Работещи в България – модерни роби на работодатели!

ОмбудсМая поведе битка с некоректните работодатели
109
Работещи в България – модерни роби на работодатели!
Снимка: Булфото, архив

Промени в четири закона предлага омбудсманът Мая Манолова за защита на трудовите права на работниците при неизплащане на заплатите им.

Тя обясни, че през последните месеци е затрупана със стотици сигнали от цялата страна, в които работещите алармират, че не получават заплатите си с месеци и са принудени да пускат колективни жалби, както и да организират гладни стачки.

Още по темата

"България е превърнала своите работещи в модерни роби", отсече обобществят защитник.

Така че, за да се спре тази практика тя настоява новият парламент да промени Кодекса на труда, Търговския закон, Закона за обществените поръчки и в Закона за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателите.

Манолова дори вече е написала промените и е готова да ги внесе в Народното събрание веднага, след като бъде структурирано, отбеляза Манолова.

Тя предлага в Кодекса на труда да бъде въведено задължение за работодателя в 3-месечен срок да изплаща дължимите обезщетения, тъй като в момента такъв срок няма.

Според друго предложение Инспекцията по труда трябва да има право да контролира и плащанията на обезщетения и на заплати и след прекратяване на трудовите правоотношения на работниците, а също така и да прилага принудителни административни мерки.

Предлага се в Търговския закон да бъде въведена забрана за прехвърляне на предприятие и дружествени дялове при неплатени заплати и осигуровки.

Друго изменение би дало възможност на работниците при неплащане на трудови възнаграждения, да започнат производство по несъстоятелност на техния работодател.

Поставяне на вземанията на работниците за трудови възнаграждения в привелигирован ред - в първи ред на вземанията на кредиторите на дружество в несъстоятелност, иска още омбудсманът.

"В Закона за обществените поръчки предлагаме да не бъдат допускани до обществени поръчки фирми, които не са платили на своите работници", каза Манолова и допълни, че в Закона за гарантиране на вземанията на работници от дружества, които са в несъстоятелност ще настоява да се увеличат възможностите на повече работници да получават гарантирано обезщетение от държавата като се удължи периодът, в който има възможност за изискуемост.

"Готови сме и с проект на жабла до Конституционния съд срещу чл. 245 от Кодекса на труда, който дава възможност на работодатели в затруднено финансово положение да плащат само 60 процента от трудовите възнаграждения на своите работници", каза още Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да,развития капитализъм има много общо с това което навремето си представяхме за развит социализъм.А това в Бг.е дивия капитализъм от преди сто години в Щатите,в момента срещащ се само в страни от Азия и Африка.Между другото даваха по чужда телевизия за Монголия,оказа се че даже и там миньор в пустинята взима 1700 долара при много добри условия на труд
48
3
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До 45:"В развития капитализъм хората работят за 3 000 евро и нагоре" -- работят.А вие "работите"..
47
1
 
38
 
! Отговори
Мирко преди 7 години
Абсолютно в България се подиграват с човешкият труд!На скоро една моя позната на 40 години мъжът и почина в Испания на 44 години от инфаркт Бог да го прости в от този момент тя,ще взема 850 Евро пенсия,като вдовица и децата и е вземат пенсия докато станат на 18 години отделно тя си работи и си взема добри пари грубо сметнато 1200 Евро и е заплатата плюс 850 Евро пенсия стават над 2000 Евро и пенсиите на децата и смятайте а в Бг да не дава Бог да ти се налага да ходиш на лекар дори и да си оси
46
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България-рая за работодателя.И кошмара за работника и пенсионера.Царството на ББ.После защо сме намалели с 2 млн.Много интересно защо ли?Половината население изобщо не е чувало за Кодекс на труда,толкова е маловажно и пренебрегвано това четиво.Всъщност за някои хора важи-например за ген.Радев получил 60 хил.лева от невзети отпуски.Но за леля Пена от шивашкия цех в Грудово подобно нещо е само в сферата на фантастиката!
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Propada me.spasenie nema.
44
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мая не се обаждаше по тая тема докато ББ беше на власт.Явно имаше забрана.Все пак повечето едри олигарси са му приятелчета и той им осигуряваше комфорт.Имаме 40 процента от немската производителност,а 10 пъти по малки заплати.Предполагам че сега ББ като дойде на власт темата пак ще се потули.Но пък ще се вдигнат цените,има да се избиват пари!
43
1
 
