Идея: Почивка по празниците само, ама само на празниците

Бизнесът иска нова промяна в правилата за почивните дни
147
Идея: Почивка по празниците само, ама само на празниците
Снимка: архив "Булфото"

Почивка по празниците само на празниците! Това е поредната идея за почивните дни на българина, която излиза на дневен ред за обсъждане.

Работодателите не са съгласни със сегашните правила за почивка и искат нови. Те предлагат да се почива само и единствено на празника, без да има допълнителен ден за отдъхване, ако той е през уикенда.

От тази година българите почиват по празниците по нова схема, наложена отново от бизнеса. Според нея ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът веднага след тях е почивен, без да бъде отработван. Тази система замени дългогодишната, при която, ако празниците бяха близо до събота и неделя,  дните около тях се сливаха, а после се отработваха.

Още по темата
Работодателите са изчислили, че при сегашния вариант се работи по-малко – 248 дни. За сравнение миналата година по старите правила сме работили с три дни повече, изчисли Нова тв.

Против новите правила са и много от българите, които пресмятат, че тази година дълга четиридневна  почивка има само по Великден и по Коледа.

Бизнесът е недоволен заради възнаграждението, което трябва да плаща за работа в почивните дни.

"В туризма, в строителството, ако се налага да изпълнявате поръчки, вие ще трябва да плащате по-високо трудово възнаграждение в почивен и неработен ден", обясни Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

Работодателите пресмятат - работим все по-малко. В началото на 90-те, работните дни са били около 260 за година. След 1997-ма падат на 252. А сега вече са 248. Затова те настояват за промяна.

"Ако празникът се падне в петък, да се почива в петък. Ако се падне в неделя - да се почива в неделя. Това е положението и практиката във всички зрели икономики", казва още Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

Справка в календара показва, че през тази година работещите имат само 2 такива бонус понеделника - 2 януари, заради почивния 1 януари, и 8 май, защото 6-ти се пада в събота.
 


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Ти представители на "бизнеса" най-добре да се гръмнат или да се преместят в Северна Корея . Там всички ще им се радват . Тука със заплатки по 500 лв по-добре да си трайкат.
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като искате да кажете нещо го кажете ясно, само с киментари в сайтове нема стане
120
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лакомо прасе е Българското!!!
Съвсем се Олива така наречения" БГ Бизнес".
Хората в нормалните държави обсъждат четиридневна работна седмица, при нас без почивен ден!
Ще ядете дядовия!!!
119
1
 
3
 
! Отговори
Млад меринджей преди 2 години
Трбвува да се гърбучи събота-неделя и по празници ,кат на война. Тъй се гради авторитетен просперитет и демократична полюция. Аз къ се мазя на шефа ,че се разстилам кат олио по тигана на Манчев вземайки кучешка поза подавайки дупето и па не работя та ако ще и 3 месеца да е работната седмица и ще намерим време да одим на село до родата да къцнем некой буркан ,не щото заплатата не ми е мазна ами защото тъй съм възпитаван и щото туй е еко.
118
1
 
1
 
! Отговори
Млад меринджей преди 2 години
Трбвува да се гърбучи събота-неделя и по празници ,кат на война. Тъй се гради авторитетен просперитет и демократична полиция. Аз къ се мазя на шефа ,че се разстилам кат олио по тигана на Манчев вземайки кучешка поза подавайки дупето и па не работя та ако ще и 3 месеца да е работната седмица и ще намерим време да одим на село до родата да къцнем некой буркан ,не щото заплатата не ми е мазна ами защото тъй съм възпитаван и щото туй е еко.
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен
Не е вярно, в Ирландия точно такъв е законът, ако празникът се пада в събота или неделя, имаш право на един почивен ден през следващата седмица или този ден да ти бъде заплатен като празничен.
116
1
 
23
 
! Отговори
ЗЛОСТЪР преди 2 години
ЗАРАДИ ПОДОБНИ КОМПЛЕКСИРАНИ SELYAНДУРИ, псевдо-бизнесменчета, се превърнахме в треторазрядна страна с икономика на остро от ранга на Антигуа и Барбуда или Кабо верде...

