Герджиков с аргумент на извънредния МС: Президентът желае това!

Кабинетът е качествен, доволен е той от отмяната на наредбата за бежанците
Обновена: 3 апр 2017 12:43 | 3 апр 2017 12:35, Веселина Йорданова
77
Герджиков с аргумент на извънредния МС: Президентът желае това!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"Желанието на президента на републиката е това да бъде направено по този начин, по който аз докладвам". Това обяснява на министрите служебният премиер Огнян Герджиков на извънредното заседание на МС в петък, на което беше отменена Наредбата за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила.

"Наистина въпросът е деликатен, няма никакво съмнение, и затова е много важно да вземем точното решение, а точно решение не знам дали има", признава Герджиков.

Още по темата
Наредбата бе отменена с мотива да се намерят стимули за по-добра интеграция на бежанците в страната. В нея на доброволен принцип се предвиждаше осигуряването на жилище, работа, обучение, здравно обслужване и др. от общините със сключване на споразумение за интеграция.

От стенограмата на заседанието става ясно, че част от министрите са с резерви заради създаването на правен вакуум, докато се приеме нова наредба, която не е готова. Чуват се и гласове, че това няма да е добър сигнал навън, а вицепремиерът Малина Крумова предупреждава, че заради отмяната на наредбата Брюксел може да ни санкционира със спиране на пари.

Социалният министър Гълъб Донев посочва, че по наредбата няма нито едно сключено споразумение, дори напротив, наблюдават се тенденции на напрежение в местната общност при желание от страна на бежанци за заселване или при настаняване на непридружени деца в центрове за предоставяне на социална услуга в общините.

Според министъра би трябвало да се разработят такива критерии, които да дават оценка доколко съответният чужденец се справя с дейностите, които са заложени в механизма за интеграция. Би следвало да има разписани санкции, ако дадено лице откаже тази заетост, съответно да му бъде отнето правото да получава социално подпомагане, както е за всички български граждани.

Министърът признава, че има притеснителен момент – отмяна на наредбата без готов нормативен документ, с който тя да бъде заменена.

Според Малина Крумова отмяната на действаща наредба, без да може да се види какво реално я замества, освен че създава правен вакуум, е доста притеснително послание по отношение на европейските ни партньори.  Просветният министър Николай Денкова се обявява за промяна на наредбата, а не за отменянето й.

Премиерът Герджиков обаче казва, че макар това да е по-коректно, "ние в момента не сме в състояние да го направим".

Правосъдният министър Мария Павлова пък пита кое налага наредбата да бъде отменена точно в този момент.

Външният министър Ради Найденов очаква "специален интерес" към извънредното заседание и казва, че не може да прецени срещу кого ще са повечето "стрели" – срещу кабинета или срещу президента. "Притеснен съм и аз за отзвука, който ще има в Европа“, признава дипломатът.

Спортният министър Даниела Дашева пък иска повече време за запознаване с постановлението. След кратка почивка заседанието продължава.

Вътрешният министър Пламен Узунов казва, че е бил тази седмица в  Брюксел "и там страната ни действително бе критикувана за това, че не изпълнява задълженията си по релокация".

"Мога да ви кажа, че лицата, които трябва да приемем от Италия, ние не сме го направили до този момент. От Гърция сме взели едва 3% от ангажиментите, които имаме. Като страна, на която предстои Председателството на Европейския съюз, това не добра индикация, това не е добър пример и смятам, че ще бъдем критикувани", казва МВР шефът. Според него основният порок на наредбата е, че липсва координиращ национален орган, който да обединява усилията на всички институции.

Министрите се съгласяват да гласуват за отмяна на наредбата при по-кратък срок за изготвянето на нова – една седмица вместо един месец. Крумова настоява за конкретна дата, до която да има проект и тя е определена - 7 април.

Премиерът Герджиков благодари на министрите и закрива заседанието с думите: "Оказа се, че кабинетът е много висококачествен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
19
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До Питам"...Боко тиквата ще остане в историята като Бойко Победителя."Верно много победи има!Ама след всяка следва дезертьорство,щом стане напечено!Дали ще бъде търпяно до безкрайност?
34
3
 
22
 
! Отговори
SS преди 7 години
Само не мога да разбера от къде на къде Брюксел ще ни налага да приемаме тези хора и защо изобщо сме се съгласили на подобно нещо.Не си спомням България да е организирала цветна революция в която и да е държава, че да ни налагат да приемаме бежанци бягащи от война в следствие на тази цветна революция.Да си ги прибират в САЩ и в Русия тези бежанци, аз тука не ги ща, не че не ги харесвам *** не им е тука мястото. Който изнася демокрация, да си носи и последствията.
33
11
 
25
 
! Отговори
Кмета на Симитли преди 7 години
Завинаги в Българската история БОКО Тиквата ще остане като най-неграмотни политик и мекотелото продало БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ интереси! Назначен от Меркел КЛОУН с цел да засели България с Араби! Успех ГЕНЕРАЛ РАДЕВ!
32
3
 
13
 
! Отговори
Далновиден преди 7 години
Всъщност има вариант приемането на "бежанци",мигранти и т.н. да бъде добре прието!ЕС,а най-добре водещите държави да подпишат споразумение,съгласно което при война срещу България(както се очертава),те да приемат ВСИЧКИ българи и да им осигурят жилища,работа и прочее.След като ще ни се унищожи държавата,редно е да получим компенсация,к'во пък!
31
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе, пичове, не четете ли конституция, кога и къде видехте да пише, че по искане на льотчика, Министерският съвет приема и отменя нещо, не свързано с изборите, които вече май се проведоха, доколкото си спомням. кои спешни обстоятелства го налагат? кво праиме сега, ли? са ше видите къде спи рибата, ли! бее ..
30
16
 
