От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!

Заради шоковото поскъпване таксиметровите компании готвят нови цени
396
От 1 април след скока на цената на газа: Баничката с айряна – лукс!
Снимка: Булфото, архив

Хлябът, който сега струва левче, ще скочи до 1,20 лв. след поскъпването на газа. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвижда шоково увеличение на синьото гориво с близо 30% от 1 април. Това ще вдигне цената на насъщния, тъй като повечето фурни работят на газ.

Пред  в. "Стандарт" председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев обясни, че върху цената на насъщния ще повлияе не само по-високият разход за опичането му, но и за отделните продукти.

Още по темата

Така че най-търсените банички ще струват с 10 - 20 ст. отгоре.

От резкия скок на газа се оплакаха и мандрите.

"На първо време ще се опитаме да поемем само ние загубите. Впоследствие обаче ще се наложи да вдигнем цените на сиренето и кашкавала", казаха производители.

Рязкото вдигане цената на газа удря млекопроизводителите, които използват природен газ.

"Със сигурност и ние ще трябва да реагираме. Страхувам се, че това ще повлияе и на крайните ни цени", призна Коста Христов, който е съсобственик на водеща фирма за производство на млечни продукти.

"Подобна мярка ще се отрази във всяко едно производство, но при нас може би най-много, защото сме зависими от природния газ", категоричен е бизнесменът.

Шоковото поскъпване на газа ще удари сериозно и ресторантьорите и хотелиерите, тъй като това е едно от основите разходни пера на този бизнес, прогнозира шефът на регионалната асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора Иван Михалев.

Само за един от ресторантите, които стопанисва, разходите за газ на месец са над 1300 лв., посочи той.

Ако цената на синьото гориво скочи с 1/3, това неминуемо ще повлече поскъпване и на почти всичко, което предлагат ресторантите от своята кухня.

Хотелиерите пък ще го усетят още по-сериозно, тъй като те го използват и за отопление, и за топла вода.

"Основният аргумент за вдигане цената на газа винаги е бил един и същ - "Булгаргаз". Т.е. държавата губи и компенсирането на тези загуби винаги е по най-лесния начин - за сметка на крайните потребители", казва Михалев.

Очаквано новите цени на горивата ще увеличат разходите за транспорт, а таксиметровите компании вече готвят по-солени тарифи.

Още вчера недоволните срещу решението на КЕВР да вдигне с близо 30% цената на газа, организираха протест.

От регулатора уточниха, че и в момента водят разговори с "Булгаргаз" за цената на синьото гориво и до есента може да има съществени изменения, дори намаляване.

"Всичко зависи от цената на петрола на световните пазари", каза шефът на комисията Иван Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
2
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Аверите на Бат Боцко, вдигнаа цените нагоре, шъ дойде,Той, Светиня Му, като Бат батман и ще ги смъкне. Ако не мой, шъ раздава по 1500 лева всеки месец;)))
248
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бг народа дал 6 милиарда ,А 20 милиарда ги взеха едни хора -наши !...................ТОЧНО ТАКА! А ТЕЗИ НАШИ ХОРА СА ВСЕ ОТБОР ГЕРБАРИ.
247
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛИЛЕНЦЕ, АМИ ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ПОСКЪПНЕ!Трябва да ни изцедят като лимони.СЕГА СЛЕД ПОБЕДАТА НА ГЕРБ следете нивото на инфлацията.
246
0
 
14
 
! Отговори
до 262 преди 7 години
смешиченце си ти -" държавата дала на Ес 6 милиарда ,а взела държавата 20 милиарда от Ес " Бг народа дал 6 милиарда ,А 20 милиарда ги взеха едни хора -наши !
245
4
 
19
 
! Отговори
123 преди 7 години
При Бай Тошо баничка с айран беше 0,15 стотинки, имаше вафли за 0,04 стотинки, ама истински не с палмово масло, а масленките с мас струваха 0,05 стотинки.
244
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре бе, защо вдигнаха цените СЛЕД ИЗБОРИТЕ?Така к1во излиза? Гласуваш за ГЕРБ и плащаш след това луди пари за това удоволствие : газ, парно, топла вода, хляб, зеленчуци, айран, баничка и колко още неща? Много скъпо ни излиза гласуването за Боко.
243
0
 
