От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!

Заради шоковото поскъпване таксиметровите компании готвят нови цени
396
От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!
Снимка: Булфото, архив

Хлябът, който сега струва левче, ще скочи до 1,20 лв. след поскъпването на газа. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвижда шоково увеличение на синьото гориво с близо 30% от 1 април. Това ще вдигне цената на насъщния, тъй като повечето фурни работят на газ.

Пред  в. "Стандарт" председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев обясни, че върху цената на насъщния ще повлияе не само по-високият разход за опичането му, но и за отделните продукти.

Още по темата

Така че най-търсените банички ще струват с 10 - 20 ст. отгоре.

От резкия скок на газа се оплакаха и мандрите.

"На първо време ще се опитаме да поемем само ние загубите. Впоследствие обаче ще се наложи да вдигнем цените на сиренето и кашкавала", казаха производители.

Рязкото вдигане цената на газа удря млекопроизводителите, които използват природен газ.

"Със сигурност и ние ще трябва да реагираме. Страхувам се, че това ще повлияе и на крайните ни цени", призна Коста Христов, който е съсобственик на водеща фирма за производство на млечни продукти.

"Подобна мярка ще се отрази във всяко едно производство, но при нас може би най-много, защото сме зависими от природния газ", категоричен е бизнесменът.

Шоковото поскъпване на газа ще удари сериозно и ресторантьорите и хотелиерите, тъй като това е едно от основите разходни пера на този бизнес, прогнозира шефът на регионалната асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора Иван Михалев.

Само за един от ресторантите, които стопанисва, разходите за газ на месец са над 1300 лв., посочи той.

Ако цената на синьото гориво скочи с 1/3, това неминуемо ще повлече поскъпване и на почти всичко, което предлагат ресторантите от своята кухня.

Хотелиерите пък ще го усетят още по-сериозно, тъй като те го използват и за отопление, и за топла вода.

"Основният аргумент за вдигане цената на газа винаги е бил един и същ - "Булгаргаз". Т.е. държавата губи и компенсирането на тези загуби винаги е по най-лесния начин - за сметка на крайните потребители", казва Михалев.

Очаквано новите цени на горивата ще увеличат разходите за транспорт, а таксиметровите компании вече готвят по-солени тарифи.

Още вчера недоволните срещу решението на КЕВР да вдигне с близо 30% цената на газа, организираха протест.

От регулатора уточниха, че и в момента водят разговори с "Булгаргаз" за цената на синьото гориво и до есента може да има съществени изменения, дори намаляване.

"Всичко зависи от цената на петрола на световните пазари", каза шефът на комисията Иван Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
4
 
! Отговори
Ай - сиктир...... преди 7 години
Като има шоково намаляне на газ, бензин и т.н. нищо не поефтинява. Ама като се чуе че ще вдигат нещо и веднага вадят балтите.....................
308
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Gerb cerb gerb minim.saplata 1500 lv pensia minim. 350 lv obeschtania na gerb ura gerb 4akame
307
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕЕЕЕ е скъпо, просто последните 8години ДОХОДИТЕ ОСТАНАХА СЪЩИТЕ ПРИ
306
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Другарю демократ 349Иди плачи на Р. Овч., който подписа договорите за газа. За твое инфо ББ премахна тримата прекупвачи по веригата, поставени там на хранилка от комунистите.
305
1
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Лесно е решимо:С каквато норма на печалба Русия продава, с такава норма на печалба и Е С да и продава.
304
2
 
9
 
! Отговори
СС преди 7 години
Факт е, че Газпром и Лукойл ограбват България от десетилетия. Слава России, а ***? :)
303
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ НЯМА!
302
5
 
10
 
! Отговори
Другарю демократ 349 преди 7 години
Уважаеми сороиден туркофилчо, по 200 лева ли ви плащаха на ден, да плюете Русия? Хак ви е! Един шамар на Русия ви струва 1 милиард, лошото е, че не го плащате от собствения си джоб. Цяла Европа внася от Русия газ, ББ ще ви го внася от Марс.Вие взимате по 6 хиляди лева на месец, това ви е шепата сребърници, за която предавате България на Турция. Лек ден неуважаеми ТУРКОФИЛЕ КОМУНИСТ, за да мразиш Русия трябва да си ф#e#с. Друго обяснение, за да продавате християнска България на турците няма.
301
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неуважаеми русофиле, всички представители и вносителите на руски газ и енергопродукти са руски прокси-компании. Свери си по-добре опорните точки, за да не се налага да играеш ролята на манипулартор подмятащ опашати лъжи. Показал цената на газа. Коя цена? Цената, която налага българското прокси Булгаргаз или някаква нарисувана цена? Я стига с тези нагли лъжи и дезинформация. Това не е митин на БСП.
300
2
 
