Малкият Байрям остава 6 месеца в Германия

Детето се чувства добре сега, казват лекарите от Тюбинген
30 мар 2017 09:15, Петя Славова
17
Малкият Байрям остава 6 месеца в Германия
Снимка: bTV

При успешна трансплантация на бъбрека – 9-годишният Байрям от павелбанското село Тъжа ще остане за наблюдение поне 6 месеца в университетската болница на град Тюбинген, съобщиха от Фонда за лечение на деца.

Малчуганът, който на 27 март пристигна с реаномобил на ЦСМП – Стара Загора в Германия заедно с баба си Селима ще премине през 3-седмичен курс на диализа за стабилизиране на състоянието му.

Още по темата

Едва след това ще се пристъпи към операция на вродената аномалия на отделителните органи и ако родственицата му се окаже пригодна за донорство ще се пристъпи към трансплантацията, пише "Монитор".

Започнали са пълни изследвания на 43-годишната Селима, която в края на м.г. заяви готовността да дари единия си бъбрек за да оздравее внучето й.

Първият консилиум за операцията е насрочен за следващата седмица, съобщил ръководителят на екипа от болницата в Тюбинген в телефонен разговор с управителя на фонда д-р Тинка Троева.

Германските лекари са категорични, че на този етап малчуганът се чуства добре за състоянието си. Ако баба Селима се окаже неподходяща ще се търси друг донор.

На семейството е осигурен квалифициран преводач, още преди пътуваната на детето и баба му са били издадени
заместващите Европейската здравно-осигурителна карта удостоверения.

Сключена е била и здравна осигуровка за дядото Байрям Назиф, който ги придружава и ще остане до изписването на малкия пациент.

Случаят на Байрям стана известен след като детето имаше одобрение и осигурено финансиране за операция в Германия и трябваше да замине на 20 февруари. В последния момент обаче от Министерството на здравеопазването отказват да разпишат т.нар. формуляр S2 с мотива, че трансплантацията може да се извърши в България.

Докато нашите медици обясняваха, че ако е на строга диета, то може да почака няколко месеца с трансплантацията, състоянието на момчето се влоши.

Най-накрая, след остра обществена реакция, Байрям получи зелена светлина да бъде лекуван в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
4
 
! Отговори
Живо ме интересува преди 7 години
състоянието на проблемите, заради които ВСЕ ОЩЕ НЕ СА СЕ РОДИЛИ децата на здрави, интелигентни, работливи етнически българи, които живеят в България, не са стояли и 1 ден безработни и коректно си плащат данъците. Но едва свързват двата края и не могат да помислят за създаване на семейство, отговорни са.Случаят "Байрям" ме интересува в аспект, за който не намирам информация тук: Родителите му платили ли са поне 1 лв данъци в България?Колко лв детски и други са взети от данъкоплатците за Байрям?
9
7
 
3
 
! Отговори
ВАСИЛ КИРЕВ преди 7 години
НА МАЛКИЯ БАЙРЯМ УСПЕХ.А ВИЕ ДРАСКАЧИ НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ.ТОВА Е ПРОСТО ЕДНО ДЕТЕ,КОЕТО ИМА НУЖДА ОТ ПОМОЩ.
8
4
 
19
 
! Отговори
а лелята няма ли да преди 7 години
МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА НИ ОБЯСНИ ЗАЩО В ДЕЛЕГАЦИЯТА СЪС ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА ВЕЧЕ Е И ДЯДОТО? МИ СЕГА ДА ВКЛЮЧАТ ЛЕЛЯ, СТРИНКА, ЧИЧОВЦИ- ДА ВИДЯТ КАКС Е В ГЕРМАНИЯ.....НИЕ КАКВО ТОЧНО ПРАВИМ, ОСИГУРЯВАМЕ 6 МЕСЕЧЕН ЛУКСОЗЕН ПРЕСТОЙ НА ПОРЕДНАТА МРЪНКАЩА ФАМИЛИЯ, ДЕТО ДАЖЕ НЕ НОСИ И БЪЛГАРСКИ ИМЕНА? ЗАЩО? ПРАВИЛНО КАЗА ГЕРДЖИКОВ - ПЪРВО ДА НАУЧАТ ПРАВИЛНО БЪЛГАРСКИ И ТОГАВА САМО ДА ИСКАТ!
7
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айре стига сте ни занимавали с това малко индианче нормално е да откажат да го лекуват като не са осигурени и не са дали нито една стотинка за осигуровки сега да плащам да го лекуват ли няма как да стане
6
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гошоооо, знаеш ли как е...м лошо Гошо. Да ти излязат 100 цирки на *** Гошо. Ти си чист българи. Навярно обединен патриот. Ох леле как те искам.
5
1
 
41
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Желая му здраве...но наистина дразни "преекспонирането" на етноса! Питам се колко още Иван, Петър, Димитър, Георги...небайрямчета чакат държавата да се погрижи за тях? Уж пари няма...а милиони за партийни субсидии винаги се намират! При 330 регистрирани у нас партии....
4
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така и не ми стана ясно защо това е новина и ни занимавате постоянно? Заради етноса му ли? Понеже има хиляди български деца които чакат същото но за тях нито дума ама много ни вълнува какво било станало с Байряма...
3
2
 
31
 
! Отговори
до анонимник1 преди 7 години
ИнституциЙ римски император ли е или нов химичен елемент?Просто питам.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Независимо от етноса си, дано се оправи детето. Любопитно ми е от къде са намерили квалифицирания преводач.
1
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредно доказателство, че българските институций са убийци на българите.