"Замразената" идея за Копривщица: Бизнесмен чака обществото да узрее

Радослав Йовков нямал намерение да строи в центъра
Обновена: 1 апр 2017 12:17 | 1 апр 2017 12:12, Боряна Павлова
67
"Замразената" идея за Копривщица: Бизнесмен чака обществото да узрее
Снимка: koprivshtitza.com

Бизнесменът Радослав Йовков, заподозрян като човекът, който стои зад вече отмененото решение на Общинския съвет в Копривщица да премахне специалния статут на града на архитектурен и исторически резерват, заяви, че слага "във фризера" инвестиционното си намерение.

По думите му то ще "отлежава", докогато обществото и управлението узрее и усети, че има нужда от него. "Още когато го предоставих, заявих, че ако това инвестиционно намерение не получи широка подкрепа в Общинския съвет и сред населението, няма да го правя", подчерта бизнесменът.

Още по темата

В решението на Общинския съвет никъде не пише смяна на статут, посочи още той пред bTV.

"Никъде под никаква форма не съм споменавал град Копривщица да бъде нещо друго освен защитен град, и то с най-висока степен", заяви още Йовков. По думите му никой не е искал да строи в централната градска част. Според  него е била скъсана комуникацията между кмета и общинските съветници.

"Няма човек, който работи в малък град, който да не е феодал. Както искат да ме наричат. Имам къщи, хотел, козеферма, фабрика за пелети, построил съм доста неща, от които се гордея", категоричен беше Йовков.

"Аз строя в София, да не си мислите, че паса козите в Копривщица", заяви още бизнесменът.

Кметът Генчо Герданов от своя страна заяви, че е доволен от отмяната на първоначалното решение на общинарите, което по думите му е създало напрежение в обществото.

Всички инвестиции са добре дошли, но само ако се строи само в унисон с архитектурата на Копривщица, отбеляза той. Според него, ако се трябва, може да се предизвика референдум и гражданите да се произнесат какво да се прави.

Граждани от Копривщица бяха категорични, че не искат градът им да стане "второ Банско", и се заканиха, че няма да позволят бизнес интереси да съсипят града им. Те призоваха общинските съветници да си подадат оставката, ако имат съвест.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
1
 
! Отговори
бг преди 1 година
Едни старини не могат да съществуват така и да чакат някой да ги съзерцава.Старината живее чрез живота в нея.Не може да принуждавате хората да палят печки ,да вадят вода от кладенци и пр. постижения на 19 век.Затова намалява населението .Липсата на промишленост може да бъде заменена с туризъм , но и той не е само спане и ядене.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този ще ме скъса. Не пасял кози! И какво му е на Банско?Какъв е проблема там?
И за кого? Защото аз нямам проблем в Банско.
47
3
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
Тва не е ли излишно ... според мен всичко може да се запази просто да има ДОБЪР ПЛАН ....
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банско загуби облика си, сега чакат от декември до март скиори с вагони, но... пак добре, че на осми декември още се лъжат студенти.
45
0
 
