьото гориво скочи с 1/3, това неминуемо ще повлече поскъпване и на почти всичко, което предлагат ресторантите от своята кухня.

Хотелиерите пък ще го усетят още по-сериозно, тъй като те го използват и за отопление, и за топла вода.

"Основният аргумент за вдигане цената на газа винаги е бил един и същ - "Булгаргаз". Т.е. държавата губи и компенсирането на тези загуби винаги е по най-лесния начин - за сметка на крайните потребители", казва Михалев.

Очаквано новите цени на горивата ще увеличат разходите за транспорт, а таксиметровите компании вече готвят по-солени тарифи.

Още вчера недоволните срещу решението на КЕВР да вдигне с близо 30% цената на газа, организираха протест.

От регулатора уточниха, че и в момента водят разговори с "Булгаргаз" за цената на синьото гориво и до есента може да има съществени изменения, дори намаляване.

"Всичко зависи от цената на петрола на световните пазари", каза шефът на комисията Иван Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баничките са вредни, айрянът и сиренето също, от хляба се пълнее.По принцип, яденето е вредно за вашето здраве.Къпането- също,достатъчно е 2 пъти в живота, а вие сте се къпали, къпали...Вода няма много и да пиете- натоварвате си сърцата. Какво остава ли?-Дишайте бе, хора, дишайте!
28
5
 
21
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Какви протести бе приятел.Това не е народ,а стадо.Щом преди няколко дена се стигна дотам,че българите си избраха доказания душманин за трети път,какви протести чакаш.Или по скоро ги домързя една бюлетина да пуснат,а си стояха вкъщи.Та 200 000 купени от Цветанов ромски гласа решиха вота.Това е положението.На глуппака у Бог не може да му помогне.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А на булгаргаз защо е скъпа газта? Кое налага това ужасявщо увеличение?После се чудите защо хората НЕ гласуват - ами ей затова!
26
1
 
16
 
! Отговори
до 24 преди 7 години
Уважаеми Всезнайко, нещата в България ще се променят, когато ти и такива като теб задедете въпроса за КАКВО, а не за КОГО да гласуваме.Защото политиката не е футболен мач, въпреки че последните десетина години Тиквено-Прасешките медии се опитват да ни убедят именно в това.Дори последните избори не бяха сблъсък на идеи, а някаква селска махленска закачка между Борисов и Нинова.
25
0
 
14
 
! Отговори
ГРОБ=Батко-Братко преди 7 години
"Мама, тате, зетя и кума...Зетят на Делян Добрев санира - родителите му са строителен надзорКумът му зам.-кмет по строителството в Хасково"
24
5
 
6
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Ееееее...пък аз си мислих, че Путин ни продава газ за жълти стотинки....и заради черните очи на другарката Нинова...и славното ни минало!
23
0
 
26
 
! Отговори
!? преди 7 години
Същото се отнася и за баничките, и за сиренето... За да стане баничката от 1 на 1,20 лв., 1/5 от баничката трябва да е природен газ...
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те си мислят, че българина е тъпо ***, което се вълнува от цената на баницата, бозата и кюфтака... ама може и наистина да е *** ***, което описват, имайки предвид изборите.
21
0
 
6
 
! Отговори
+ преди 7 години
До ВсезнайкоКостадин Костадинов. Нямаш оправдание.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некои да знае мтел да не са продадени на поляци че днеска ми изписа смс ребус система в ловеч погледнах това в гогле с ужас остановявам че сме минали на некъкъв полски оператор тия да не са заспали черезслучаино а говоря за предплатени карти това вече е върхъ безобразие никога повече мтел
19
4
 
16
 
! Отговори
Всезнайко преди 7 години
Аз само да попитам тия, които пишат и укоряват, защо избираме един и същ. Бихте ли ми казали за кого да гласуваме?!Нима има някаква разлика.Всички от тия в парламента са избирани по няколко пъти.Кое не е ясно?!
18
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
цената на петрола на международните пазари е на рекордно ниски нива от 4-5 години насам, това е прах в очите на хората! трябват протести и оставки, как може такова нещо 30%, нарочно са го направили да е през лятото, за да може да мине тихомълком без много много шум!!!
17
1
 
28
 
! Отговори
!? преди 7 години
Защо пишете глупости??? Хлябът да не е направен от газ, че да поскъпне толкова?При ценообразуването на хляба, се залагат между 3 и 4 % от стойността му, като разход за гориво (говорим общо - за процеса на производство, както и за транспорт на суровини и т.н.). Това прави съответно поскъпване между 3 и 4 стотинки, ако хлябът струва 1 лев. Всичко останало е спекулация.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 15Увеличението е факт без никакво значение кой е на власт. Че ще се увеличава газа говорят още от януари ама явно сега стана по "актуално" да се говори след изборите.
15
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато един клоун забавлява народа - това е комедия.Когато един клоун управлява народа - това е трагедия.Гьоте
14
1
 
16
 
! Отговори
башмаркуч преди 7 години
Кво искате бе? Нали трябва да връщам поне лихвите на заемите. И на пенсия не се надявам, ама ха, гласували .....
13
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък се кефя.На *** народ такава участ се полага.На ви трети мандат на Бойко.Изберете си го пожизнено като английската кралица.
12
0
 
15
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Съм сЪ притеснил....ще се отрази ли това на депутатските кИфтета....да не заслабнат народните избранници!
11
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да. Интересно как стана точно след изборите.Сега трябва протести, протести и пак протести.Нещо трябва да се промени в тая държава.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама за други поевтиняването е на мода е питам аз как си изкарват прехраната е не се учудвам имат много господата анякои имат малко е това е положението