След скъпия газ: Безработица, замръзнали доходи...

Издръжката скача на 652 лв., бедните – със 100 000 отгоре
36
След скъпия газ: Безработица, замръзнали доходи...
Снимка: Булфото, архив

Поскъпването на природния газ ще доведе до замръзване на доходите, по-висока безработица и скок на издръжката на живот, предупреди икономистът на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

Още по темата

Въпреки това тя се съгласи с мнението на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, който отсече, че скокът на синьото гориво е бил неизбежен и това въобще не зависи от КЕВР.

"Цената на газа се определя от формула, председателят на КЕВР е един педантичен бюрократ, обаче регулаторът няма никаква възможност да регулира цената на входа и при положение, че има един единствен доставчик поскъпването беше неизбежно", обясни той.

Мика Зайкова призна, че след като увеличението на цената на природния газ скочи с 29%, ще се свие потреблението, ще се намали БВП и "няма да се случат хубавите неща, които обещаха партиите". 

"70% от българските домакинства са близо до бедността и социалното изключване и този процент ще скочи. 562 лева е в момента издръжката на живот, а сега ще стане със 100 лева повече и работещите бедни, които сега са 600 000, ще станат най -малко 700 000 хиляди", прогнозира тя пред БНТ.

По нейни сметки няма как хлябът да не поскъпне, защото 60 на сто от себестойността на самуна е газ, 50% от цената на торовете за плодовете и зеленчуците също идват от цената на синьото гориво, а освен това ще има и скок за всички останали храни от първа необходимост.

Според Зайкова ръстът на инфлацията ще надмине здравословното ниво от 2%, което също ще бръкне в джоба на българина.

"Като се има предвид голямата задлъжнялост на хората към топлофикациите, към банките, нещата стават много неприятни. Така че предложението, което направиха хлебарите да има по-ниско ДДС за храната от първа необходимост и учебниците на децата, вече трябва да стане факт, за да може малко от малко да се облекчи положението на българинът", настоя тя. 

В крайна сметка икономистът обобщи и последиците от по-високите разходи за бизнеса – замразяване на доходите, съкращаване на работници, а оттам пък взрив на социалната система, която ще трябва да плаща много обезщетения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
6
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
айде пак на постните пици, що за мазохисти са българите. Като в онзи лаф, че глуп ака се учи от собственитв грешки ама не знам ние дори и *** ли сме има явно и нещо по след г лу пак
26
1
 
5
 
! Отговори
A преди 7 години
Мизерия след мизерия след мизерия = управлението на ГербПак гласувайте за тях.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕГА ПАТРИОТИТЕ ТРЯБВА ДА СЛОЖАТ ЗДРАВ ЧАТАЛ НА ВРАТА НА БОРИСОВ, ЗА ДА МОГАТ ВЕДНАГА ДА ОСЪЩЕСТВЯТ ТОВА, КОЕТО СА ОБЕЩАЛИ:минимална пенсия 300 лв - веднагаминимална заплта 600 лв. - веднага.
24
0
 
17
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 7 години
То е ясно, че и Борисов 3 няма да удържи мандата, ама ако народът реши да има и 4... ще е последното правителство на Третата Българска държава. А друга едва ли ще има.
23
0
 
14
 
! Отговори
Ал преди 7 години
Отскоро следя един Американски икономист,Ричард Улф се казва.Прави много интересни анализи за системата и икономиката по света.Навсякъде е така братя,богатите стават все по-богати,бедните все по-бедни.Ще става по-лошо,алчни хора управляват тая система.
22
2
 
11
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
Срещал съм бемозъчни индивиди ни ти чупиш рекорди за " гинес". Какъв Радев, какво служебно правителство те гони ?. БУЛГАРГАЗ какво е, КЕВР какво е ?. Руски или българоседеродемосратски капиталистически образувания?. Абе вземи се спри с това " друсане" и *** на лечение.
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами четете добре и задълбочено новините бре,кирпичи!!Още преди 2 месеца излезе статия как Световната банка ни дава предписания за увеличение цени на стоки.А,каже ли тя мърдане няма,защото държавицатани с нищо вече не може да гарантира нови хзаеми освен със стрижбата ни и белене до кокал с цени,данъци,такси,акцизи.Друго нищо не остана след приватизация и концесии "кон за кокошка" освен един гладен сиромашки народ,който на гърба си ще поема нови и нови заеми като гарант за плащането им!!
20
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румен Радев и временното му правителство използваха момента да загробят България още повече в услуга на Русия и агентите й.Тъкмо икономиката беше тръгнала и те увеличиха цените на енергоизточниците за да се спре развитието.Народа трябва да мрънка, че запада е виновен и да гласува за БСП.Това е идеята.ПРОКЛЕТИ ДА СА КОМУНИСТИТЕ И ГОСПОДАРИТЕ ИМ В РУСИЯ!
19
3
 
2
 
! Отговори
маке преди 7 години
мен мако ме засега докторите ми забрания да ям леп карам я само на печени ягнета и пушени бутове с мако треволяци за салата колата ми я кара марко на зелена тревица
18
0
 
20
 
! Отговори
Jik tak преди 7 години
Преди няма и месец по новините говореха , как природния газ щял да поевтинее заради санкции от евросаюза.Сега изведнъж се качва с 30 процента. А сега обяснете къде е логиката?
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми ето де, така става 1500 лв. средна и 8-900 минимална заплатата -хляба на 2 лв., бензина на 4
16
1
 
14
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Нашите я купуват от други посредници , нали искат евроатлантическа диверсикация
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споко - БОКО ще излезе и ще каже... абе с 15% ще е , дишайтеее робии
14
2
 
1
 
! Отговори
Prusurka преди 7 години
Skap gaz.Eftin ogan.
13
2
 
2
 
! Отговори
Ozon преди 7 години
Goreneto stava i bez gas.
12
9
 
1
 
! Отговори
СЕСЕСЕРКО преди 7 години
До Молба към ГЕРБ!Моли се БСП бе хахо, временното правителство е тяхно, начело с Герджиков.
11
17
 
7
 
! Отговори
Номера червени преди 7 години
Да благодарим на червените агенти начело с Герджиков и Радев грижливо обслужващи руските интереси и правещи мизерии на цял един народ, който да бъде манипулиран, че ГЕРБ са виновни за тези цени и да не може държавата да се развива та след няколко месеца или година KYPнелия да може пак да обещава промяна.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не замръзнали доходи , а замръзнали мозъци . Препоръчват , сутрин , обед , вечер - чаша топла ВОДА - вместо УИСКИ - то .
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Върнахме се , сега ще гризнете дърво, червени б.о.к.луци .
8
2
 
9
 
! Отговори
Бай Онзи преди 7 години
Трябва да се изравнят цената на литър газ и литър бензин.