10
 
! Отговори
morelini преди 1 година
Не са решили,не са сменили статута.Този е дребна риба нищо не зависи от него или има лоби само на местна почва.Ако се заиграят от София като нищо ще стане второ БанскоКъдето играят големите пари там няма скрупули.
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива са наште "предприемачи". Подбиват цената на строителството, събират четрима общаци без трудов договор, без осигуровки, без нищо, карат ги сами да си купуват инструменти, обувки, облекло, материали, кола също не осигуряват. Взимат авансово порите за строителство и духват да оправят родните си места. Откъде накъде ще им казват, че у нас има закони, ред и устройствени планове! Та те са "бизнесмени", строят в София, ама не казват къде, щото ДНСК и инспекцията по труда ще им развали "бизнеса".
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 45
НИЩО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВАЛЯ...ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПАЗЯТ. КАКТО В ПЛОВДИВ. В. ТЪРНОВО....ОТ СУТРИНТА ТУК ВИСЕШЕ ЕДНА РЕКЛАМА. ПОСОЧИХ Я КАТО ПРИМЕР И СА МИ БЛОКИРАЛИ КОМЕНТА ...И ТАКА ПОВТАРЯМ "DAS WELT AUTO- Нашите коли не живеят с история....." Е и??? къде са журналистите и обсъжденията по въпроса "традициите и съвременните потребности..????? просто пример...
42
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тряба да се съборят тия къщи и там един паметник на Боко тиквата на мегдана ако се изтъпани как добре ще стане. Ще идват папите, императори и кралици такъв туризъм може да се развие с един паметник.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТ 43
СЛЕД ЗАТВАРЯНЕТО НА ТЕЗИ ПРЕДПРИЯТИЯ НАСЕЛЕНИЕТО В КОПРИВЩИЦА СЕГА Е ОКОЛО 2000
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 40
МНОГО СИ ЗЛЕ С ИСТОРИЯТА ....ПРЕДИ 20 Г НАСЕЛЕНИЕТО В КОПРИВЩИЦА Е БИЛО 6 0000... ИМЕНООО -ПО ВРЕМЕ НА СОЦа НАСЕЛЕНИЕТО ТАМ Е СПРЯЛО ДА НАМАЛЯВА .А ДА СЕ УВЕЛИЧАВА. СЛЕД КАТО СА ЗАТВОРИЛИ ЗАВОДА ПРИБОР. МАНДРАТА - СЛЕД 2010 - ...
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до40
както в Пловдив. В.ТЪРНОВО- НЕ СИ МИСЛИ. ЧЕ СИ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ РОДОЛЮБЕЦ...НИЕ НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЕМ КОИ СМЕ И НАКЪДЕ ВЪРВИМ... КОПРИВЩИЦА НАБРОЯВАЛА 12000 НАСЕЛЕНИЕ НЯКОГА- В СОФИЯ НЕ Е ИМАЛО ТОЛКОВА. А СЕГА? НЯМА И 2000 ... ЗАЩОТО НЯМА РАБОТА...
38
2
 
4
 
! Отговори
ежко преди 1 година
добре де, ако променят "само една дума" за къде се е засили да строи?
много мразя тъпо парче да се мисли за по-умен от всички.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37

А как се развивахте п реди 20 години, когато бяхте 12 000, а сега - 2000? Сигурно, защото пушеха комините на социалистическата индустрия в КСопривщица, на коятао се гледаше от държавата като на бисер. И какво трябва да ви е развитието? Да подстроите западни бараки за спомагателни, слугински производсхва? обре си надъхан, тролчо от Лозенец в София. Ми постройте си "бизнес парк", бе, "умен патриоте".
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесмен ли? Онова неприлично държащо се, небръснато нещо, незнещо разликата между археология и архитектура, напуснало Копривщица преди 30 години, лъже, че нарежда на децата си (мъжища над 25-30 години духнали в чужбина) да лъжат, че са копривщенци (значи престъпва закона, те не са нито родени, нито живеят там, само тате е зинал да строи там), да опропасти българското, да поругае светините български... а ония "7 съветници" моментално да бъдат отзовани от народа. Язък им за историята.
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как да се развиваме и да вървим напред нека депутатите да идат да живеят в Копривщица и по сеата, а копривщицани да се настанят в хотелите им.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТАКИСТ

Доста просто човече си ти, ама много си просто! Никой не иска да бута възрожденски къщи или каквито и да е културно-исторически паметници, защото простако те се атракция, хората по света правят милиони от тях, но имат разум, а не вакуум между ушите и се стремят да създават максимално добри условия на туристите! Къде в Банско или Несебър е бутната стара къща? Къде простако? Никъде, защото никой няма интерес от това, но това не пречи тези селища да се развиват!
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависси какво ще се строи къде са новите архитектрурни планове дайте да ги видим. Aко ще строи цех за преработка на риба например няма как да стане, но ако е нещо хубаво защо да не се направи.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 37

в нашето населено място се нароиха 3 за 1 година. По начина който съм описал - преустройване на стари складове. За цените които съм описал. И с целите които съм описал - предимно лична употреба. 380 лв. за тон - много закъсал трябва да си че да си купиш за тези пари.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пфф

Нищо сложно значи!? Абе ти колко производствени бази да пелети си направил през живота си? 100? Ей аман от прости сеирджии.
30
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е град музей държаватa да изкупи къщите и да прави с тях каквото си иска, ама къщите са частни тъй че хайде много ви здраве. Bсе едно в САЩ да стоят със дървените бараки от 15 век и да ги обяват за паметници.