Скъп боклук – чака ли ни увеличение на такса смет?

Възможно е да скочи с до 20% за следващите 5 години
1 апр 2017 09:44,
26
Скъп боклук – чака ли ни увеличение на такса смет?
Снимка: архив Reuters

Такса смет за гражданите ще скача с до 20% в продължение на 5 последователни години. Като най-голямо ще бъде увеличението за малките жилища в крайните квартали на големите градове. Причина за това са промени в Закона за местните данъци и такси, които са пуснати за обсъждане от Министерството на финансите.

С тях се въвежда принципът такса смет да зависи от количеството изхвърлен боклук. В резултат таксата за гражданите ще скочи, а фирмите ще плащат по-малко, ако не изхвърлят много боклук, пише "Стандарт".

Гражданите и бизнесът ще плащат такса смет за три отделни услуги - събиране и транспортиране на битови отпадъци до инсталации за тяхното третиране, за самото третиране на боклука и за поддържане на чистотата на обществените места. За първите две услуги такса смет ще може да се определя според индивидуалното количество битови отпадъци за имота или брой ползватели на услугата в имота. За да се плаща според количеството боклук, общините може да задължат хората да си купуват определени торби, с които да си изхвърлят сметта. Като общините ще може да определят минимален брой торби, които да купуват хората всяка година.

Другият вариант е за всеки имот да се определи колко контейнера за боклук са необходими и колко често се събират. Като в този случай блоковете може да поискат общината да им осигури заключващи се контейнери. Ако се използва критерият за брой ползватели, ще може да се прилагат и допълнителни критерии като предназначение на имота и вида на извършваната в нето икономическа дейност.

За третата услуга - чистота на обществените места, такса смет ще може да се определя според три критерия - брой ползватели на услугата в имота; разгъната площ на имота; или брой лица с постоянен адрес. Като за целта собствениците на имоти трябва да обявят в общината колко души живеят в тях.

В резултат на промените такса смет за малките жилища в крайните квартали на големите градове ще стане същата като за големите апартаменти в центъра. Така скокът на таксата за евтините жилища в покрайнините ще бъде най-голям.

Тъй като промените ще доведат до повишаване на такса смет за хората, в проекта специално е записано, че 5 поредни години таксата не може да скача с повече от 20% на година. Освен това се дава още един преходен период и за 2018 г., 2019 г. и 2020 г. общините ще имат право да определят размера на такса смет според площта на имота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 19А защо да събирам разделно, да натоварвам дома си със специални съдове за хартия, стъкло, пластмаса, та да е лесно на боклукчийските крале, да си обработват ***. Все едно, мръсната част я горят в тецове, нощно време и ни осмърдяват. А защо пък да помагам разни вълци в разкош да мърсуват и правят извънбрачни деца, "докато не им се роди момче". Защо да съм длъжен да купувам и чували, те трябва да са безплатни! Пак "наши"фирми, а? Ей, държаво, кого и защо обслужваш? Спри се!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докога общини и държава ще прехвърлят функциите си на нас? Търтеите вече полудяха - свършиха соц. пари за крадене, и сега се чудят, какъв грабеж да измислят. Заключени контейнери - лудост!Но за ДАНЪК "БОГАТСТВО" дума не отварят. Корнелия се "чуди" защо загубиха изборите Ами заради ЛЪЖАТА за премахване на престъпния ПЛОСЪК ДАНЪК, при който БЕДНИТЕ ПЛАЩАТ ЗА БОАТИТЕ. ПЛОСКИЯТ ДАНЪК Е ЕМБЛЕМА НА НЕСПРАВЕЛИВОСТТА. И вече всички партии забравиха, че преди изборите САМО ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ лъжеха!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фирмите отдавна лобират да не плащат такса смет и да прехвърлят цялата данъчна тежест на гражданите. Трябва да се протестира и да не се допусне фирмите да не плащат. Те имат лобисти, които отдавна са пуснати по телевизиите да лобират за промяната в ущърб на гражданите. Гражданите трябва да се защитят.
16
0
 
