Гърците у нас за ски сезона, ние при тях - за Великден

560 хил. българи стягат куфарите за предстоящите празници
1 апр 2017 18:30,
8
Гърците у нас за ски сезона, ние при тях - за Великден
Снимка: архив, Булфото

За предстоящите празници се очаква общо около 560 000 българи да пътуват в чужбина. Половината от тях - за Великден, както и почти същия брой в началото на май - за Гергьовден. Прогнозата е на директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. 

"От тези за Великден - около 70 000 ще бъдат в чужбина, най-много в съседна Гърция – близо 40 000", посочи още Румен Драганов в интервю за "Фокус".

По думите му по време на пролетния туристически сезон се очакват около 1,1 млн. чуждестранни посещения в страната.

"Общо взето това са големите християнски празници по Великден, също така гергьовските и майските празници, множеството фестивали, които се провеждат по това време. Разбира се, тече и подготовката на морските курорти. Те вече приемат туристи, които ще бъдат за Великден. Около 7000 души ще бъдат тогава на българското Черноморие", допълни Драганов и уточни, че започват първите посещения, свързани с балнеоложките центрове в Поморие, Златни пясъци и Албена. 

Той добави още, че се очаква и доста интензивен летен сезон, особено през най-горещите месеци - юли и август. 

По думите му зимният туристически сезон беше изключително успешен.

По думите на Драганов, зимният ски сезон е привлякъл най-много туристи от съседна Гърция, но и от други държави, сред които Великобритания, Ирландия, Русия, Израел, Турция и други.

"Това, което прави впечатление, е, че наред със зимния ски туризъм, чийто дял е около 45%, има много посещения за балнео, СПА и уелнес. Това най-вече са курортите Велинград, Хисаря, Поморие, Кюстендил, Сандански, Девин, Вършец и др., които работят изключително добре. По отношение на културния туризъм в градска среда, той бележи бум в месеците януари, февруари и март с близо 20% увеличение на посещаемостта към България", каза още Румен Драганов.

Освен тези, които идват у нас като организирани туристи, идват и неорганизирани, особено когато става дума за съседни страни и такива хора, които са закупили "втори дом". Те ползват тези жилища не само за себе си, но и за близки, роднини, приятели и колеги, както и за чужденци от Германия, Русия и Англия.  

Той уточни, че се очаква след месец май да бъдат и по Черноморското крайбрежие, което изменя коренно кривата на досегашния туризъм на България от гледна точка на видове туризъм.

"Позиционира културния туризъм наравно с летния морски такъв, който до момента беше водещ и изпреварващ като процентен дял по отношение на посещенията към дестинация България", допълни той. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
10
 
5
 
! Отговори
Nikoga преди 7 години
Трябва да съм луд, за да ходя в тая скъпотия при маляките.
4
0
 
15
 
! Отговори
Как беше ли? преди 7 години
По време на соца ходенето на църква по време на Великден беше меко казано ,,нежелателно"Особенно за млади хора.Полицията пазеще и побийваше.Особено в 60те-70те години.Тогава беше пълно с гърци по църквите,с автобуси идваха А потелевизията пускаха някакъв 30 минутен откъс от концерт на ,,западна звезда" Питайте баба и дядо,или мама и тате пубери от интернет поколението.,,Наборите" помним!
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво им наливате толкова пари на тев Гърци. Всеки ден ви се пресмиват и обиждат.Инвестирайте в България , за да се върнат парите при вас.
2
2
 
6
 
! Отговори
Национален Легион преди 7 години
До ХА-ХА-ХАААААААААми нормално, азиатци при други анадолски азиатци да отиват......
1
4
 
18
 
! Отговори
морски преди 7 години
Не щат да дават грешни пари на мутрите по морето.Какво стана с туристическото лого ?!