Важното е, че Слънцето изгря за трети път....
115
0
 
46
 
! Отговори
rofl преди 2 години
Е с такива феодални вождове българската икономика е жалък алъж вериж, дето генерира средно 5 пъти по-малко БВП от средното за ЕС. Хората на запад, разбраха че щастливата овца дава повече мляко, пък се чудят бонуси, почивки, раздвижено работно време, хубав офис. Само на бай ти ганя му пречат някакви два почивни дни... Няма кой да ви работи на такива като вас
114
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига вече с този бизнес. Как не разбират, че хората като не почиват стават непродуктивни. Стават нахални вече.
113
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога най-после ще се въведе почасово заплащане, както във ВСИЧКИ развити страни? Там почиват по-малко, защото изпуснат час или ден работа означава по-малко заплата. Работодателят също следи часовника, за да не плаща овъртайм. Възможностите за заетост са по-гъвкави, хората могат да работят на по 2 и 3 места и така няма възможност да станат заложник на 1 работодател. Организират си времето по-ефективно и има пряка връзка между изработка и заплата.
112
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият вариант да се работи по толкова много е когато го правите за себе си.
Последните 2 месеца имам ДВА почивни дни общо. Но, сам съм си работодател, и аз си го решавам това.
Ако някой дерибей на когото теоритично трябва да прислугвам се опита това силово да ми го вмени, сигурно ще стане на торта за рожден ден - студен и със свещи.
111
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно, планът е бил от 2 стъпки. Просто решиха на два пъти да го вкарат на народа - малко по малко. Да не боли много от раз :)
110
0
 
13
 
! Отговори
гогич преди 2 години
До Пешо 120

Абсолютно си прав. Тук официалните празници са малко по-малко като брой спрямо БГ-то, но отпуската е повече. А и отпуската става 32 дни след 20 год. работа по специалността (имат си закон как се изчислява, включват и университета и т.н.).
Айде със здраве!
109
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаха да няма отработване, като в Европа - получиха го, сега искат друго...
108
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса удобно изчислява само работните дни,но не и часовете работа.Защото,ако до демокрацията се работеше само по 8 ч.,след демокрацията,когато се народиха бизнесмени се работи масово по 10-12ч.Но това не се отчита,разбира се.А само да попитам :новите правила ще се отнасят ли и за бизнеса,или те могат да управляват фирмите си и по телефона от Малдивите?
107
0
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Гогич, сигурно е така. Но пък имаш 25 дневна годишна отпуска и си длъжен да я ползваш цялата, също ти я плащат както ти се полага, защото те осигуряват на колкото трябва.
106
23
 
6
 
! Отговори
гогич преди 2 години
До Божо 115

Работя в Австрия от доста години, но за пръв път чувам за цяла седмица почивка по Великден!! Нещо много си се обаркАл. Тук дори и петъка преди Великден се работи, само понеделника след Великден е почивен. И няма сливания, вливания и отливания..Даже за празниците през уикенда не се почива в понеделника...
105
1
 
41
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Така ли било?!!! Колко от работодателите плащат извънреден труд, а? Или плащат повече по празници, или плащат на работника си събота? Като искате всичко да е нормално, защо си осигурявате персонала на минимума, а? Искате само да смучете, а да не давате. Оправете цялата система в България и тогава да се говори за отпуските, защото повечето хора не има дават да си я ползват цялата. Пресмятат дни те.... Дни само на хартия, иначе цифрите са други. Като гледат как е в белите държави да гледат до край
104
3
 
25
 
! Отговори
.. преди 2 години
Друга идея. Почивка само на 3-ти март и нова година, но 35 дни годишна отпуска. Хората сами да си решат кога и по колко ще почиват. Вместо да почивам 2 дена преди и след велик ден да ми дадат тия 2 дена аз да си реша кога да ги ползвам. Същото на 24-ти Май, на 9 и 22 септември и т.н. Дайте ни по 35 дни отпуска и гледайте как всички ще сме доволни.
103
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не премахнат празниците, съботите да се работи.

А неделя да ни пускат час по-рано, по усмотрение на робовладелеца!