9
 
! Отговори
лиленцето преди 7 години
А газът защо трябва да поскъпне?
242
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айрАн са пише, научете най-накрая правописа!
241
1
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Не говори глупости.Голяма част от тези пари ,отиват обратно в европейски фирмиПримерно новите немски и полски автобуси и тролейбуси са съвместно финансирани ,така че България пак си доплаща ,макар и напълно усвоила еврофонда.Още 2009 ни осъдиха заради околната среда на 15 900 евро дневна санкция.През 2012 бехме санкционирани с 16 986 евро на ден ,заради неизпълнени директиви по енергийни програми.Отделно стотици ,физически и юридически лица осъдиха България за различни суми.
240
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много интересни коментари. Ама да сравнявате цена на телефон със шайба през Соца и днешните смартфони които стрували 5 лв. е върхът на простотията.Едно нещо като го има в изобилие е евтино. А защо е в изобилие? Защото има една държава която бълва такава продукция. Китай. През Соца най голямата технология беше Телевизор тежащ 40кг. със стотина ламБи вътре и беше скъпо.
239
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГошоВлез и прочетиЗа 8-те години от членството на България в ЕС държавата е внесла в бюджета на общността 6,2 млрд. лева, а е получила 20,9 млрд. лева, съобщи bTV като се позовава на писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутат от ГЕРБ.
238
2
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Чедо мое непросветено.АКО умееш да четеш и асимилираш информация ,самичък се просвети за реалната ситуация.Иначе недей да се напрягаш ,че нежната ти европейска душица не издържа на стрес.
237
0
 
37
 
! Отговори
э23 преди 7 години
Абе като падна газа защо не смъкнаха тогава цените?! Какво реват сега, че ги вдигат. Това са мошенически напъни на производителите!
236
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГошоТва по ТВ Атака ли го казаха или гледаш в тавана и пишеш глупости?
235
9
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
До 250Ами вместо да мрънкаш и да висиш пред компа почвай да бачкаш. Щото или си на държавна издръжка или си *** който изобщо не работи
234
10
 
26
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Нека си изясним малко факти.От 2007 до 2017 ,за десет години членство в любимият ви ЕС,България е внесла около 25 млрд.А е усвоила по- малко от 16 млрд.Ето ни дефицит от 9 млрд.До 2015 ЕС ни е глобил с около 12 млрд.Ето ти 20 млрд.чиста загуба.Косвените загуби от износ на енергия от затворените реактори на АЕЦ Козлодуй за 10 години са потенциално 20 млрд.Ето ни 40 млрд. финансова ЗАГУБА от членството ни в ЕС.Но пък можете да берете плодчета и да чистите гъ*зовете на западняците,така че все тая!
233
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този Запад и той на руска газ я кара и цените им са свързани с международната цена на петрола,ама ,не им вдигат цената на 100% на има-няма 2-3 години!!Защо така бре КЕВР??Или преди месец ви свирна световната банка,даде препоръките и...........хоп решението на комисията налице!!Световната банка ли регулира енергийния пазар или това е валидно само за кирпичи като нас??
232
2
 
19
 
! Отговори
байно преди 7 години
няма се плашите Бойко ще направи заплатите толкова големи че без значение колко ще е цената на газа
231
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз пък 20 стотинки на бройка хляб увеличение. Те в тая фурна по 1 хляб ли пекът на цяла фурна. Колкото и да поскъпне газът няма как да има такова драстично увеличение. 30% на газта и 20% на хляба е абсурд
230
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Газта ще върви нагоре, резултата от санкциите на ЕС петрола бил падал, нека да ви кажа нещо скоро в ЕС всичко ще поскъпне страшно много. Бензинколонката ще им насвие таквиз шамари по дебелите охранени вратове, че ще им се завие свят. СА си позволи да го играе мръсно, но валутните им резерви също понамаляха, а търсенето на петродолари разко се понижи. Някои вече виждат края си и пращат военни кораби насам-натам. САЩ или да си връщат заемите или да спират да се репчат по много въпроси.