"Замразената" идея за Копривщица: Бизнесмен чака обществото да узрее

Радослав Йовков нямал намерение да строи в центъра
Обновена: 1 апр 2017 12:17 | 1 апр 2017 12:12,
67
"Замразената" идея за Копривщица: Бизнесмен чака обществото да узрее
Снимка: koprivshtitza.com

Бизнесменът Радослав Йовков, заподозрян като човекът, който стои зад вече отмененото решение на Общинския съвет в Копривщица да премахне специалния статут на града на архитектурен и исторически резерват, заяви, че слага "във фризера" инвестиционното си намерение.

По думите му то ще "отлежава", докогато обществото и управлението узрее и усети, че има нужда от него. "Още когато го предоставих, заявих, че ако това инвестиционно намерение не получи широка подкрепа в Общинския съвет и сред населението, няма да го правя", подчерта бизнесменът.

Още по темата

В решението на Общинския съвет никъде не пише смяна на статут, посочи още той пред bTV.

"Никъде под никаква форма не съм споменавал град Копривщица да бъде нещо друго освен защитен град, и то с най-висока степен", заяви още Йовков. По думите му никой не е искал да строи в централната градска част. Според  него е била скъсана комуникацията между кмета и общинските съветници.

"Няма човек, който работи в малък град, който да не е феодал. Както искат да ме наричат. Имам къщи, хотел, козеферма, фабрика за пелети, построил съм доста неща, от които се гордея", категоричен беше Йовков.

"Аз строя в София, да не си мислите, че паса козите в Копривщица", заяви още бизнесменът.

Кметът Генчо Герданов от своя страна заяви, че е доволен от отмяната на първоначалното решение на общинарите, което по думите му е създало напрежение в обществото.

Всички инвестиции са добре дошли, но само ако се строи само в унисон с архитектурата на Копривщица, отбеляза той. Според него, ако се трябва, може да се предизвика референдум и гражданите да се произнесат какво да се прави.

Граждани от Копривщица бяха категорични, че не искат градът им да стане "второ Банско", и се заканиха, че няма да позволят бизнес интереси да съсипят града им. Те призоваха общинските съветници да си подадат оставката, ако имат съвест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хем най-големия ни проблем бил безработицата и ниските доходи, хем като се появи някой готов да гради и създава работни места, го разкъсваме от критика докато не се откаже. Болни шизофреници, ей това сме ние, от злоба и завист ще се затрием.
28
4
 
5
 
! Отговори
пфф преди 7 години
До САНКЦИИ"фабрика" е доста пресилена дума, нищо че той така я нарича. Най-вероятно е преустроил някой стар цех или ТКЗС навес в цех за пелети. Нищо сложно - до колкото помня ниския клас машини за пелети струват около 10-15 000 лева. Продукта който произвеждат е трудно продаваем и служи най-често за задоволяване на лични нужди ако собственика има хотел/ресторант/офис сграда
27
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТНа първо място простако са хората, а в Банско хората имат поминък и перспектива! Това е най-най-най-важното нещо, ако нямаш работа природата и автентичността, губят всякакъв смисъл. Ти като искаш да живееш като автентичен зелен дивак, се пренеси в гората и не ни занимавай с простотията си!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кога българският народ ще "отлежава" - то и за вино повече от 35-40 години са достатъчни!!!
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като чета коментари във възхвала на бай тошо неграмотния правешки овчар, БКП и борбата с лошите капиталисти, аз лично си давам сметка, че скоро нищо никъде в България няма да узрее. Съхраняваме тези културно-исторически паметници за кой? Къде са младите хора? Избягаха от вашата глупост! В лошото съсипано Банско кипи живот, Копривщица е умиращо селище, то вече не е и град реално, но нищо вие изливайте злобата, вижда се резултатите са "добри".
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е,метастазите на старото БКП са живи,хора, които 45 години са ни учли, че капитализъма е нещо уродливо и жстоко,направиха българският капитализъм точно такъв - уродлив и жесток.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продажните общинари да си подават оставките. Ако не искат, нека хората от града на Бенковски и Каблешков да ги изгони от общината.
22
1
 
16
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Ако обществото узрее,ти няма да си бизнесмен,ще търкаш наровете в някой затвор.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това че някой има пари и се пише инвеститор не означава, че винаги има право.
20
1
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
До ЛеонТия селца, могат да ви изглежда мизерни, г-да, но София, не е България. Свежен е важно място за историята на България. Един ден ще разберете защо и въпроса не е само в архитектурата, а и в гена. Не се правете на по-големи западняци от западняците. На мен ми трябва финансиране за една паднала стара плевня, от едно такова мизерно селце "архитектурен резерват".
19
1
 
12
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
"Молбата ми е да не ни пишете резерват, защото ако отида някъде и кажа, че съм от резервата в Копривщица, ще ми кажат: "Здравей, г-н Индианец" Гениалната реплика е изречена от Радослав Йовков - меринджей от местния аграрно-промишлен комплекс, бивш кадър на ГЕРБ Копривщица и още по-бивш бодигард на Цветелин Кънчев (Дон Цеци).
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да сигурно е от инвеститорите застрояващи междублоковите пространства в Младост и сега точи лиги за одобрените 430 000 квадратни метра за ново застрояване из Младост. Неговите покровители взеха власта за пореден път и ще се развихри в София. Пэк и на Копривщица ще и доиде реда.
17
13
 
3
 
! Отговори
Чочо преди 7 години
Аз не харесвам Копривщица - много ми прилича на Кумалъкизик, Сиринч и Шафранболю в Турция.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще му дойде времето и на тоя "бизнесмен". Ей, такива като тоя еваха м майката на България! Жалко, че го няма лагера в Белене да нахранят прасетата, защото такива като тоя за друго не стават.
15
1
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
заминаваи за антарктида там можеш да си строиш на воля каквото искашхаиде оставете ни малко вьздух и светлина
14
12
 
4
 
! Отговори
Леон преди 7 години
Някъде прочетох, че в България имало 40 архитектурни резервата. В тая група влизат супер мизерни селца като Свежен, Бръшлян и Старо Стефаново. Всички тия села до едно са в окаяно състояние и никой не се грижи за тях. Идете в Ковачевица или Жеравна и пребройте срутените къщи! На някой от тях все още пише "Стопанисва се от държавата". Смях! В Поморие пък колко стари къщи изгоряха уж случайно? Безстопанственост и безхаберие, ама сега всички реват за Ковачевица по медиите.
13
0
 
10
 
! Отговори
Смях преди 7 години
Полета широки, този авер на Цветелин Кънчев реши точно там да строи
12
13
 
4
 
! Отговори
Леон преди 7 години
Онзи "инвеститор" донякъде е прав. Няма никаква логика цяла Копривщица да се смята за архитектурен резерват. Кварталите над кметството и под училището са нови, там няма интересни и значими сгради, само селски кочини. Нали построиха обществен басейн например? Той как се вписва в архитектурата? Копривщица е едно разнебитено, прашасало, в по-голямата си част запустяло и прогнило провинциално градче. Защо да не се промени и модернизира малко, стига да не го окъ.кат като Арбанаси например?
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не виждам какъв е проблема, старата част на Копривщица да си остане автентична, а извън нея да се даде възможност на местните да си правят и бизнес и нови жилища, като в Пловдив
10
2
 
18
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
"...знаете как се подържа и живее в старинна къща с гредоред и дървена дограма?"----------------------------------------------------------------------------------------------------------В Дубровник държавата поддържа старинните къщи отвън.Тук парите от Юнеско се крадат и всеки да се спасява поединично !