32
 
! Отговори
Стойчо преди 7 години
Трябва да си луд да започнеш работа в България. През изминалите години си изпатих много от българските робовладелци. Работодатели, за които работи, не ме осигуряваха на реална заплата, не ми изплащаха извънредно отработеното време, не ми изплатиха дните от отпуските, а за капак, не ми платиха за няколко месеца заплатите.Защо да работя за такива байганьовци?!? Защо въобще да живея и работя в България?!?Вижда се, че нещата стават все по-зле. Стягам си багажа и заминавам на Запад.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има много некоректни работодатели . Разбира се по малко от некоректните работници . Стани работодател . Не позволявай да те експлоатират :)
41
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че те масово големите фирми са на червени чичяци бе....Да не са на извънземни?!?Смешните пак си прехвърлят вината към други.
40
2
 
48
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Напълно подкрепям Мая Манолова, ако ще да е от ДОСТ или ДПС.Нагледал съм се на безброй алчни и зомбирани работодатели , които погазват правата на работниците и имат наглостта да се изкарват ангели , тъй като осигурявали хляб(бял с консерванти и потенциален диабет)
39
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Припомням крилатата фраза на Андрей Луканов - Ще правим капитализъм , ама ние ще сме капиталистите. Е направиха го, убиха го ,и сега олеле майко к,во стана . Ами какво да стане от комунист станал капиталист с крадени пари . Едно голямо нищо . В развития капитализъм хората работят за 3 000 евро и нагоре , а тука за 300 евро и то со зор . Та това е нашия комунист-капиталист .
38
1
 
36
 
! Отговори
Пламен преди 7 години
Няма нищо. След още 10-тина години няма да останат хора в страната като цяло, така че това с робите ще е още малко.
37
1
 
21
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 7 години
460 лв минимална заплата на месец какво не му харесвате,искате заплати и пенсии като в съседна Румъния ли ? Срама нямате.
36
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тези "промени" омбудсманът Мая Манолова откри:- "Велосипеда като превозно средство"- "Топлата вода"Следващото обсъждане - "Налъмите като транспортно средство в банята";)ББ-то спечели - Факт - А бедните да го ду.ат!
35
5
 
5
 
! Отговори
до 41 преди 7 години
А добро утро, а кога точно е управлявала Манолова ако ни подсетиш ? Дано знаеш че не си анонимен, а за клевета глобите са солени.
34
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А добро утро Манолова, само че това е започнало от времето на вашето управление, преди много години.
33
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мая, другарко Манолова тия работодатели са твои колеги-комунисти, те страх от закони нямат, защото са комунисти какво предлагаш да ги правим
32
9
 
9
 
! Отговори
mm преди 7 години
Тази ли ще ми се прави на много състрадателна към работещите? Тази, дето изнудва хората да и събират по 50лв за кампанията Великден за баба и дядо. После ще вика: Аз събрах пари. Оправяйте държавата! Не може да се разчита на благотворителни кампании от които само трупате имидж.
31
2
 
30
 
! Отговори
Съвременно робство преди 7 години
Това е абсолютната реалност в страната. Тази статия ме подсеща за едно интервю, което четох миналата седмица с голЕм бг "бизнесмен" - Домусчиев, шеф на КРИБ - клуб на олигарсите.Та, този "аристократ" разправяше как програмата и вижданията на БСП за бъдещи действия при евентуален техен мандат, коренно се различават от схващанията на бизнеса.Т.е. олигарсите при тиквата си бяхме добре - робите работеха по 12ч. заплата, като за два и осигуровки на мин. заплата. А, БСП искат да премахнат робството
30
4
 
25
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Днешния българи в БГ не става за капиталист.Скачахте за демокрация, но се получи вълчи капитализъм.А преди 9-ти септември е имало Златен Лев, изработен от златните ръце на миналите поколения.