От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!

Заради шоковото поскъпване таксиметровите компании готвят нови цени
396
От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!
Снимка: Булфото, архив

Хлябът, който сега струва левче, ще скочи до 1,20 лв. след поскъпването на газа. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвижда шоково увеличение на синьото гориво с близо 30% от 1 април. Това ще вдигне цената на насъщния, тъй като повечето фурни работят на газ.

Пред  в. "Стандарт" председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев обясни, че върху цената на насъщния ще повлияе не само по-високият разход за опичането му, но и за отделните продукти.

Още по темата

Така че най-търсените банички ще струват с 10 - 20 ст. отгоре.

От резкия скок на газа се оплакаха и мандрите.

"На първо време ще се опитаме да поемем само ние загубите. Впоследствие обаче ще се наложи да вдигнем цените на сиренето и кашкавала", казаха производители.

Рязкото вдигане цената на газа удря млекопроизводителите, които използват природен газ.

"Със сигурност и ние ще трябва да реагираме. Страхувам се, че това ще повлияе и на крайните ни цени", призна Коста Христов, който е съсобственик на водеща фирма за производство на млечни продукти.

"Подобна мярка ще се отрази във всяко едно производство, но при нас може би най-много, защото сме зависими от природния газ", категоричен е бизнесменът.

Шоковото поскъпване на газа ще удари сериозно и ресторантьорите и хотелиерите, тъй като това е едно от основите разходни пера на този бизнес, прогнозира шефът на регионалната асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора Иван Михалев.

Само за един от ресторантите, които стопанисва, разходите за газ на месец са над 1300 лв., посочи той.

Ако цената на синьото гориво скочи с 1/3, това неминуемо ще повлече поскъпване и на почти всичко, което предлагат ресторантите от своята кухня.

Хотелиерите пък ще го усетят още по-сериозно, тъй като те го използват и за отопление, и за топла вода.

"Основният аргумент за вдигане цената на газа винаги е бил един и същ - "Булгаргаз". Т.е. държавата губи и компенсирането на тези загуби винаги е по най-лесния начин - за сметка на крайните потребители", казва Михалев.

Очаквано новите цени на горивата ще увеличат разходите за транспорт, а таксиметровите компании вече готвят по-солени тарифи.

Още вчера недоволните срещу решението на КЕВР да вдигне с близо 30% цената на газа, организираха протест.

От регулатора уточниха, че и в момента водят разговори с "Булгаргаз" за цената на синьото гориво и до есента може да има съществени изменения, дори намаляване.

"Всичко зависи от цената на петрола на световните пазари", каза шефът на комисията Иван Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
7
 
23
 
! Отговори
MoX преди 7 години
Цените ги вдига КЕВР, сега действащата е назначена през есента на 2015-та от Бойко Борисов - Премиера на РБ. Съставът на въпросната Комисия е изцяло от герберасти, при това кой от кой по некадърен, а начело на нея стои един още по-крадилив и некадърен ваш коалиционен партньор Иван Иванов от РБ. На всички от ГЕРБ- честита победа. На всичкото население на България - търпение и благородство братя - все пак нашите тегоби носят на някого печалба и щастие.
288
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маните газа дайте нещо за турците , че ми става тъжно.
287
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов обвинява руснаците в Малта а пък иска евтин газ, няма бате свърши, само ако изберете соц. правителство.
286
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Борисов 2 първото което се случи беше поскъпването на тока с10%. Сега почваме от 30%. Айде, хаирлия да е!
285
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След изборните честитки към електората започнаха. Днес газта, утре хлеба, водата бензина и нема край.Заслужаваме си съдбата която със сигурност нема да се промени оше 30 - 40 години. Роби.
284
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си мислихте, че при Борисов 3 ще ви се размине скокът на цените щото Баце е вече добър и ще помисли за доходите на хората явно нищо не сте разбрали. То сега почва газта е само началото. Айде - юруш, народе на Борисов 3! Кой каквото си направи никой друг не може.
283
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До байхейсИ триста "плюсчета " да си нашлякаш .....все тази..........тролска му раута...........
282
2
 
15
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Не ми стигнаха символите...........Та и още един въпрос имам:КОЛКО % от мандрите са на газ??? Не знам в Балкана да има газопреносна мрежа ама да не бъркам нещо , ей!!:)))
281
2
 
