След скъпия газ: Безработица, замръзнали доходи...

Издръжката скача на 652 лв., бедните – със 100 000 отгоре
36
След скъпия газ: Безработица, замръзнали доходи...
Снимка: Булфото, архив

Поскъпването на природния газ ще доведе до замръзване на доходите, по-висока безработица и скок на издръжката на живот, предупреди икономистът на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

Още по темата

Въпреки това тя се съгласи с мнението на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, който отсече, че скокът на синьото гориво е бил неизбежен и това въобще не зависи от КЕВР.

"Цената на газа се определя от формула, председателят на КЕВР е един педантичен бюрократ, обаче регулаторът няма никаква възможност да регулира цената на входа и при положение, че има един единствен доставчик поскъпването беше неизбежно", обясни той.

Мика Зайкова призна, че след като увеличението на цената на природния газ скочи с 29%, ще се свие потреблението, ще се намали БВП и "няма да се случат хубавите неща, които обещаха партиите". 

"70% от българските домакинства са близо до бедността и социалното изключване и този процент ще скочи. 562 лева е в момента издръжката на живот, а сега ще стане със 100 лева повече и работещите бедни, които сега са 600 000, ще станат най -малко 700 000 хиляди", прогнозира тя пред БНТ.

По нейни сметки няма как хлябът да не поскъпне, защото 60 на сто от себестойността на самуна е газ, 50% от цената на торовете за плодовете и зеленчуците също идват от цената на синьото гориво, а освен това ще има и скок за всички останали храни от първа необходимост.

Според Зайкова ръстът на инфлацията ще надмине здравословното ниво от 2%, което също ще бръкне в джоба на българина.

"Като се има предвид голямата задлъжнялост на хората към топлофикациите, към банките, нещата стават много неприятни. Така че предложението, което направиха хлебарите да има по-ниско ДДС за храната от първа необходимост и учебниците на децата, вече трябва да стане факт, за да може малко от малко да се облекчи положението на българинът", настоя тя. 

В крайна сметка икономистът обобщи и последиците от по-високите разходи за бизнеса – замразяване на доходите, съкращаване на работници, а оттам пък взрив на социалната система, която ще трябва да плаща много обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Животът поскъпва по цял свят. Стига мрънкане за глупости. Това е положението. Работете над това, което можете да контролирате- кариерата си, ценностната си система, доходите си.
6
2
 
19
 
! Отговори
э23 преди 7 години
Тази баба е абсолютно изкукала. А като падна газа с 30% защо не намалиха хляба. Значи бизнеса има резерви - от тях да си го покрие
5
1
 
25
 
! Отговори
добрее преди 7 години
ще заживееш добре - Когато премиера на БГ тегли заем 16млрд и открадне 1млрд за него а другите ги вкара в икономиката, докато се теглят 16млрд. и се крадат 16млрд. ... нема да живееш добре
4
0
 
24
 
! Отговори
лошо преди 7 години
Стига вече кога ще заживеем спокойно най после,кога бе хора........
3
1
 
25
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Честито,затова продължавайте да теглите кредити от банките за да цъфнете още повече.Светли бъднини и розови мечти.
2
0
 
25
 
! Отговори
Днес преди 7 години
трябва да хранят обилно охранените мигранти и малцинствата иначе те ще ги одерат
1
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От ГАЗПРОМ не са обявили, че ще вдигат газта с 30%. Нашите откъде я купуват?