12
 
! Отговори
До 347 преди 7 години
Уважаеми Русофобе, Газпром не е вдигала цените, напротив преди 2-3 години представител на Газпром по телевизията показа цените. Оказа се, че акцизите, митото и ДДС-то оскъпяват в пъти от българска страна газът, за разлика от Германия. Сега си вкарвай в пъти по-скъпата от Турция газ. А може и от Марс и Венера, соросоиде. Защото вие обичате Турция, и не ви пука за България. Няма да имате Южен Поток, и АЕЦ Белене. Зимата Румъния отказа внос на ток. Едно шамарче от ГЕРБ струваше на БГ 1 милиард лева
299
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко ви е! Обичате толкова много Русия, която държи монопола на газа. Това е цената на тази обич. Плащайте и не ревете. Както плащате и данъците на руската компания Лукойл, която не внася една стотинка в НАП, защото е все "на загуба". Малко ви е! Нека ви изядат и ушите руснаците - "освободители".
298
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе в цял свят цените на газта намаляват, само в БГ нещата са наопаки. Интересна работа.
297
0
 
10
 
! Отговори
Оррр преди 7 години
Кой хляб ? Монополният в Хасково ли ? Ок, не съм най-добрия математик, но следната сметка ми излиза крива.Хлябът е 100 стотинки, но сега ще поскъпне с 20% защото газта е поскъпнала с 30%. Ако 20 стотинки са 30%, то 1% ще е 0,66 стотинки. Това ще рече, че за опичането на един хляб сме плащали по 67 стотинки, само за газ. Може би производителя не знае как да борави с пеща и слага само по един хляб, там, клъдето трябва да сложи 50 ?Ама нито продавам газ, нито пека хляб, така че, какво ли знам..
296
8
 
9
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Такааа... Я да кажат тези които плюят по ГЕРБ как така стана че цената на нещо което не се произвежда в България а се внася зависи от това че въпросната партия победила на изборите? Лесно е да се каже че щом ГЕРБ спечелили и виж цените се вдигат а съвсем друго е да се обясни защо точно тяхна е вината за това. Така де язък че БСП не спечелиха защото хич не знаем те как те "оправиха" българите и при Виденов и при тройната коалиция и при Орешарски. Да не говорим че баничките хич не са здравословни.
295
0
 
15
 
! Отговори
ДаИкономист преди 7 години
По принцип не пиша коментари, ама липсата на информираност този вид форум - и в самата статия - са потресаващи.Все едно газът е единствения консуматив в производството на хляб. Като се включат наеми на помещения, брашно, вода, мая, амортизация по пекарните и други консумативи, ток, да не говорим за труд, газът е не повече от 10% ценообразуващ (по-малко, но за аргумента, става). При покачване на цената на газа с 20%, цената на хляба би трявбало да скочи от 1лв на 1.02лв при не еластично търсене.
294
5
 
8
 
! Отговори
ГоХ преди 7 години
До MoXA кой поиска увеличението? Булгаргаз!!! Така че не заблуждавай, че КЕВР е поискал увеличение на газта. Руснаците притискат , притискат, а нашите са милички и усложливички, щот пак ще ги "гътнат". А ,уж, ГАЗПРОМ отстъпи на натиска на ЕС и се очакваше и тук цените леко да спаднат
293
1
 
23
 
! Отговори
Да се примирим преди 7 години
Важното е,че ГЕРБ спечели изборите!Има милиарди за връщане и милиони за разпределение по заслуги.Затягайте коланите,па си кажете:Каквото за другите,това и за мен! Икономисвайте от храна,облекло и горива!Пушете и пийте по-малко!Ходете повече пеша и не коментирайте политиците,така и така не разбирате нищо от политика!Яжте повече хляб и зеленчуци през лятото и не му мислете много!Така ще оцелеете до следващите избори.
292
1
 
10
 
! Отговори
един даскал каза преди 7 години
Ако има разследваща журналистика, добре би било да се информират как ще се отрази увеличението цената на горивата върху заплатите на енергетиците от отрасъла им и как ще се мултиплицира това увеличение върху заплатите на водно и енергорегулатора. Да сравнят средните им заплати през последното тримечие на 2016, през първото на 2017 и какво ще стане във второто тримесечие на 2017 г. Картинката ще се избистри.
291
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ви дресират няма как, къде с ток къде с газ а ако не с тези атрибути с банки и темподобни.
290
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е русия това е враг на българия.