21
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Толкова поръчкова статия скоро не бях чел-----------------------"От резкия скок на газа се оплакаха и мандрите."На първо време ще се опитаме да поемем само ние загубите. Впоследствие обаче ще се наложи да вдигнем цените на сиренето и кашкавала", казаха производители....."-------ПИТАМ: КОЛКО % в цената на сиренето е енергията???? 1%.......2%...?? И като спадна цената на газа с 60% що, аджаба, нямаше сирене по 4лв/кг като тооооооолкова много зависи от цената на газа???? Или мляко няма....
280
2
 
28
 
! Отговори
eve1 преди 7 години
А само до преди 3 дни всички партии ни обещаваха увеличение на заплати и пенсии!За газта никой нищо не спомена.
279
3
 
23
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Толкова поръчкова статия скоро не бях чел:------------------Така че най-търсените банички ще струват с 10 - 20 ст. отгоре...........---------------------------Ако баничка която струва левче поскъпва с 20% означава , че тя е направена единствено и само от газ!! Няма брашно, няма сирене, няма работа!! Реално разходите по изпичането и са 2% от цената на продукта. А!!!!! Забравих да попитам!! КОЛКО % от баничарниците са на газ?????? Според мен не повече от 2-3%. ..........
278
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРЕЗ 1915 Г БЪЛГАРИЯ ВЛИЗА В ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, А РУСИЯ РЕШАВА ДА Я НАКАЖЕ ЗА ТОВА, КАТО НАНАСЯ УДАРИ СРЕЩУ ВАРНА ОТ КОРАБИ И САМОЛЕТИ НА 14 ОКТОМВРИ, А ДВЕ НЕМСКИ ПОДВОДНИЦИ ПОДГОНВАТ ВАРВАРИТЕ, СЕГА НИ ОБРАБОТВАТ БРАТСКИ С ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА, ВСЯВАЙКИ ЖЕСТОКА ОМРАЗА КЪМ СКРОМНИЯ И БЕДЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД.
277
0
 
2
 
! Отговори
gyzotino doune преди 7 години
ko nai noviq hit banichka s gaz hem evtinko hem ekologichno a za prokarvane dizela s primeci na Magareshki za vecherinka- filiq s mas po 1-2 da se pesti hlebo shoto poskypva
276
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ша избирате герб а, хак да ви е сега. научете се да избирате точната партия НИНОВА ВИ РЕЧЕ- ДЕМОКРАЦИЯТА ВИ ВЗЕ МНОГО, А СЕГА КАТО НЕ НИ ИЗБРАХТЕ НАС, БРАТСКИ ЩЕ ВИ ОТУПАМЕ С 30%.
275
3
 
14
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
Толкова поръчкова статия скоро не бях чел:--------Очаквано новите цени на горивата ще увеличат разходите за транспорт, а таксиметровите компании вече готвят по-солени тарифи......-----------КОЛКО от такситата са на метан и когато цената спадна с 60 % о не намалиха цените???
274
3
 
10
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
To ясно, че поскъпването на газа е се отрази. Харно ама преди сега да "поскъпне шоково" с 30 % преди това цената му падна с 60%!! И що тогава този прословут хляб на българина не падна с 40 ст.?? Между другото цената на газа е обвързана с цената на петрола по една сложна формула. И същите тези, които се радваха неистово на покачването на цената на петрола заради Русия сега реват против цената на газа?!?!??!?!!? Тролкска му раута......
273
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tobi, дай източника на информацията, която предоставяш, иначе си просто лъжец.
272
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как само у нас газовите компании са губещи? Такова нещо няма никъде по света!!!
271
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да благодарим на всички продажници гласували за ГЕРБ , БСП и ДПС и така разчистили питя на бивши седесари да дерат народа. Ако слушахте какво ви говори Сидеров нито газта и тока няма да се вдига , нито ДКЕВъР щеше да го има. За каква държавна комисия говорим като 90% от източниците са частни и Иванов работи за тях? Сега очаквам Софиянци кротко да си стоят в апартементчетата и да чакат новите сметки. Те са богати имат по два -три апартамента давани под наем така , че бълха ги ухапала.
270
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
спокойно демократиПлевнелиев е в братска америкаще ни донесе шистов газ в бутилки на половин ценанека на Путин да му е гадноруската газ по северен поток да я ручат германците