Трезвият поглед на Стилияна: Какво я накара да се обърне към политиците?

Тя е нормален тийнейджър, който се интересува от политика
1 апр 2017 16:30,
67
Трезвият поглед на Стилияна: Какво я накара да се обърне към политиците?
Снимка: кадър Нова тв

Писмо на 17-годишно момиче до българските политици заля социалните мрежи дни след изборите. Авторът - Стилияна Николова е от Черноморец. Всеки ден минава около 30 км, за да ходи на училище в Бургас, където учи туризъм. Приликите с младежите на нейните години общо взето приключват тук.

Още по темата

 
"Виждам как стоят нещата в държавата. Гледам новини, интересувам се от положението. Виждам ги тези неща. Излизам на улицата и виждам как хората просят. Не мога да остана със затворени очи за това нещо. Знам за състоянието на бабите и дядовците на моите приятели, които едва преживяват с пенсиите си, знам много неща, които повечето хора се правят, че не виждат", разказа Стилияна Николова пред "Нова тв".

И в деня на изборите Стилияна, която все още няма право да гласува, пише писмо до политиците. Нарича го произведение. Публикува го в социалната мрежа с надежда да го прочетат повече хора.
 
"Искам да попитам децата на нашите любими политици: и те ли като нас – тези, простосмъртните, чакат лятото, за да работят за 500 лева по 12 часа на морето, за да могат да си купят дрехи, обувки и учебници за училище?", пита Стилияна.
 
За 17-годишното момиче ваканцията не е време за забавления, а за работа. Тормози я не трудът, а малкото пари, които печели, за да помага на семейството си.
 
"Животът в България е такъв, а тя иска да живее в България. Не иска да ходи в чужбина да работи", заявява бащата Здравко Николов.
 
Стилияна получила много подкрепа и от връстниците си. Но чула и критики, наричали я "моралистка".
 
"Аз и не очаквам всички да бъдат като мен на тази възраст. Обаче ти вече на 17 години трябва да имаш някакви представи за света, в който живееш, защото ние след една година вече имаме правото да избираме. Аз осъзнах на 17 години, че моите родители винаги са се лишавали от някакви неща, които биха си позволили те, за да имам аз. Значи майка ми предпочита да купи на мен една нова блуза, отколкото да купи на себе си", обяснява Стилияна Николова.
 
Затова има обръщение към бъдещия премиер и не само към него:
 
"Апелирам не само към него, а към всички управляващи страната, да пазят България, да помагат на народа и да се замислят - нашите предци, които са се борили толкова време за България, за тази ли България се бориха те, за тази, в която сме в момента ли", пита Стилияна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
16
 
! Отговори
до 28 преди 7 години
Данъкоплатеца не е длъжен да ви плаща субсидии, издържайте се oт членски внос на съпартицийте си къде по света има 200-300 партии в коя държава а субсидиите да се откллонят за лечение на онкоболните, а какво ще кажеш ?
32
7
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Варненски...преди години по Канал 1 даваха един филм " Преследването'.В главната роля бат Чарли Шийн...бивш затворник и краде БМВ тройка червено и с него една заложничка в колата..и по едно време се свърза с адвоката си и оня му казва: Никога не плюй по системата! Гъделичклай я, предизвиквай я, но никога не я плюй, защото тя ще ти го върне тъпкано....Този цитат на адвоката запомних.......
31
3
 
14
 
! Отговори
цоле преди 7 години
Българските политици разбират само от тояга
30
1
 
15
 
! Отговори
до шовинист преди 7 години
Наистина ли вярвате в поредния черен пиар? И още нещо- докога сатанизираните софийски медии ще пускат само гадости за България.----------------------------Вярно че си шовинист. Какъв черен пиар, какви сатанизирани медии бълнуваш??? Не е нужно да си предубеден за да забелязваш жестоката реалност в България. Момичето говори от ЛИЧНИ наблюдения. Възниква въпросът ти на коя планета живееш, за да не я забелязваш. Има ли по - големи слуги и роби от бълг. работници? Вж последните изнесени данни от омбудсмана и статистиката и тогава наричай западните работодатели ***! И още нещо - ти ако искаш
29
0
 
10
 
! Отговори
до 28 преди 7 години
Я си гледай работата бе, такова нещо няма никъде по земята. Hикой не ти е опрял пистолет в главата и да ти е казал да ставаш политик, като не ти изнася оставката и да те няма разгонвала му системата фамилията. Намърдали сте се там със ясната цел да крадете и колкото можете повече да крадете, защо не се откажете от депутатските мерцедеси и партийните субсидии ?!
28
5
 
20
 
! Отговори
Smurf преди 7 години
Стиляна и да пита Бойко Борисов и да не го пита , на него не му пука за тия работи . Той управлява повече от 7 години, след 2 години кинтите от Брюксел за строителство спират, а герберските хиени са вечно гладни , те винаги искат още и още обществени поръчки. И като спре да ги храни ще станат зли , а като озлобеят не се знае кой ще разкъсат. СТиляна е насочила въпросите си към човек който не се интересува от тия проблеми.
27
4
 
11
 
! Отговори
Варненски преди 7 години
Народа си заслужава политиците. Докато хората крадат държавата си, ще има полити, които бъркат в кацата с меда. Масово хората извън страната издържат *** в България. Една огромна орда ***. А другите седят и чакат някой да им подаде кокала. Наготово. И винаги някой друг е виновен. Та мило девойче, докато мръкаш няма как да се случат нещата.И недей да се учиш да крадеш от държавата. Тя ще ти отвърне със също.
26
1
 