6
 
! Отговори
Питам преди 7 години
До Радев *** 35 Боко "тиквата" ще остане в историята като Бойко Победителя, а теб дали ще те знае някой що за ком..е си бил?
29
1
 
18
 
! Отговори
верту преди 7 години
егати скучните новини, едно и също вече 20 години едни и същи мутри се въртят, плюят се едни други и го играят театър, а затъваме все повече. Народа е разделен, едните ругаят другите, сякаш не сме обединени в една кауза. И едните и другите не ги бива, просто го разберете, че няма значение кой ще седне на най-високия стол в парламента. Трябва да разрушим всичко и да издигнем нов управляващ само един, със стачки да поемем контрол над нас. По-зле не може да стане, младите бягат и се заселват бежанци, какви ще сме след 50 години? Убиват ни бавно.
28
6
 
16
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Има полза от отмяната,защото така се улеснява приемането на нова,по-добра за България!Изобщо,време е да си изясним отношенията с Брюксел-ако смятат да ни ислямизират,по-добре да си хващаме пътя!Може да сме по-бедни тогава,но ще се спасим от пълно унищожение като нация!Впрочем Унгария посочи правилния път-всички мигранти в лагери!А най-добре е да се направи референдум-ако хората искат "бежанци",мигранти,ислямизация-така да бъде!Може пък само няколко души тука да са против?
27
5
 
20
 
! Отговори
Бай Корлеоне преди 7 години
Браво на Президента Радев е Герджиков, че отмениха Постановлението на ТИКВИТЕ 2 за заселване на Араби във ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ общини! Сега очаквам ШАЙКАТА на ТИКВИТЕ 3 да приеме нови мерки за заселване на върнати от Меркел бежанци във всеки български град и ПАТРИОТИТЕ да го ПОДКРЕПЯТ ( както подкрепят Тиквоний). Е тогава ще питам техните избиратели - какво си мислят?
26
6
 
5
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Анонимен И парите за бежанците се дават от Брюксел, но това се крие от раята.
25
17
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
До Анонимен 40 Герджиков няма да коментирам. Той си върна на всички които мразеше. Този си отива , но Радев остава. Огромен гаф още в началото и лош знак за ЕС. Очаквам ответния удар да бъде парализиращ.Що ни трябваше?
24
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно да ви кажа, не съм очаквал че Герджиков ще бъде толкова як премиер. Аз не се сещам за 28 години за по-силен инистър председател от него, никакви компромиси с никого, рязане от корен, евала. Да си беше останал премиер за следващите десет години.
23
8
 
13
 
! Отговори
до днес преди 7 години
Уважаеми журналисти. сигурно сте минали в опозиция. защо днес да няма никакви новини за банкянския вожд и интелектуален капацитет, полиглота и финансист, политолога и експерт по всички въпроси за управление на държавата, икономиката, образованието и здравеопазването. разбира се и културата и египтологията. моля, корегирайте се.
22
6
 
27
 
! Отговори
Ицо преди 7 години
Знам само, че радев обеща да премахне постановление 208. Два месеца по късно това вече е факт. Не виждам никакъв проблем. Проблема щеше да е да не го направи. И ГЕРБ направиха гръмки обещания. Сега чакам да видя дали ще ги изпълнят. Некви средни заплати по 1500 лв и.т.н. Чакам...
21
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме интересува кой от коя партия е човекът, отменил наредба, която ни поставя нас в неизгодна позиция. Утре търтейте от Брюксел ще искат да ми вземат къщата за да настани горките бежаници, които са бежанци, защото същите хуманисти от Брюксел и тия през океана, им бутнаха държавите. Нямам нищо против да се помага на хора, но НЕ за сметка на собственият ни живот и то понареждане на виновниците за положението. Кой ще има смелостта да защити българите, преди да се прави на светец пред господари
20
28
 
12
 
! Отговори
Радев глупака преди 7 години
Радев - ***-нарежда закони...Герджиков - машата - си измива ръцете. Българите - *** - духат супата. Не ни ли стана ясно, че всеки парви нещо за себе си, а само ние -народът страдаме. Бабите глусуваха за Боко Тиквата, защото щял да им даде 40 лв. за Великден, а не смятат с колко ги краде -всяка секунда....*** народ - сам си е виновен. "Реформаторите"---всеки иска да е вожд---няма обединение,...и затова Тиква и Доган, *** и ***, Каракачанов и Симеонов - ни смучат кръвта.
19
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещото радеф като видя, че няма да връчва мандат на Нинова ще направи сума ти мизерии на победителите. Геберджика също.
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Премиерът Герджиков благодари на министрите и закрива заседанието с думите: "Оказа се, че кабинетът е много висококачествен".В същото време Здравният министър на този "качествен" кабинет е с мярка за неотклонение "подписка" за опит за назначение на свой човек в Агенцията по лекарствата като е заплашил Директора на Агенцията с уволнение ако не го направи, въпреки конфликта на интереси на "нашето момче".
17
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Умре ли *** дето ви хвалеше та сами се хвалите?
16
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Др. Радев така и не може да излезе от битноста си на военен . Мисли си , че да дава заповеди е най умното нещо на света. Може би , но трябва и да се мисли , а пенсионирания военен това не го може . Тариката Герджиков го пързаля всеки ден и контрата винаги е при Радев . Това е големия кадрови успех на БСП и др. Нинова . Ура другари , след нас потоп .