6
 
! Отговори
Либераст преди 7 години
Забрави ли са да уточнят, че цената ще е социално поносима със защита на социално слаби и шведи!
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте плашили с поскъпване на ***, няма да стане! За нормалните хора ще поевтинее, говоря за тия дето събират разделно и гледат какво купуват. За тия дето мърсят ще поскъпне, но и така е редно! Важното и че със събраните пари ще може да става все по-малко, въпрос на желание ще е.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искахте БиБитко да дойде и да ви спаси от Кори. Той ви послуша, купи изборите и дойде за трети път. И от любов към народа отпочна, цените рипнаха на газа, тока и водата. За десер ви сютпризира и с баклука. Плащайте овци, той така си ви обича. Верни и бедни, да не живеете нормално, вечно да ходите зашеметени. Изберете си го още 5 пъти. Ако има кой да ги избира.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даскаличката купи апартамент за над 200 000 евра, построи два блока в Машинова долина и построи на Мъжлето си частна клиника за 30 милиона. Има внучета, за тях трябва да се мисли, образование в чужбина, апартаменти, екскурзии, развлечения. Миличките внучета, и те душа носят. Кво сега, от всеки по левче при 1.5 милиона жители, ехааааа, тлъста гепачка.
12
0
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 7 години
Много малко ми изглежда - 20% за пет години. От тия 20% отгоре, дето ще ги вземат общините, за мен едва ли ще има повече от четвъртинка - 5%. Толкова ще ми дадат на мене чрез някоя и друга поръчка, за да им крепя властта и да кажа на работниците за кого да гласуват. Другите ще ги дадат на разни бизнесмени с БМВ-та, а и за тях ще си ги вземат.И като сложиш чертата, какво излиза - по 1% увеличение на приходите ми годишно! Трагедия! Да речем и от газ, вода, ток по някой процент, но пак си е зле!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Медиите ли увеличвата такса смет сега или съответните Органи?
10
0
 
7
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Аз направо предлагам всичко да дигнат ОТ ДО с по 200% ,че поне да видя с очите си най-накраят хората ще си отстояват ли правата или не !!!! Писна ми *** които не ги интересува бъдещето на Родината и са ПАТРИОТИ само на маса слушайки чалга и в интернет или пък като им платят на някое мероприятие ! ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ТРЯБВА и ЛУСТРАЦИЯ и ЗАТВОР за виновниците от 1944 досега !
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А таксата смет в Банкя каква ще е? Щото там има един особено голям бо к лук.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА ПЛАЩАТ САМО ТЕЗИ, КОИТО ОБИЧАТ ТИКВИ. ОСТАНАЛИТЕ ДА БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
естествено... друго си е да плащаш такса смет за 50кв панелна гарсониера колкото за 200кв апартамент в центъра с 4ма наематели :)
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малките жилища в крайните квартали са мега лукс, да занете...
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой изобщо прочете ли цялата статия? Колко безумен алабализъм е това?Като най-голямо ще бъде увеличението за малките жилища в крайните квартали на големите градове. Причина за това са промени в Закона за местните данъци и такси, които са пуснати за обсъждане от Министерството на финансите.С тях се въвежда принципът такса смет да зависи от количеството изхвърлен ***. В резултат таксата за гражданите ще скочи, а фирмите ще плащат по-малко, ако не изхвърлят много ***, пише "Стандарт".
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е бибитко да вдига кръвното!!!!!
3
3
 
17
 
! Отговори
nina преди 7 години
Някой да е забелязал,че когато дойде на власт Бойко Борисов въвежда каквито му дойдат наум данъци, такси и пр., увеличава вече действащите. А заплатите /те били решение на работодателя-той не може да им наложи по-високо плащане/? А пенсиите-там може "да пипне". От къде щели да вземат парите? Ами преди много години отрязаха в пъти пенсиите на хората, т.е. от тогава насам са се понасъбрали пари. Не може човек с 38 години стаж работил да пенсионирането си да излезе на пенсия 170 лв. Или-може-в Бълг
2
2
 
5
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
СПОРЕД КОНСТИТУЦИЯТА ТАКСА СМЕТ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ОЦЕНКАТА НА ИМОТА И ФИНАНСОВИТЕ ПРИХОДИ НА СЕМЕЍСТВОТО ПОРЕДНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ НА КОНСТИТУЦИЯТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ ---КАКВО СПИ ЦАЦАРОВ И ВСС
1
2
 
12
 
! Отговори
край преди 7 години
В момента ме карат да плащам такса смет за гара ми. Вместо да ме възнагради някак за това че не задръствам общинската улица с колата си което другите правят безплатно - общината ме глобява. От гаража излиза смет колкото от всеки автомобил. Фандъкова е безволева мяукаща женица на която с моного пари и изградиха фалшив имидж на кадърна кметица.