9
 
! Отговори
за Стилияна, родител преди 7 години
Около 1981 ходихме на мюзикъл "да се почерпим за празник".Гледахме "Бременските музиканти"( за Илка Зафирова съм сигурна, но Ицко Финци- може и да греша...) Имаше и стихове от Валери Петров?( забравям... някой възрастен може и да си спомня..):"..Животът е много труден, понякога дори печален, да се живее е възможно, доказано е експериментално.." По всяко време, скъпа Стилияна, човек размишлява философски, понякога се усмихва горчиео, но продължава НАПРЕД, защото това е животът- да пореодоляваме!
25
6
 
9
 
! Отговори
политик преди 7 години
Право е момичето...Видях всичко отвътре...Всичко е борба за някаква далавера..Политиката ти носи толкова притеснения, че в един момент си казваш...а бе дай поне да изкарам нещо, иначе защо влязох в тези ***, не че няма и що годе нормални политици, но системата ти разгонва фамилията, ако си значим, ти намират цаката, ако не си...ти изхвърлят като салфетка.
24
3
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Горкото..те половината пенсионери у нас дето с 40 годишен трудов стаж взимат 350 лева и още 2 милиона българи за 600 лева доход бачкат...то горкото открило топлата вода. Едно момиче на 17 тепърва се сблъсква с ЖИВОТА в България и вие й изтипосвате мнението, което всеки трудов гражданин в България може да заяви? Да ви имам пубертетските мелодрами.
23
5
 
12
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До шовинист- И кое в статията е черен пиар бе празна главо???Може би факта че маса пенсионери ежедневно са поставени пред избора кое да си купят-храна или лекарства...Или факта че много деца не могат да си купят учебници???Черен пиар е рецептата която докторът ти е предписал за жълти хапчета!!!
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Парагвай папуасите запалиха парламента ето тъй става не със писма.
21
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Робски манталитет, наследен от БКП времената! Що за родители има това момиче? Как възможно да я възпитат в дух на тотален пораженец? Едва ли не всичко зависи от божествения вожд, а от нас нищо!? Е как да има развито демократично общество, след като масата хора се смятат за роби? Хората по света търсят възможности и свободен избор, ние търсим някой да се грижи за нас, да ни казва какво да правим, как да се обличаме, какво да говорим, как да мислим и т.н.
20
10
 
8
 
! Отговори
Виена преди 7 години
Аз отсвирих България още по време на Виденовата зима (1997)
19
2
 
13
 
! Отговори
да, за БОЦМАНА! преди 7 години
Боцманът е събрал есенцията на философията за ЖИВОТА: труден е, трябва да учиш, не мисли, че в други държави е по-добре: дори и в скандинавските не е лек; всики като сме били млади , дори и възрастни, сме гледали как други отиват на курорт, имат мнго дрехи, но си казвай"И какво от това!" Аз пък зная мнго, интересувам се от света!Желая ти успех, да бъдеш все така красива, да имаш самочувствие и да виждаш ОТВЪД НЕЩАТА! Господ с теб!
18
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много увредено мислене има момичето, а е само на 17 години, дано с години проумее каква е реалността. И не Стилияна, на премиера не му е работа да ти дава пари, това с какви средства разполагаш си зависи единствено от теб - излез от филма, защото после ще е късно!
17
5
 
21
 
! Отговори
чичо боцман преди 7 години
Скъпа Стиляна,Обиколил съм много държави по цял свят и нека от опит ти кажа да не очакваш нещо от държавата, защото държавата това сме ние хората в нея и ако ние сами не си помогнем,никой няма да ни оправи.Не си мисли,че в други вкл.т.нар.развити европейски държави е много по-добре,напротив и там има просяци ,бедни и богати.Мисли позитивно какво да създадеш,какъв собствен бизнес да развиеш и си остани в родината и живей добре и достойно.
16
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стиляна,разбрала си -ти си предвидена за роб ! ако нямаш роднини близки до власта ще работиш за 420лв цял живот и ще гледаш колите им,имотите им и тн. българина е най-алчното същество на земята! -на ближния не риза ,копче не дава.
15
4
 
11
 
! Отговори
.... преди 7 години
Стилияна, не си мисли, че децата на ЦКна БКП и на всички други видни партийци 1945-1989 са били различни от онези, за които говориш сега.Дори децата на елита в Русия учат и живеят в САЩ, Великобритания, лошия Запад.Затова учи, работи, чети мнго и ще видиш, че в живота има ВЪЗМЕЗДИЕ, ПРОВИДЕНИЕ.( не искам да давам примери.Проследи живота на децата на видни тоталитарани дейци в България, попитай баби и дядовци( може и да не ти кажат, ако са от БКП))
14
8
 
16
 
! Отговори
до Стилияна преди 7 години
Стилиана,щастлива си,че можеш да ЗАДАВАШ въпроси:( това НИ донесе ДЕМОКРАЦИЯТА!- да чете К.НИнова) Когато бях на 17 г.( 1961) износвах само дрехи от майка ми,в къщи се преободисваха дрехи,за да не личи, че са стари( в голям град)Всички бхме чисти и спретнати,с брат ми четяхме МНОГО,също и родителите ми, баба ми.Носехме си нещо за закуска- нямахме пари за лавката.Помня,имаше екскурзия до Одеса с кораб, директорът ме попита:"Защо не отиваш?"-"нямам възможност".А, НЯМАШ пари! опита се да ме "жегне